Business is booming.

Попри пандемію в Польщі й надалі багато іноземців

222

Пандемія коронавірусу не знеохочує до перебування у Польщі іноземців, котрі тут працюють або шукають роботу. На терені всієї країни дозволи на перебування мають сьогодні майже 460 тисяч іноземців.

У Вармінсько-Мазурському воєводстві їх майже 8 тисяч. Понад половина з них – це українці, а наступними за чисельністю є білоруси і грузини, – розповідає Якуб Дудзяк, речник Управління у справах іноземців:

«Переважають молоді люди. Так само, як і в усій Польщі, люди у віці 20-39 років становлять понад 50 відсотків у групі іноземців, котрі мають сьогодні дійсні документи, що дають дозвіл на перебування у Польщі», передає Польське радіо.

- Advertisement -

Легальність працевлаштування іноземців перевіряють прикордонники. Торік у цьому регіоні у результаті перевірки 4789 іноземців 1076 працювали всупереч дійсним законодавчим положенням. Через санітарно-епідеміологічні обмеження від початку року таких перевірок було мало. Проте й надалі трапляються викриття іноземців, котрі працюють нелегально, як, наприклад, це було нещодавно в Дзялдовському повіті, – каже речниця Вармінсько-Мазурського відділення прикордонної служби капітан Мірослава Алєксандрович:

«Виявилося, що працедавець з Бангладеш дав роботу одному своєму землякові, громадянинові Бангладеш, а також громадянинові Індії нелегально. Щодо іноземців були відкриті справи, що зобов’язали їх повернутися до країни походження».

Більшість виданих у Польщі дозволів на перебування пов’язана з професійною діяльністю. 2020 року це стосувалося 76 відсотків іноземців. У зв’язку з цим помітною є велика концентрація іноземців у воєводствах з найбільшими містами. Найпопулярнішим регіоном є Мазовєцьке воєводство, тут живе 119 тисяч іноземців. За ним ідуть Малопольща та Великопольща із 52 тисячами та 41 тисячею відповідно. Натомість Вармінсько-Мазурське воєводство є в цьому списку на передостанньому, тобто 15 місці. Останнє – Сьвєнтокшиське воєводство.

- Advertisement -

Comments
Loading...