Business is booming.

Валентин Манько. Хто і чому з нього зробив одіозну персону? Частина перша

Починаючи з понеділка, 15 січня, головною скандальною темою в українському медіа-просторі стало призначення на посаду Голови Державної служби з питань ветеранів та учасників АТО Валентина Манька, проти якого було висунуто дуже багато звинувачень. Звинувачення серйозні, в тому числі і з боку помітних політичних і державних фігур, проте, що є трохи дивним, ніхто від початку не надав слово самому Валентину Маньку. Також ми вирішили дослідити, як саме розвивалася ця компанія і з’ясували кілька цікавих закономірностей.

5 566

КОНКУРС

15.01.2018, за результатами конкурсу на зайняття посади державної служби категорії «А» – Голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, переможцем конкурсу визначено – Манька Валентина Миколайовича. Про що і повідомлено на сайті Національного агентства України з питань державної служби. В конкурсі брали участь п’ять кандидатів:

  • Гончар Борис Вікторович;
  • Баранов Віталій Анатолійович;
  • Манько Валентин Миколайович;
  • Толочко Віктор Анатолійович;
  • Чуйко Олег Анатолійович.

- Advertisement -

Сам конкурс транслювався в прямому ефірі на YouTube-каналі НАДС.

Після першого етапу (тестування) відсіялися Гончар та Чуйко.

До другого етапу (ситуативні завдання) вийшли:

  1. Баранов Віталій – 39 правильних відповідей (2 бали).
  2. Манько Валентин – 38 правильних відповідей (2 бали).
  3. Толочко Віктор – 28 правильних відповідей (1 балл).

Результати другого етапу були наступні:

  1. Баранов Віталій –2,12.
  2. Манько Валентин – 4,37.
  3. Толочко Віктор – 1,75 .

В результаті до наступного етапу – співбесіди, згідно правил конкурсу, був допущений лише Валентин Манько, що викликало вже під час засідання комісії одного з кандидатів, Віктора Толочка, який почав сперечатися з критеріями оцінками і компетенцією комісії взагалі (пізніше ще одна знакова людина повторить цю риторику).

Під час співбесіди Валентин Манько до певного моменту впевнено відповідав на всі питання членів комісії, єдиним каменем спотикання стало питання про публічні фінанси, де стало помітним його хвилювання і як наслідок – відповідь була нечіткою. Одна з членів комісії намагалася максимально витиснути з цієї ситуації, іі в певний момент здалося, що в конкурсі не буде переможця, але зрештою Манько опанував себе і впевнено довів співбесіду до завершення (згодом цей момент будуть описувати зі зміщеними акцентами, як повний провал Манька).

Після наради були оголошені результати:

Валентин Миколайович Манько – 5,38 (за третій етап), загальний результат – 14,25. Рекомендувати призначення з випробувальним терміном.

Результати були оголошені в прямому ефірі 15 січня 2018 року приблизно о 15:00 (час важливий).

Примітка: буквально сьогодні на сторінці у фейсбук, що створили прихильники Валентина Манька, з’явилося цікаве відео, на якому видно, як один з кандидатів, схожий на Віталія Баранова, під час другого етапу дістає якісь папери, які потім в нього вилучають. За твердженням прихильників Валентина Манька – це шпаргалка, що також підтверджує і один з членів конкурсної комісії (Ігор Коліушко). Адміністрація сторінки надала нам це відео:

СТРАНА.UA ПОЧИНАЄ, ІНШІ ПІДХОПЛЮЮТЬ

Трохи більше ніж за годину після оголошення результатів конкурсу на сайті СТРАНА.UA, о 16:35, виходить перший матеріал про те, що переможець конкурсу є «фигурант дела за разбой и скандала с Кононенко». При цьому СТРАНА.UA посилається на “Украинские новости”, хоча там матеріал вийшов на дві години пізніше, о 18:33 (на фото). При цьому експерти відносять обидва сайти до сфери впливу Віктора Медведчука, лідера організації «Український вибір» та кума Президента Росії Володимира Путіна.

Один з кандидатів, що програв – Віталій Баранов, в 2015 році був кандидатом на виборах від партії “Офіцерський корпус”, яку також вважають такою, що пов’язана з Віктором Медведчуком.

