Business is booming.

Воєнну розвідку до воєнних – особливості важливої реформи

0 3 097

17 травня у Верховній Раді зареєстровано Проект «Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення організаційно-правових засад розвідувальної та контррозвідувальної діяльності» за номером 7380. Він містить дуже правильну норму — функції воєнної контррозвідки передаються до Головного управління розвідки, і СБУ нарешті стає класичною контррозвідувальною службою (якщо позбавлять економічних функцій), пише Голос-інфо з посиланням на блог експерта Юрія Гончаренка.

Підкреслюючи, що наявність цих функцій в СБУ — це типовий «совковий» рудимент, властивий тоталітарним режимам. А передача функцій воєнної розвідки до Міністерства оборони (зокрема ГУР) — це типова сучасна світова практика, коли одна структура в системі міністерства оборони виконує розвідувальні, контррозвідувальні, протидиверсійні та антитерористичні завдання.

Законопроект не ідеальний, проте містить окремі положення, що заслуговують на увагу. Можливо, це буде проміжний законопроект, але суть незмінна — воєнна контррозвідка має підпорядковуватися головному воєнному розвідувальному органу, як це є в багатьох країнах НАТО. В ньому йдеться про об’єднання у розвідувального органу (Головне управління розвідки МОУ) функцій воєнної розвідки та контррозвідки для повного контррозвідувального забезпечення оборонного потенціалу України.

- Advertisement -

Найбільш спірний момент – законопроектом пропонується створити «Службу воєнної розвідки та контррозвідки України». Створення нової назви – це дуже погана ідея, оскільки ГУР МО — це вже сталий бренд, пізнавана в українському суспільстві та світі структура, яка має тридцятилітню історію й асоціюється з чіткими функціями, значними здобутками, а головне — довірою громадян України. Саме ГУР ще за півроку до початку повномасштабного вторгнення росії попереджав про плани ворога і саме завдяки інформації розвідки ми мали можливість до них підготуватися.

Для України дуже актуальна одна управлінська модель для воєнної контррозвідки та розвідки. Міністерство оборони має здійснювати воєнну контррозвідувальну діяльність, яка підпорядковуватиметься головному розвідувальному органу міністерства — Головному управлінню розвідки. Схожа модель працює також у США, де організацію та координацію контррозвідувальної діяльності в Армії США покладено на Службу розвідки та безпеки Армії США (фактично, це аналог ГУР МОУ).

За СБУ залишаються повноваження здійснювати контррозвідувальну діяльність (політичну, економічну, фінансову), але не у сфері воєнної розвідки. В ході реорганізації повноважень воєнної контррозвідувальної діяльності в Україні СБУ може передати свої напрацювання і фахівців із департаменту воєнної контррозвідки Головному управлінню розвідки.

Це ж стосується Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ), яка передасть невластиві їй функції ГУР.

Головне управління розвідки МОУ є одним найдієвіших і найефективніших підрозділів всього силового блоку. Цілком логічно, що під час агресії і війни саме ця організація здатна ефективно протидіяти ворожій розвідці, попереджати її диверсії та розкривати її плани.

На базі ГУР буде значно ефективніше налагодити взаємодію між воєнною контррозвідувальною та розвідувальною діяльністю, запроваджувати чітку медіацію з іншими українськими та світовими спецслужбами.

- Advertisement -

Comments
Loading...