Business is booming.

Суддя від України розкритикувала рішення ЄСПЛ у справі “Грузія проти РФ”

229

Суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська, призначена від України, вважає помилковою ту частину рішення у справі “Грузія проти РФ”, якою Суд відмовився розглядати відповідальність РФ за порушення під час активної фази збройного конфлікту.

Про це йдеться у спільній окремій думці суддів від України, Польщі та Грузії, витяг з якої вона оприлюднила у власному Facebook., передає Європейська правда.

Як повідомляла “Європейська” правда”, у четвер ЄСПЛ виніс рішення про міждержавній суперечці Грузії та РФ щодо наслідків збройної агресії та окупації Росією двох грузинських регіонів – Абхазії та Південної Осетії. Рішення виявилося суперечливим, обидві сторони заявили про свою перемогу, хоча Грузія довела більшість звинувачень.

- Advertisement -

Судді Ганна Юдківська, Кшиштоф Войтичек та Ладо Чантурія спільно заявили незгоду із висновком більшості про те, що події під час активної фази грузинсько-російської війни (8-12 серпня 2008 р.) не підпадають під юрисдикцію Російської Федерації в розумінні Європейської конвенції з прав людини, а отже Росія не несе відповідальність за порушення прав людини у зазначені дні. Суд ухвалив це рішення, “беручи до уваги, зокрема, велику кількість заявлених жертв та спірних інцидентів, обсяг представлених доказів, труднощі у встановленні відповідних обставин”.

“Ми вражені цими аргументами. На наш погляд, роль цього Суду полягає саме у вирішенні пріоритетних складних справ”, – відповіли на це судді від України, Польщі та Грузії. “Заперечувати юрисдикцію воюючих держав щодо цивільного населення в районі збройних боїв в умовах міжнародного конфлікту підриває саму логіку міжнародного гуманітарного права, яке, зокрема, ставить цивільних осіб в центр процесу прийняття військових рішень та поміщає їх у складні правові відносини з воюючими державами, навіть до того, як випустили перші кулі”, – йдеться також у поясненні.

Детальний аналіз рішення Грузія проти РФ читайте на сайті Європейської правди згодом.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини визнав, що Росія винна у низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни.

Також 21 січня 2021 року ЄСПЛ виніс рішення проти України щодо подій під час Майдану, звинуватив Київ у численних порушеннях прав людини.

- Advertisement -

Comments
Loading...