Також о 17:43 на своїй сторінці у Фейсбук про це написала заступник головного редактора СТРАНА.UA Світлана Крюкова.

Далі протягом певного часу новини схожого змісту розміщують: InfoResist, Цензор.нет; Обозрєватель; 112 канал; Комсомольськая правда; Днепропетровская панорама; Аргументua; Політека; ТСН; Апостроф та інші.

Скандал набирає обертів. Основні звинувачення проти Валентина Манька звучать наступні:

  • В 2015 році був в розшуку за розбій;
  • Щоб «відмазатися» від карної справи, пішов на угоду з владою та через найближчого друга Президента України Ігоря Кононенка вирішив це питання, за що його змусили дати обвинувачувальні покази проти Генадія Корбана, який в той момент був в гострому конфлікті з владою.

Також звучали і досить екзотичні звинувачення, від заперечення участі Валентина Манька в бойових діях до боргу сестрі Генадія Корбана Вікторії в 10 тисяч доларів, «на збільшення грудей для жінки».

При цьому один з членів конкурсної комісії, Ігор Коліушко, описав результати наступним чином:

«…За результатами співбесіди і підрахунку голосів членів Комісії переможцем став Валентин Манько. Далеко не бездоганно відповідав він на цілий ряд питань, але все ж на відміну від інших учасників цього конкурсу він до нього готувався і це відчувалося. Буде рекомендований КабМіну для призначення з випробувальним строком. Після спецперевірки, звичайно…

Що стосується підготовленості до конкурсу, ще раз можу ствердити, що Манько був краще за інших готовий. Чому так було, це вже інше питання. Можливо він розумніший від інших, можливо він готувався, а інші ні, можливо йому хтось допомагав готуватися, а іншим ні. Що ж стосується звинувачень Комісії в порушенні процедури, то вони просто не відповідають дійсності. Особливо пікантно слухати звинувачення від учасника конкурсу, який витягнув заздалегідь заготовлену шпаргалку, виконуючи ситуаційне завдання, знаючи про заборону користуватися будь-якими інформаційними матеріалами, і в якого її забрали і склали акт…

…При цьому, щоб було зрозуміло, я особисто був досить критичним до переможця цього конкурсу на співбесіді, тому що мав інформацію від людини, якій можу довіряти, що він саме до державної служби не підходить за своїми ціннісними орієнтирами.»

ХТО ТАКИЙ ВАЛЕНТИН МАНЬКО

На особистому сайті Валентина Манька зазначено, що він:

«Фронтовий командир, активіст, політик. Пройшов найгарячіші ділянки фронту: Ілловайськ, Пєскі. Донецький аеропорт. Скрізь його підрозділи виконували ту “роботу”, за яку не хотів ніхто братися. Був кілька разів поранений. Після тривалого лікування заснував Благодійний фонд “Воля” та ГО “Єдиний союз патріотів України”. Займається допомогою фронту, громадською дільністю. Двічі був кандидатом в депутати Верховної Ради України…

… Валентин Манько має три вищі освіти в сферах податкового права, страхування та державного управління, досвід роботи на державній службі та у бізнесі. Навесні 2014 року, коли сепаратисти на Донбасі розпочали свої злочинні дії проти української держави, Валентин очолював створене ним фермерське господарство. Із першими тривожними звістками зі Сходу він вирішив особисто долучитися до захисту територіальної цілісності України: продав власну сільгосптехніку, купив на отримані гроші бойове спорядження та разом із однодумцями вирушив на Донбас.

Там Валентин Манько став засновником та командиром першого добровольчого військового формування, яке поступово зросло до 1400 людей особового складу. Разом із бойовими товаришами він пройшов всі точки військового протистояння на Донбасі – від Красноармійська до Донецького аеропорту, очолював перший бойовий підрозділ, який зайшов із розвідкою до Іловайська, брав участь в боях під Дебальцевим, Красногорлівкою, Мар’їнкою та інших.

