Business is booming.

Росія пропонує США відмовитись від включення до складу НАТО колишніх радянських країн

309

Російське Міністерство закордонних справ запропонувало США проєкти договору про гарантії безпеки та угоди щодо заходів із забезпечення безпеки РФ та країн-членів НАТО, які, зокрема, передбачають заборону на включення до складу альянсу країн колишнього СРСР.

Про це повідомляє пресслужба МЗС РФ.

“У ході зустрічі в МЗС Росії 15 грудня американській стороні були передані проєкти договору між Російською Федерацією та Сполученими Штатами Америки про гарантії безпеки та угоди про заходи забезпечення безпеки Російської Федерації та держав-членів Організації Північноатлантичного договору”, – йдеться у повідомленні.

- Advertisement -

Росія висловила сподівання, що США розпочнуть перемовини на основі запропонованих проєктів договору та угоди.

Серед іншого, запропонований росіянами документ зобов’язує Сполучені Штати виключити подальше розширення НАТО у східному напрямку та відмовитися від включення до альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

“Сполучені Штати Америки не будуть створювати військові бази на території держав, які раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік і не є членами Організації Північноатлантичного договору, використовувати їхню інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності, а також розвивати з ними двосторонню військову співпрацю”, – зазначається у статті 4 документу.

Також угода передбачає, що сторони утримуються від розміщення своїх збройних сил та озброєнь у районах, де таке розгортання сприймалося б іншою стороною як “загроза своїй національній безпеці”.

Окрім того, стаття 6 документа обмежує розгортання ракет малої та середньої дальності, а стаття 7 забороняє розгортати ядерне озброєння за межами національної території та зобов’язує повернути вже розгорнуту ядерну зброю на свою територію.

- Advertisement -

Comments
Loading...