Business is booming.

Адвокати імпічменту. Хто і чому захищає президента США в Сенаті

391

Уже сьогодні, 25 січня, на слуханнях справи президента США в Сенаті слово матиме захист — юридична команда Трампа. Восьмеро представників президента протягом трьох днів спробують довести, що Трамп не винен у зловживанні владою та не перешкоджав роботі Конгресу. hromadske розповідає, хто саме захищає Дональда Трампа від імпічменту (спойлер: його соратники, друзі та прихильники).

Кенет Стар

«Гадаю, Кен Стар — навіжений. Я справді вважаю, що він — це кошмар», — так тоді ще бізнесмен, а нині президент США Дональд Трамп відгукнувся про одного зі своїх майбутніх захисників у далекому 1999-му.

- Advertisement -

20 років тому саме Кенет Стар був автором звіту, в якому доводився позашлюбний зв’язок тодішнього президента США Білла Клінтона зі стажеркою Монікою Левінськи. На той момент найбільшим кар’єрним досягненням Стара була посада заступника міністра юстиції США за президентства Джорджа Буша-старшого.

Участь у процесі імпічменту Клінтона перетворила Стара — на той момент незалежного юрисконсульта — на американську знаменитість. Пізніше він стане викладати в кількох університетах США, деякий час займатиметься приватною юридичною практикою.

У 2010 році Стара призначили керівником Бейлорського університету, що в штаті Техас. Шість років потому звільнили, оскільки він не забезпечив належного розслідування скарг про сексуальні домагання в закладі.

В останні роки колишній обвинувач у справі імпічменту Клінтона був частим гостем прихильного до Трампа каналу Fox News. Там він у 2019-му розповів, як був присутнім при укладанні мирової угоди для засудженого за зґвалтування неповнолітніх фінансиста Джефрі Апштайна.

Після долучення Кенета Стара до юридичної команди Трампа Моніка Левінськи написала у своєму Twitter: «Чорт побирай, ви серйозно?» Сам Стар публічно захист Трампа не коментував.

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа на слуханнях справи імпічменту в Сенаті Кенет Стар виступає на студентському саміті у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, США, 21 грудня 2019 року

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа на слуханнях справи імпічменту в Сенаті Кенет Стар виступає на студентському саміті у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, США, 21 грудня 2019 рокуФото:

Gage Skidmore

Алан Дершовіц

Виступав проти імпічменту Білла Клінтона, голосував за його дружину Гіларі на виборах у 2016-му, а нині хоче захистити конституцію США — так сам Дершовіц пояснив свою участь у процесі на боці Трампа.

Почесний професор Гарвардської школи права відомий передусім як адвокат знаменитостей — від футболіста О. Джея Сімпсона та боксера Майка Тайсона до засновника «Вікіліксу» Джуліана Асанжа та навіть експрезидента України Леоніда Кучми — у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Був серед клієнтів — і друзів — Дершовіца і вже згаданий Джефрі Апштайн. У 2019-му одна з жертв Апштайна подала до суду на Дершовіца, звинувативши його в запереченні її свідчень і секс-торгівлі. Дершовіц звинувачення відкидає; справа розслідується й досі.

Дершовіц публічно критикував імпічмент Клінтона і з не меншим завзяттям виступає проти імпічменту Трампа. Ба більше, він ще 2018 року написав книгу під назвою «Чому Дональду Трампу не можна оголошувати імпічмент» (The Case Against Impeaching Trump).

Зараз Дершовіц свою позицію викладає так: зловживання владою і перешкоджання Конгресу не є злочинами кримінального характеру і тому не можуть бути підставою для імпічменту. 

«Я продовжу свою боротьбу для захисту Конституції та справедливості, яку веду вже пів століття, незалежно від партійних чи особистих ознак», — написав він у колонці для The New York Times.

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа, адвокат, почесний професор Гарвардської школи права Алан Дершовіц виступає на прийомі у Білому домі з нагоди святкування єврейського свята Хануки, Вашингтон, округ Колумбія, США, 11 грудня 2019 рокуФото:

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Пет Сіполоні

На відміну від більш медійних Стара та Дершовіца, нинішній юридичний радник Білого дому не прагне публічності. Юридична кар’єра Сіполоні пов’язана зі складними судовими справами, як-от витоком персональних фінансових даних 187 мільйонів клієнтів американської компанії Equifax.

Більшість американських оглядачів сходиться на думці, що участю в захисті Трампа Сіполоні зобов’язаний своїй лояльності до президента США. Зокрема, він допомагав йому перед дебатами з Гіларі Клінтон 2016 року, а також консультував під час розслідування спецпрокурора Роберта Мюлера щодо можливих зв’язків передвиборчої кампанії Трампа з Росією.

