Business is booming.

Забудовник “від Бога”: маловідомі деталі побудови імперії Андрія Мартинова

4 002

На межі Києва, фактично одразу за кільцевою дорогою є село Софіївська Борщагівка, засноване ще у 1497 році і відоме з XVI століття як володіння Софійського монастиря (звідси і назва). Станом на 2001 рік там проживало 6 571 осіб, сьогодні – понад 30 000, а згідно генерального плану має бути понад 100 тисяч, і цей план активно реалізується на наших очах. Не без участі героя нашого репортажу-розслідування, бізнесмена та проповідника Андрія Мартинова.

Станом на 2020 рік у рейтингу 20 найактивніших забудовників столичного регіону, який склав для НВ портал ЛУН, опинилося одразу сім нових гравців. Андрій Мартинов із сім’єю, який останні 10 років успішно забудовує західне передмістя Києва — Софіївську Борщагівку, вперше очолив цей список. Його недорогі житлові комплекси (ЖК) приваблюють покупців. Від січня 2019-го до 31 серпня 2020-го Мартинов ввів у експлуатацію приблизно 4,3 тис. квартир, що, наприклад, у 2,6 раза більше проти Київміськбуду (КМБ) — старожили ринку і компанії з найсильнішим брендом у київському регіоні.

Як пише НВ, до 2007 року на місці житлового масиву на майже 30 тис. осіб, який повністю побудували компанії Мартинова на Софіївській Борщагівці, знаходилося чисте поле. Початковий капітал Мартинов заробив на склінні фасадів київських багатоповерхівок і будівництві котеджів. За понад 10 років роботи Мартинов побудував 114 будівель загальною площею близько 500 тис. кв. м.

- Advertisement -

Партнери Мартинова — його брат Валерій, син Едуард і Роман Гах. Мартинов і Гах — парафіяни церкви Благодать, яка входить до Братства громад християн віри євангельської – п’ятидесятників. Підприємець побудував храм на території ЖК Софія і ходить на служби практично щодня. Сам Мартинов розповідав, що є християнином-п’ятидесятником у четвертому поколінні – і по батькові, і по матері. Батьки Мартинова виїхали до США близько 20 років тому. Андрію Мартинову тоді було 22.

Собівартість будівництва в будинках такого класу, як у Мартинова, становить близько $300 за кв. м, розповів НВ директор будфірми, який побажав залишитися неназваним. Додатково до цього в ціні квадрата $100−150 можуть становити витрати на покупку земельної ділянки і підключення до «київських комунікацій». У середньому на кожному метрі структури Мартинова можуть заробляти $100−150 чистого прибутку.

На відміну від багатьох інших забудовників, сім’я Мартинова оформляє всі дозволи на фізичних осіб, договори купівлі-продажу теж укладаються з родичами Мартинова. Наприклад, замовником будівництва ЖК Sofia Nova є Едуард Мартинов — син Андрія Мартинова. А договір купівлі-продажу, за даними, які можна знайти на спеціалізованих форумах, покупці укладають з Валерієм Мартиновим. Такий стиль роботи характерний для забудовників у Київській області і дозволяє легально зменшити податкове навантаження.

Проте не все так просто.

Захоплення земельних ділянок в Козині

Як писало видання “Дело”, у Козині під Києвом компанії, пов’язані із забудовником ЖК “Софія” Андрієм Мартиновим, здійснили рейдерське захоплення за підробленими документами 8 земельних ділянок на березі Дніпра площею 7 га вартістю $10 млн.

Як заявляє власник ділянок, Микита Самусєв, група рейдерів шляхом маніпуляцій з документами і їх ксерокопіями, використовуючи послуги “чорних” нотаріусів та підтримку Національної поліції, прокуратури і Мін’юсту “віджати” у нього ці наділи. “Власник землі вважає, що сусіди” зазіхнули на його законну власність через необхідність об’єднати окремі частини одного [котеджного] містечка в своїх руках”, – пише видання.

За фактом незаконного відчуження майна за заявою Самусєва Печерське ГУ Нацполіціі відкрило кримінальне провадження №12020100060001598. З’ясувалося, що підроблені були і довіреність, і самі “договори” купівлі-продажу, і підписи на них.

Печерський районний суд Києва 25 березня 2020 року заарештував незаконно відчужене майно в рамках кримінального провадження. Однак це не завадило новому “власнику” землі внести ділянки до статутного капіталу ТОВ “БЦ Інвестбуд”. Ця компанія була зареєстрована в день проведення операції в Білій Церкві, а її “власники” – зареєстровані в Макіївці.

