Комісія з журналістської етики визнала матеріал порталу Ліга.нет щодо Йосифа Зісельса таким, що порушує низку норм Кодексу етики журналіста та оголосила публічний осуд редакції “Ліги” та дружнє попередження журналістці Любов Величко.

Сьогодні було оприлюднене рішення Комісії з журналістської етики на скаргу членів Координаційної ради Руху опору капітуляції, засновника Української стратегічної ініціативи Андрія Левуса та віце-президента Фонду підтримки демократичних ініціатив Юрія Гончаренка, з якою вони звернулися до комісії щодо матеріалу «Гроші на пам’ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилося на проблему національного масштабу» журналістки Любові Величко, опубліковане на сайті Ліга.net.

В матеріалі йдеться про будівництво меморіалу в Бабиному Яру, а головний фокус цього “розслідування” спрямований на дисидента Йосифа Зісельса: журналістка підводить читача до висновку, що саме він  винен у зриві низки проєктів з будівництва цього комплексу. Також в цей матеріал, що підписано як розслідування, побудований як авторське бачення ситуації та ставлення до дійових осіб, що порушує принцип об’єктивності для подібних матеріалів.
У рішенні Комісії з журналістської етики, для напрацювання якого було залучено незалежних експертів, було визнано, що матеріал порушує наступні статті кодексу:

  • 06. Повнота та об’єктивнсть інформації,
  • 09. Відокремлення фактів від припущень,
  • 10. Представлення точки зору опонентів.

В зв’язку з цим Комісія оголосила публічний осуд редакції Ліга.net та дружнє попередження журналістці Любов Величко. Також в рішенні Комісія звернула увагу на розділену відповідальність, яку несе за будь-який матеріал не лише автор, але й редакція.

Повний текст рішення за посиланням: https://cje.org.ua/complaints/shchodo-rozsliduvannia-liubovi-velychko-pro-budivnytstvo-memorialu-v-babynomu-yaru-opublikovanoho-na-sayti-liha-net/

Нагадаємо також, що перед цим Незалежна медійна рада визнала матеріал «Гроші на пам’ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилося на проблему національного масштабу» авторства Любові Величко, розміщений на Liga.net, містить порушення Принципів 6, 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста, а також суперечить пунктам 4, 6, 21 Резолюції ПАРЄ 1003 (1993) «Про етичні принципи журналістики».

Тест рішення: https://mediarada.org.ua/case/babyn-yar/

бабин ярйосиф зісельс
bigmir)net TOP 100