А коли Палата представників почала розслідування у справі імпічменту, Сіполоні блокував усі спроби конгресменів отримати документи чи допитати свідків, пов’язаних із Білим домом. Він посилався на так звану прерогативу президента (executive privilege) — його право не надавати інформацію, яку вважає конфіденційною.

«Поки Пет чудово працює. Але точно скажу через шість років», — так Трамп відгукнувся про Сіполоні через два місяці після початку його роботи в Білому домі.

Ми працюємо щодня, аби ви першими дізнавалися про новини в Україні та світі. Фондуйте у нашу діяльність на Спільнокошті, hromadske дійсно потребує вашої підтримки.

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа, юридичний радник Білого дому Пет Сіполоні (в центрі) на слуханнях справи імпічменту президента США в Сенаті, Вашингтон, округ Колумбія, США, 21 січня 2020 року

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа, юридичний радник Білого дому Пет Сіполоні (в центрі) на слуханнях справи імпічменту президента США в Сенаті, Вашингтон, округ Колумбія, США, 21 січня 2020 рокуФото:

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Джей Секулов

На відміну від Сіполоні, Секулов не просто часто з’являється в ЗМІ, а й сам є теле- та радіоведучим. А ще — головним юридичним радником Американського центру закону й правосуддя, який захищає права християн у США на релігійну свободу. Секулов представляв їхні інтереси в кількох справах у Верховному суді США.

Журналіст The Washington Post Дерек Гоукінс називає Секулова власником «юридичної та медіаімперії, що представляє інтереси релігійних груп, прихильників заборони абортів та інших консервативних угруповань у резонансних судових справах».

Секулов, як і Сіполоні, — також із команди Трампа: він один із особистих адвокатів президента США, що представляли його інтереси під час розслідування спецпрокурора Мюллера. Після цього Секулов (помилково) заявляв, що воно не виявило в діях Трампа ознак перешкоджання правосуддю.

А вже під час розгляду справи про імпічмент в Палаті представників так само помилково звинувачував конгресменів у тому, що вони не дали команді президента допитати свідків. Хоча Трамп сам відмовився співпрацювати з розслідувачами.

Представник сторони захисту президента США Дональда Трампа, головний юридичний радник Американського центру закону й правосуддя Джей Секулов (в центрі) на слуханнях справи імпічменту президента США в Сенаті, Вашингтон, округ Колумбія, США, 22 січня 2020 рокуФото:

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Інші

До юридичної команди Трампа входять і менш публічні юристи. Це, приміром, незалежний юрисконсульт Роберт Рей. Цікаво, що в 1999 році він став наступником Кенета Стара як розслідувач у справі імпічменту Клінтона — і планував притягти президента до відповідальності після того, як той піде з посади.

Але в останню мить Рей і Клінтон досягли домовленості: експрезидента звільнили від переслідування в обмін на відмову від права займатися адвокатською діяльністю та штраф у 25 тисяч доларів. Після того Рей публічно з’являвся хіба кілька разів в ефірі Fox News — чим, вочевидь, і привернув увагу Трампа.

Захищатиме Трампа і його прихильниця Джейн Раскін, яка разом із чоловіком Марті володіє юридичною фірмою Raskin & Raskin. У 2018-му вони долучилися до команди президента США після обшуків в офісі й будинку тодішнього особистого адвоката Трампа Майкла Коена. Тоді порноакторка Стормі Деніелс заявила, що Коен заплатив їй за мовчання про сексуальний зв’язок із президентом США.

Юрист Ерік Гершман декілька разів представляв інтереси Дональда Трампа протягом останніх 15 років. Він приватний адвокат, також був керівником газовидобувної компанії South Gas Company, яку в 2012 році продали за понад 10 мільярдів доларів.

І, зрештою, в команді захисників Трампа в Сенаті — його подруга Пем Бонді, яка наприкінці 2019 року долучилася до комунікаційної служби Білого дому. У 2016-му вона на посаді генпрокурорки штату Флорида відмовилася розслідувати розкрадання коштів у Trump University. А пізніше стало відомо, що в 2013 році благодійний фонд Trump Foundation пожертвував пов’язаній із Бонді організації 25 тисяч доларів. Сама генпрокурорка заперечила зв’язок між цими подіями. А імпічмент своєму другу Трампу називає «показухою» — звісно ж, в етері Fox News.

Представниця сторони захисту президента США Дональда Трампа, колишня генпрокурорка Флориди Пем Бонді на слуханнях справи імпічменту президента США в Сенаті, Вашингтон, округ Колумбія, США, 24 січня 2020 року

Представниця сторони захисту президента США Дональда Трампа, колишня генпрокурорка Флориди Пем Бонді на слуханнях справи імпічменту президента США в Сенаті, Вашингтон, округ Колумбія, США, 24 січня 2020 рокуФото:

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

- Advertisement -

Comments
Loading...