Надалі суди кілька разів накладали арешти на земельні ділянки, як в рамках кримінального, так і цивільного виробництва. Незважаючи на доведену підробку документів, поліція прийняла рішення кримінальне провадження закрити. В результаті рейдери зняли арешт з землі в рамках кримінальної справи і спробували ще кілька разів змінити її власників. Але це не вийшло зробити через арешт в цивільній справі.

Самусєв впевнений, що на цю землю “поклали око” власники решти території цього котеджного містечка. Його власниками є ТОВ “Рейнір Бізнес Груп” і ТОВ “Комфорт-Сіті”, які належать Євгену Сингаївському і Андрію Мартинову. Мартинов – відомий забудовник села Софіївська Борщагівка під Києвом.

З відкритих джерел відомо, що на ділянках, які належать до земель рекреації, “Рейнір Бізнес Груп” збирається будувати житловий будинок. Будівництво вже розпочато, але ось тільки наділи Мартинова фігурують в кримінальному провадженні №42019110000000302. Згідно з даними слідства, компанія купила ряд об’єктів незавершеного будівництва на площі 41 га землі у ТОВ “Кватро Лізинг”. Прокуратуру зацікавив той факт, що “Кватро” продали землю через 6 днів після отримання її від Козинської селищної ради. При цьому справа розслідується за “посадовою” статтею про перевищення влади, тобто найімовірніше, стосується зловживань чиновників з виділення рекреаційних земель під забудову.

Однак, цей П-подібний півострів на Дніпрі, створений природою, земснарядами та ландшафтними дизайнерами, цікавий ще однією визначною пам’яткою. Річ у тому, що саме на його території пришвартований знаменитий “дебаркадер Привату”. У 2019 його згадували в своєму сюжеті журналісти програми “Схеми”. Там же згадана і “Рейнір Бізнес Груп”.

В епізоді, про який йде мова, репортери розповідають, як зафіксували пересування в бік дебаркадера кортежу, яким користується ексзаступник голови Адміністрації Віктора Януковича, а нині “просто адвокат” Андрій Портнов. Причому пересувався він, за даними журналістів, у супроводі автомобілів групи “Приват”.

Трошки більше подробиць (в реальності – цілий детектив) ви може прочитати в розслідуванні “Наших грошей” 160 тисяч доларів для Антирейдерської колегії

Церква як прикриття?

За 15 років роботи у будівельній галузі з утеплення фасадів та спорудження багатоквартирних комплексів його компанії стали одними з найбільш рейтингових у столиці. Розкішна євангельська церква “Благодать” та житловий комплекс “Софіївка” – це теж справа його рук і коштів. Викупивши земельні ділянки під Києвом, він облаштував величезну територію. Планує заселяти туди сім’ї, які всиновлюватимуть дітей-сиріт.

пишуть про Андрія Мартинова в християнському виданні РІСУ.

Проте видання “Антикор” пише, що “під час служби в церкві Благодать відбувається ряд цікавих моментів, зокрема пастори Церкви крім обов’язкової “десятини” вимагають від прихожан голосувати за Романа Гаха та партію Зеленського, так як цього хоче Бог. Більше того, всі прихожани мають розказувати пастору про своїх сусідів, не прихожан, яким не подобаються грабіжницькі комунальні тарифи на території ЖК “Софія” та які не хочуть голосувати за Романа Гаха“.

Також видання відзначає, що в ЖК “Софія” живуть в основному орендарі, так як Андрій Мартинов установив через свої ЖЕКи надзвичайно високі комунальні тарифи, які врази вище столичних. Тому ті хто попався на рекламу і купив квартиру у Мартинова вимушені їх здавати орендарям, для того щоб просто закрити оплату комуналки. Продати таку квартиру наразі нереально – по всьому ринку ходить інформація про космічні комунальні тарифи приватних ЖЕКів Мартинова та про членів його церкви, які не дають спокійно жити. І це не просто перебільшення, адже для сімей “не з церкви” проблема влаштувати дітей в дитсадок, побудований Мартиновим. Місця в дитсадку є, просто потрібно або платити захмарні 10 000 гривень за дитину у місяць.

Для чого платити більше?

З даних реєстру YouControl можна побачити, що Андрій Мартинов володіє 492 об’єктами нерухомості, переважно квартирами.

Це не є чимось надзвичайним для забудовника. Але, враховуючи, що він же ж контролює і всі ЖЕКи на цій території, а через це – має безпосередній вплив на вибори до місцевої ОТГ, неважко здогадатися, що лобіювання потрібних рішень йому стає в дуже невеликі гроші.

І дійсно, а для чого платити більше, якщо під крилом власної церкви та політиків можна побудувати міні-державу?


- Advertisement -

Comments
Loading...