Business is booming.

Історія та міфи про шкоду навушників

368

Споконвіку було слово (і звук)

Сьогодні їх можна побачити усюди: в метро, в автобусі, на зупинці, в кафе, на робочому місці. Вони різні: вакуумні, накладні, бездротові, спортивні. Та на початку було не так.

Наприкінці XIX століття технологія звукозапису почала стрімко розвиватися, адже тогочасний бізнес потребував якомога ефективнішої роботи телефоністок. І вже 1881 року асистентка однієї з телефонних компаній Белла Джиліленд пропонує закріпити конструкцію телефона — мікрофон та динамік — на голові. Попри трикілограмову вагу цього пристрою, ідея Джиліленд стала фундаментом розвитку телефонної гарнітури.

- Advertisement -

1910 року американський інженер Натаніель Болдуїн удосконалив цю конструкцію металевою дугою, що огинала голову. Це рішення, до речі, він імплементував прямо на своїй кухні. Сподіваємося, дружина вибачила його за науковий гармидер.

З лану до столу — від Болдуїна до ВМФ США.

Болдуїн був парубок моторний, а отже, на відміну від Максима, запатентував свій винахід і почав продавати його американському ВМФ. Тому тогочасні навушники були лише у радистів, але на початку другої половини ХХ століття людство допиляло цей винахід для програвання звичайної музики.

Компанії розпочали вдосконалення технології, і таким чином 1953 року світ побачили перші Beyerdynamics, продукт компанії Ойгена Байєра, який з 18 років працював з акустикою та був не менш моторним за Болдуїна.

Одні з перших навушників Beyerdynamics та ReVox. Сьогодні Beyerdynamics — одна з найкращих акустичних компаній-виробників світу.

За п’ять років потому Джон Косс представляє публіці перший портативний вініловий програвач — вертушку із пластинкою, вмонтовану у валізу. І хоча сам програвач не вразив тогочасних критиків, якість звуку з навушників зробила своє діло. Сьогодні нащадків Джона Косса можна впізнати за навушниками… вгадайте назву… KOSS. За 10 років виробництва Джонні заробив перший мільйон доларів, що на той час було файною сумою для того, аби мати офшори, власний телеканал і розважальне шоу будуарного рівня.Сьогодні, згідно з дослідженням, 20% власників смартфонів у світі регулярно користуються навушниками для музики чи подкастів.

Чуєш? Дай тихіше!

Дедалі вища популярність навушників викликала, цілком логічно, і зростання сумнівів у їхній безпеці. По-перше, від гучного звуку сенсорні клітини внутрішнього вуха «втомлюються» — наш слух слабшає, допоки вони не відновляться. Нехтуючи станом вашого внутрішнього вуха, ви можете стати глухуватим.

- Advertisement -

Comments
Loading...