Наприкінці 2014 року створив «Благодійний фонд Валентина Манька «ВОЛЯ» для допомоги фронту та учасникам АТО. Організація постійно допомагає бійцям спорядженням, продуктами харчування та обладнанням, надає юридичну підтримку, в тому числі й в отриманні статусу учасників бойових дій загиблим військовим. Завдяки зусиллям фахівців Фонду вдалося добитися вже 35 позитивних судових рішень по наданню статусу УБД загиблим учасникам АТО, що дозволить їхнім родинам отримувати належну їм соціальну допомогу та пільги.…»

На своїй сторінці у Фейсбук Валентин Манько прокоментував ситуацію наступним чином:

“Репутацію порядної людини українець втрачає автоматично, коли займає бодай якусь державну посаду”

Також на його сайті викладена «Концепція розвитку Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції»

БІОГРАФІЯ ВАЛЕНТИНА МАНЬКА: ПРАВДА І ВИГАДКИ

Отже, питання стоїть в тому, що є правдою з того, що говорить про себе сам Манько, а що – ні.

Бойовий шлях.

В різних джерелах можна знайти інформацію, що Валентин Манько є заступником Командира Добровольчого українського корпусу «Правого сектору», в інших – заступник командира батальйону «Дніпро-1». Як пояснили нам джерела в батальйоні «Дніпро-1», на той момент (літо 2014 року), частина добровольців, які вважалися чи були членами «Правого сектор», були зараховані до складу батальйону окремо і їх реальним командиром був дійсно Валентин Манько. На деяких публічних заходах він був представлений саме таким чином, в тому числі і в присутності командира батальйону Юрія Берези.

З іншого боку, участь в ДУК підтверджується як мінімум тим фактом, коли Провідник Правого Сектору Дмитро Ярош на шикуванні на базі корпусу біля Покровки особисто називає Валентина Манька «заступником командира». Також таким його вважають деякі відомі бійці ПС, зокрема Марлен Місіратов («Татарин»), який завдячує своєму звільненню з полону саме Маньку. Про це також згадує і нинішній боєць ДУК Іван Мирний (на фото).

Сам Валентин в коментарі нашому виданню так пояснив такі розбіжності в статусі: «Тоді не було часу і можливостей на різну формалістику, треба було воювати. Тому і називалися так як було ефективніше для справи. Про статуси і звання взагалі ніхто не думав, а повноваження командира (заступника) потрібні були щоб вирішити питання матзабезпечення. І при перемовинах з орками про обмін полоненими також допомагало»

 

Відомий військовий журналіст Юрій Бутусов так пише про участь Валентина у війні:

В общем, знакомьтесь – Валентин Манько. Начальник штаба батальона “Днепр”, который сам водит бойцов на самые опасные операции. Валентин – настоящий командир, с хорошим тактическим мышлением. Сочетание таких качеств не часто встретишь, и потому он пользуется уважением не только среди добровольцев, но и среди армейского спецназа, и даже среди суровых боевых генералов, которые всегда скупы на похвалу.

Валентин всегда очень занят и очень востребован на этой войне, слова он отстреливает короткими очередями. Он спокоен, и оживляется только при обсуждении очередной боевой задачи. По дороге от спецназа к артиллеристам он роняет фразы с паузами, чтобы восстановить дыхание и держится при этом за ребра:

“- Мне 33 года. И сейчас я каждый день вспоминаю, что уже достиг возраста Христа. Я родился и вырос в Днепропетровской области, русскоязычный. Да, конечно, принимал активное участие в революции. Моя мечта – это служба в украинской армии – новой армии свободной страны.
– А ты, командир, не боишься ходить в разведывательные поиски? А вдруг плен?
– Я для себя все решил в жизни, когда шел на войну. Я веду бойцов за собой, потому что доверяю им, а они доверяют мне. Понимаешь, мы солдаты, и наш путь иногда выбирают за нас. А мы должны пройти свой путь так, чтобы не было стыдно. Если это понял, война превращается просто в напряженную ответственную работу”.

 

Таким чином, факт участі Валентина Манька у війні як одного з командирів добровольчого підрозділу вважається доконаним фактом.

 

Продовження матеріалу – завтра, після того, як відбудеться зустріч представників ветеранського руху, на якій буде обговорена кандидатура Валентина Манька.

- Advertisement -

Comments
Loading...