Business is booming.

Уряд Австралії викупив права на прапор аборигенів за $14 млн. Тепер не треба платити за його використання

480

Уряд Австралії викупив за 14 мільйонів доларів прапор аборигенів Австралії. Його створили понад 50 років тому під час протестів корінного населення. Та попри визнання прапору, використовувати його було проблематично через авторські права.

Про це пише CNN.

Прапор аборигенів Австралії у 1971 році створив художник-абориген Гарольд Томас із народу Лурітья з Центральної Австралії. Він був розроблений для руху аборигенів, які заявили свої права на землю Австралії.

- Advertisement -

Вперше прапор Томаса підняли у Національний день аборигенів на площі Вікторія в Аделаїді 9 липня 1971 році. Його також використовували в Канберрі в наметовому посольстві аборигенів з кінця 1972 року.

З того часу його обрали офіційним прапором аборигенів Австралії, а 14 липня 1995 навіть визнали другим офіційним прапором Австралії.

Сам Гарольд Томас був визнаний автором прапора та отримав всі авторські права на нього. Попри те, що художник створив його для аборигенів, корінні народи заявляли, що прапор фактично був «заручником» угод про авторські права, які обмежували його використання. Його можна було відтворювати лише за згодою художника, який вже уклав угоди з кількома компаніями.

Деякі групи аборигенів, зокрема спортивні команди, почали відмовлятися платити за вивішування прапора. А у 2019 році навіть з’явився рух Free the Flag («Звільніть прапор»), який закликав, щоб прапор не використовували для прибутку.

Тепер же прапор належить Австралії. Це означає, що тепер його можна відтворювати на одязі, товарах, спортивних футболках чи творах мистецтва — без дозволу та безплатно. Ця угода обійшлася уряду країни у 14 мільйонів доларів.

Міністр у справах корінних австралійців Кен Вайатт заявив, що тепер цей «символ, близький серцю аборигенів» належить кожному і ніхто не зможе цього змінити.

- Advertisement -

Comments
Loading...