Business is booming.

Країни ЄС закликають Росію вплинути на бойовиків, аби скасувати «вибори» в ОРДЛО

184

Вісім країн-членів Європейського Союзу закликали Росію вплинути на бойовиків на Донбасі, аби скасувати заплановані на 11 листопада «вибори» на окупованих територіях, повідомляє Громадське радіо.

Про це йдеться у спільній заяві, яку 30 жовтня ухвалили п’ять членів Ради Безпеки (Франція, Нідерланди, Польща, Швеція та Велика Британія) та Італія, Бельгія і Німеччина.

Спільну заяву за підсумками засідання зачитала постійна представниця Великої Британії в Організації об’єднаних націй Карен Пірс. Амбасадорка наголосила, що країни повністю підтримують незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах.

- Advertisement -

«Ми засуджуємо нелегітимні «вибори», заплановані на 11 листопада на не контрольованих урядом територіях так званої «Луганської народної республіки» та «Донецької народної республіки». Якщо це відбудеться, ці нелегітимні «вибори» суперечитимуть зобов’язанням, взятим у рамках Мінських угод, та порушуватимуть українське законодавство. Будь-які такі незаконні вибори несумісні з суверенітетом та територіальною цілісністю України», — ідеться у заяві.

Країни-члени ЄС закликали міжнародну спільноту «об’єднатися у протистоянні цим незаконним «виборам», які можуть лише підірвати зусилля, спрямовані на досягнення миру у регіоні».

Вісім країн закликали бойовиків відмовитися від запланованих «виборів», а Росію — застосувати «свій значний вплив», аби «голосування» не відбулося.

Окрім того, у заяві члени ЄС привітали ухвалений українським парламентом закон про особливий статус Донбасу та закликали всі сторони, зокрема бойовиків, виконувати взяті на себе у Мінську зобов’язання.

«Ми залишаємось впевненими у тому, що мирне врегулювання конфлікту можливе. Лише прогрес на дипломатичному фронті приведе нас до того моменту, коли законні та гідні довіри вибори пройдуть у східній Україні, відповідно до Мінських угод. Росія повинна відіграти свою роль, припинивши фінансову і військову підтримку сепаратистів, та вивести свої збройні сили та військову техніку з території України», — ідеться у заяві.

У ЄС занепокоєні гуманітарною ситуацією на Донбасі. Країни закликали всі сторони конфлікту надати безперешкодний доступ міжнародним організаціям на неконтрольованих територіях і забезпечити швидку доставку гуманітарної допомоги.

Засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні відбулося у Нью-Йорку 30 жовтня.

- Advertisement -

Comments
Loading...