Business is booming.

Нинішня ситуація в Європі є кризою Росії – Бербок

276

Європа стоїть перед загрозою нової війни, але те, що відбувається, є великою мірою кризою Росії.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок з трибуни Мюнхенської безпекової конференції.

«Сьогодні нам загрожує нова війна в центрі Європи. Росія створює зі своїми військами абсолютно неприйнятну загрозу не лише для України, а й для всіх нас. Але ця криза – не українська криза, це російська криза», – зазначила Бербок.

- Advertisement -

Вона повторила меседжі колективного Заходу Москві – заклик до серйозного діалогу щодо безпеки та миру, до мінімізації ризику ескалації в Європі.

Міністр нагадала, що НАТО висунуло спільні пропозиції Москві, де чітко зафіксоване небажання та неможливість ставити під удар архітектуру безпеки, побудовану спільними зусиллями. «Не можна будувати свою безпеку за рахунок інших», – підкреслила політик.

Вона зауважила, що присутність понад 100 тисяч російських солдатів поблизу кордонів не можна сприймати по-іншому, як загрозу.

Бербок згадала свій нещодавній візит в Україну, під час якого побувала на контактній лінії. Вона звернула увагу, що напередодні були зафіксовані сотні порушень домовленості про припинення вогню. «Насильство уздовж контактної лінії драматично посилилося протягом останніх 24 годин», – констатувала глава німецького МЗС і додала, що це – один з найбільш загрозливих моментів, коли «провокації та дезінформація можуть перетворитися на ескалацію».

За її словами, Захід не буде гратися в ці ігри, але всіма силами працюватиме над пошуком конструктивного рішення – в Нормандському форматі, на рівні ЄС і НАТО. «Ми виборюємо кожен міліметр, але кожен міліметр руху в напрямку миру краще, ніж тупцювання на місці», – заявила дипломат.

Переговори, сказала вона при цьому, можуть тривати тижні та місяці, це – марафон.

Міністр учергове звернулася до Москви із закликом відвести війська. Повідомлення, що це починає відбуватися, вона назвала променем надії, але зауважила, що «загроза залишається реальною».

Бербок скликає на полях конференції, яка проходить 18-20 лютого, зустріч у Нормандському форматі (за винятком РФ), G7 та Четвірки (ФРН, Франція, Велика Британія та США).

- Advertisement -

Comments
Loading...