Business is booming.

В Києві ініціювали Міжнародний трибунал над Путіним: репортаж (ФОТО, ВІДЕО)

8 496

– Тут люди приходять вшанувати безневинних жертв, яких вбивали міліціонери. Сьогодні день скорботи, – пояснює тендітна брюнетка в сірому пуховику двом чоловікам. Чоловіки йдуть, а вона запалює лампадку й ставить її біля однієї з меморіальних плит. Ця дівчина, як і тисячі киян, 20 лютого прийшла Майдан, щоб покласти квіти героям Небесної сотні. З 2014-го це місце скорботи. Підйом до Банкової та урядового кварталу – обставлений портретами тих, хто загинув за розбудову України.

Сьогодні на головній площі країни відбувається віче “Майдан: пам’ять і справедливість”. Як і вісім років до того, люди сходяться сюди для шанування пам’яті загиблих за збереження української незалежності та євроатлантичного шляху. Окрім дня жалоби за загиблими, цього ж дня в Україні почалася війна. 20 лютого 2014 р. в Криму російські війська, знявши з себе розпізнавальні шеврони, номери з військової техніки почали блокувати частини ЗСУ. В цей самий час, донеччани намагалися тримати своє місто від агентів з РФ. Агресор закидував своїми провокаторами та диверсантами майже всі прикордонні області, за для створення картинки про підтримку Росії.

- Advertisement -

Зараз Путін тримає біля наших кордонів 100 тисячне військове угрупування. Тому о 16-30 Рух опору капітуляції оголосив про початок міжнародної кампанії #PunishPutin. На меті – зібрати свідчення, аби розпочати міжнародну кримінальну справу, що до військових злочинів Володимира Путіна.

Сергій Пархоменко каже, що війна проти України закінчиться крахом та розвалом РФ. – Ситуація парадоксальна: росіянам не цікавий Донбас й це видно в їх мережах та по їх соціології. Але Путіну хочеться відродити Радянський Союз, а не виходить, от і залишився цей крок відчаю. Проте, щоб його зробити, треба пояснити росіянам навіщо вони йдуть помирати.

З кожною хвилиною людей стає дедалі більше. Похмурі та з сумом в очах, вони стоять біля сцени з квітами. Донецька художниця Анна Вахрамеєва принесла на Майдан намальований нею плакат «Українці чинитимуть опір». Війна в її Донецьку почалася 1-го березня й триває досі. Анна впевнена, що росіяни вивозять жителів окупованих територій аби здійснити провокацію. – Вони обстрілюють Донецьк, а потім зі своїми знімальними групами бігають намагаючись створювати фейки та брехати про обстріли ЗСУ. А те, що вони наплели про Ростовську область – це взагалі не натягнеш на вуха. В нас нема нічого, що туди долетить, – каже вона. – Вони не можуть спровокувати ЗСУ, але й привід для наступу теж не знаходиться.

В цей час, зі сцени, Рефат Чубаров оголосив про проведення акції до дня кримськотатарського спротиву. – Головне, щоб цей день був мирним. Але, якщо такого не буде, то ми всі маємо показати окупантам на що здатні!, – каже він.

А на Алеї героїв Небесної сотні люди вшановують загиблих під час Революції Гідності. Туди йдуть родичі, майданівці, знайомі та просто небайдужі. Вони підходять мовчазні, скорботні. Покладають квіти та довго дивляться у застиглі очі людей, що зображені на плитах. За годину квіти та лампадки майже закрили портрети. А люди все йдуть і йдуть. Серед них програміст Олександр Сергєєв. – Росіяни незадоволені біженцями з Донбасу, бо туди їдуть хто – бандити, ті, хто не змогли знайти ані себе, ані роботу навіть в себе вдома. Але вони Путіну потрібні як ресурс, – говорить він. Олександр – ВПО з окупованого Севастополя та каже, що на території Криму росте незадоволення російськими окупантами. – Вони вже росіян називають «понаїхавшими». Просто Крим завжди себе позиціював, як щось окреме, а Росія вдерлася.

Андрій Левус, координатор Руху Опору Капітуляції каже, що війна на території України розвалить РФ і стане кінцем путінського режиму – Зараз річниця створення СРСР. Путіну кортить нас захопити як Білорусь та Казахстан, а ми для нього – наче діамант. Совку без нас не вийде.

О шостій люди почали збиратися на молебень підійматися до каплички, що на верхньому Майдані. Там у 2014-му році російський спецназ та український беркут розстрілювали та добивали мітингувальників. Капличку та меморіальну стіну звели після перемоги Майдану. А дерева навколо прикрасили білими паперовими янголами. До неї підходять Андрій Лоза та Олена Халімон. На думку Андрія українці не тікатимуть. – ТРО зібралося, а в тирі все вже розписано. Українці навіть тероборону забили – місця закінчуються, говорить він.  Олена Халімон називає Путіна мавпою. – Росіянам не вдалася чергова провокація. Ну вони будуть намагатися далі, бо ними править КдБшник. Навіщо вони вивезли жителів Донбасу – я не знаю, бо не можу прогнозувати цю мавпу. Цих людей вони, наприклад, могли розстріляти. Але якщо вони зайдуть сюди – наткнуться на свою смерть. До РФ застосують страшні санкції, їх би хотілося раніше, але вони завжди вчасні. Прогулянки Україною не вийде.

Навколо каплички люди стоять із похиленою головою. Священники читають молитви та відспівують героїв. Після кінця молебну над майданом здіймається тиша, аж поки десь тихим, низьким чоловічим баритоном не починають лунати строки: Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону, В ріднім краю панувати не дамо нікому; Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє, Ще у нашій Україні доленька наспіє. Ці слова вмить розлітаються тихим та спокійним співом над Майданом.

- Advertisement -

Comments
Loading...