Business is booming.

РФ використовує Придністровський радіотелецентр для наведення пуску ракет по території України

1 885

Наведення та коригування польоту ракет, якими Чорноморський флот ВМФ РФ атакує міста за півдні та сході України, здійснюється з так званого «Придністровського радіотелецентру». Важливо уточнити: приставка «радіотеле-» була лише прикриттям від самого початку роботи «Григоріопольського передавача», пише Голос-інфо.

Сам Центр було побудовано ще 1971-го року поблизу молдавського селища Маяк. Згідно з офіційною версією, комплекс площею 850 га здійснював ретрансляцію передач радянського радіо на територію країн Північної та Південної Америки, Азії, Близького Сходу. Втім, у роки холодної війни ПРТЦ використовувався для глушення західних радіостанцій на території СРСР.

Його доля різко змінилась після розпаду Союзу. Центр занепав, адже влада невизнаної ПМР використовувала його виключно з метою ретрансляції власних та російських телерадіопрограм. Але для таких цілей утримувати в робочому стані велетенський комплекс було економічно недоцільно.
Із середини дев’яностих на радіоцентрі розпочалась низка дивних «невдач». 1997-го року раптово впала найвища 350-метрова антена. Офіційна версія – внаслідок обмерзання. Наприкінці 2000-го така ж участь спіткала 250-метрову антену. За ними в небуття пішли 160-метрова та сім короткохвильових антен. Щогли антенної системи «Зоря» вціліли, втім з них обсипались самі антени.

- Advertisement -

2007-го Центр, як єдиний комплекс, було продано державному унітарному підприємству «Російська телевізійна та радіомовна мережа». Офіційна мета покупки – збільшення обсягу мовлення російських телерадіокомпаній.

На сьогодні ПРТЦ має сучасніше обладнання, ніж більшість аналогічних підприємств РФ. Частина обладнання унікальна – наприклад, у ПРТЦ встановлена єдина в СНД повно поворотна антена, яка дозволяє швидко перенаправляти радіосигнал на різні регіони світу, а також передавачі великої потужності випромінювання – до 1 мегават.

З початком повномасштабної війни РФ проти України «Придністровський радіотелецентр» повністю керується російськими військовими і використовується як спеціальний вузол зв’язку. Ракетні удари, що завдаються кораблями та підводними човнами Чорноморського флоту ВМФ РФ, скеровуються саме звідси.
Тобто, ПРТЦ на сьогодні несе реальну загрозу безпеці України та всіх країн Причорноморського регіону

- Advertisement -

Comments
Loading...