Business is booming.

Дніпровські махінатори в законі?

360

13 січня 2020 пресслужба Служби безпеки України повідомила, що вони викрили незаконну оборудку чиновників Дніпровської міськради та комерсантів з розкрадання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію соціальних об’єктів.

Оперативники спецслужби встановили, що керівництво одного з Департаментів Дніпровської міськради провело публічні закупівлі на загальну суму майже 130 мільйонів гривень для проведення робіт з капітального ремонту та реконструкції дитячих садків і шкіл міста. Організатори протиправної схеми зареєстрували для участі у тендері низку підконтрольних фірм для штучного створення конкуренції на торгах. Унаслідок чого переможцями у публічних закупівлях стали «партнерські» комерсанти.

- Advertisement -

Перевірка зафіксувала, що під час виконання договорів підрядники виконали роботи не в повному обсязі, із завищенням їх вартості. Вони також використовували матеріали сумнівної якості. «Зекономлені» кошти учасники оборудки виводили у «тінь», загалом зловмисники привласнили 25 мільйонів гривень бюджетних коштів.

За попередніми даними, неякісно виконані роботи у дитсадках і школах поставили під загрозу здоров’я дітей.

Перед цим в ЗМІ з’явилося повідомлення, що мерія Дніпра планує взяти кредит в півмільярда гривень, в тому числі – на ремонт шкіл та дитячих садочків.

А в листопаді-грудні журналісти Bihus.Info зробили своє розслідування, в якому встановили, хто насправді керує містом та де ухвалюються рішення, в тому числі – і щодо розподілу бюджетних коштів.

Виявилося, що це все відбувається в офісі відомого бізнесмена Генадія Корбана, що розміщений в житловому комплексі “Амстердам”.

Так, серед візитерів офісу, журналісти Bihus.Info зафіксували зокрема голову міської ради з питань бюджету та фінансів Артема Хмельникова. Він завідує доходами міста, готує проекти бюджету та контролює його виконання. За словами Хмельникова, до Геннадія Корбана він їздив, бо потребує узгодження питань формування місцевого бюджету.

“Це є регулярна практика зустрічей, оскільки я є головою бюджетної комісії міської ради, і… іноді необхідно погоджувати певні питання з фракцією і з партією політичною. І ми ці питання узгоджуємо, погоджуємо, обговорюємо з приводу розвитку міста” – розповів у телефонній розмові Хмельников.

Окрім голови бюджетної комісії, регулярно офіс Геннадія Корбана відвідує і Олексій Бурік – ексдиректор Департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації часів президентства Віктора Януковича, а нині позаштатний радник мера Дніпра Бориса Філатова з питань капітального будівництва. 

Окрім цього, Олексій Бурик володіє фірмою “Буд-Регіон”, яка займається капітальним будівництвом. Компанія регулярно виграє тендери. Зокрема, майже мільярд гривень держзамовлень “Буд-Регіон” отримав від Департаменту Дніпропетровської облдержадміністрації, який раніше і очолював Бурік. Заробляє компанія і на тендерах міського Департаменту, до якого приїжджає Бурік. Щоправда, не напряму – фірми, які виграють ці тендери на будівництво, орендують техніку у “Буд-Регіону”.

Серед візитерів офісу, журналісти Bihus.Info декілька разів фіксували автівку, яка зареєстрована на фірму ТОВ “Бромтерм”, яка належить Володимиру Дубінському. 

Володимир Дубінський та його брат Леонід – найскандальніші бізнесмени Дніпра, які контролюють десятки фірм. Вони регулярно перемагають на міських тендерах і отримують мільярди з міського бюджету.

Пов’язані з Дубінськими фірми неодноразово ставали фігурантами журналістських розслідувань. Мешканці будинків, які «ремонтували» ці фірми безліч разів повідомляли, що насправді в них нічого не ремонтували. За фактом діяльності їхніх фірм правоохоронці розслідують десятки кримінальних проваджень. Зокрема, фірми з орбіти братів Дубінських  фігурують у справах про завищення цін на ремонтні роботи, відмивання грошей через фірми з ознаками фіктивності, змову з посадовцями. Попри це компанії підконтрольні Дубінським продовжують вигравати тендери у міського Департаменту житлового господарства. За останні 4 роки фірми отримали на підрядах понад 2 мільярди гривень. 

Мер Дніпра Борис Філатов в розмові з журналістами заявив, що слідкує за всіма подіями, що відбуваються в місті. При цьому Філатов не зміг відповісти на питання що конкретно його підлеглі роблять в офісі бізнесмена Геннадія Корбана.

Також від Бориса Філатова не було офіційних коментарів щодо ситуації з встановленим розкраданням міського бюджету в справі, яку вело СБУ. Виникає питання, а мер в курсі того, що відбувається в місті?

Джерело: Новини

- Advertisement -

Comments
Loading...