Business is booming.

Українські та молдовські експерти закликали до вирішення проблеми Придністров’я

1 553

17 листопада в Інформаційній агенції «Укрінформ» відбувся міжнародний круглий стіл за участю політиків, експертів, представників громадянського суспільства та дипломатичного корпусу України та Молдови на тему «Збройні сили РФ у Молдові – безпекові виклики для України». Захід був організований ГО Українська суспільна ініціатива з метою привернення уваги як державних органів України та Молдови, так і громадянського суспільства обох країн до загрози, яку становить для безпеки у східній Європі наявність російського окупаційного корпусу у т.зв ПМР.

Захід відбувався на тлі зростаючої агресії Росії та використання чергових гібридних методів атаки на демократичні країни, цього разу – за допомогою біженців. Ця атака вже спричинила певні розбіжності в поглядах на протидію цій агресії серед європейської спільноти. Тому, в підсумку, головним завданням поточного моменту учасники заходу бачать в об’єднанні зусиль органів влади та громадянського суспільства обох дружніх країн щодо деокупації Придністров’я.

- Advertisement -

Відкриваючи захід, колишній бранець Кремля та керівник ГО Українська суспільна ініціатива Микола Карпюк сказав:

«З моменту коли зараз в Кишиніві владу здійснюють справжні державники, справжні патріоти своєї землі, люди, які ведуть цивілізовану політику на єднання з ЄС – ми маємо реальні можливості для того, аби спільними зусиллями досягти того, щоб вибити звідти (з Придністров’я) російські війська».

Народний депутат Андрій Шараскін подякував організаторам за підняття актуальної теми і, підтримавши резолюцію заходу, пообіцяв підняти це питання на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. «Зараз це питання, яке ми мусимо піднімати і актуалізовувати» – сказав він.

Генерал-майор запасу СБУ, заступник Голови СБУ з березня 2014 по червень 2015 року Віктор Ягун відзначив, що «починаючи з 2013 року було зафіксовано відновлення можливостей прийому військово-транспортних літаків тираспольським аеродромом. Повністю була замінена вся електронна складова, відремонтована злітно-посадкова смуга». Що, вочевидь, свідчило про те, що Придністров’я було і є точкою, яка відтягує сили і засоби ЗСУ. І в будь-який момент може стати плацдармом для наступу на Одесу і південь України.

Президент Центру глобалістики Стратегія ХХІ, головний редактор журналу “Чорноморська безпека” Михайло Гончар відзначив, що проблемаПридністров’я має безумовний вплив на ситуацію в регіоні.

«Цей анклав в Придністров’ї і група російських військ там відіграє роль проекції сили. Звісно, у військовому відношенні станом на сьогодні вона не представляє серйозної сили, але не для цього вона там і призначена. Зверніть увагу, що коли в квітні ми в Україні спостерігали накопичення сили російських військ на наших кордонах, там теж відбувалося переміщення бронетехніки. І це відбувалося з метою гібридного  психологічного впливу на Україну»

Головний редактор порталу ukrainians.md Роман Руссу (Молдова), який долучився до заходу онлайн, сказав:

«Дуже добре бачити, що в Україні піднімається тема придністровської ситуації, бо це загроза як для України, так і для Молдови. І зараз, коли влада України і Молдови нарешті знаходить порозуміння, для Молдови відкривається вікно можливостей для вирішення цього питання, що є корисним і для України».

Директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов додав:

«Склалося враження, що т.зв. ПМР зникла кудись з українського порядку денного, хоча це, на жаль, не так. Тому що вплив цього російського анклаву на безпеку надзвичайно високий, при цьому не тільки на глобальному рівні, але й буквально – на кримінальному, економічному залишається сьогодні надзвичайно високим і потенційно може зростати».

Під час обговорення учасники висловлювали різне бачення шляхів вирішення питання, від радикальних сценаріїв, коли Молдова за допомогою України здійснить військову операцію з деокупації своєї території, до більш помірних, коли будуть застосовані різні методи, від економічного тиску до блокади транспортної, енергетичної тощо.

Головним завданням учасники бучили в об’єднанні зусиль органів влади та громадянського суспільства обох дружніх країн щодо деокупації Придністров’я.

Співзасновник Інформаційного центру “Міжмор’я” Юрій Гончаренко відзначив великий потенціал співпраці в регіоні, враховуючи «атаку біженцями» на ЄС з території Білорусі, яку здійснила в останні дні РФ і, відповідно, актуалізацію саме регіонального співробітництва в Східній Європі.

На заході була присутня представниця Посольства Молдови в Україні.

Також в заході взяли участь Павло Жовніренко – голова правління Центру стратегічних досліджень; Оксана Макеєва – експерт Національного інституту стратегічних досліджень; Андрій Старостін – журналіст, аналітик; Юрій Олійник – кандидат політичних наук, експерт НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”; Віталій Бегма – експерт інституту стратегічних досліджень; Олег Березюк, директор Інституту глобальної політики та права.

Модератором заходу був журналіст та медіа-експерт Владислав Василь.

Був присутній і представник Білорусі: Сергій Бульба, з ГО “Білорусь 2.0 робім разом”, який підтвердив необхідність спільної боротьби проти російської загрози.

За підсумками обговорення було ухвалено наступну резолюцію:


Резолюція круглого столу  «Збройні сили РФ у Молдові – безпекові виклики для України»

Останнім часом Україна постає перед серйозними загрозами своїй незалежності та безпеці кордонів. Імперські амбіції Москви призводять до появи нових конфліктів на кордонах як самої України, так і низки європейських країн.

Росія активно створює плацдарм для можливого відторгнення України від Чорного моря. Окупація Криму посилює загрозу агресії з Півдня.

На сьогодні зрозуміло, що Росія не збирається зупинятися на досягнутому. Свідчення цьому – останні події в Білорусі, які створюють загрозу військової агресії з Півночі.

Додатковою небезпекою для нашої країни є фактичний контроль з боку Росії над молдовським Придністров’ям (так званою ПМР).

Світова спільнота визнає, що російські військові в так званій «ПМР» – не миротворці. Це окупаційний корпус на території незалежної Молдови. Відтак, «ПМР» остаточно перетворилася на плацдарм для військової агресії в регіоні, що становить  реальну загрозу Україні, Молдові та всій Європейській спільноті.

На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року Росія зобов’язалася вивести свої сили та боєприпаси з незалежної Молдови. Невиконання цих зобов’язань несе прямі ризики для всіх 57 держав-учасниць організації. Про це окремо наголошувалося в спеціальній резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 2018 року. У підсумковому документі Асамблеї міститься прямий заклик до РФ «у повній відповідності з правилами, беззастережно і невідкладно завершити виведення Оперативної групи російських військ» з території Придністров’я.

На сьогодні влада «ПМР», аналогічно з ОРДЛО, проводить політику примусової денаціоналізації та русифікації місцевого населення. Тотально порушує громадянські та соціальні права людей всіх національностей.

Наголошуємо, що незалежна Україна та Молдова мають об’єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні. При цьому, до активного вирішення проблеми має долучитись не тільки офіційна влада. Вагомий внесок в процес встановлення безпеки в регіоні мають внести активні представники громадянського суспільства двох дружній країн.

- Advertisement -

Comments
Loading...