Business is booming.

Дорофєєва поділилася порадами психолога, як побороти панічні атаки і навчитись жити під час війни

238

Морально бути готовим до війни та спокійно переживати все, що відбувається зараз в Україні, – навички, якими навряд чи сьогодні може похвалитися бодай один українець. Багатьох хвилюють питання: як правильно жити в нових умовах, не турбуватися про майбутнє, долати панічні атаки, переживати втрати і не відчувати провину за свою безпеку. З такими роздумами зіткнулася і популярна українська співачка Надя Дорофєєва.

Зірка поспілкувалася на хвилюючі її теми з психотерапевтом Ольгою Королик і поділилася рекомендаціями експертки на особистій сторінці в Instagram.

“Найважливіше наше з вами завдання – вижити: і фізично, і психологічно”, – наголосила Дорофєєва в мережі.

- Advertisement -

Як зараз жити?

В українців забрали почуття безпеки та стабільності, можливість будувати плани та просто насолоджуватися життям. Багато хто взагалі залишився без будинку або був змушений його кинути на невизначений термін. Однак, якщо є можливість, поступово повертатися до своїх турбот із “колишнього життя” – робіть це. Займайтеся спортом, спілкуйтеся з друзями, ходіть на стрижку та манікюр, медитуйте. Не читайте новини частіше двох разів на день і фільтруйте інформацію.

“Вірте: у себе, ЗСУ та вищі сили”, – написала співачка.

Тривога про майбутнє

Переживання щодо майбутнього у людей були і до повномасштабного вторгнення, оскільки нічого не лякає так сильно, як невідомість. Проте зараз важливо усвідомити один дуже важливий нюанс: під час війни немає правильних чи неправильних рішень.

Панічні атаки

Найчастіше панічна атака триває не більше 15-20 хвилин. Уберегти себе від неї складно, оскільки настає вона несподівано та різко. Якщо ж з вами таки стався сильний напад паніки, то знайдіть місце, де ви могли б відчути опору і “заземлитися”: спертися на спинку стільця або стіну. Випийте води та глибоко дихайте. Потім фіксуємо увагу на предмети навколо: знайдіть 5 зелених, 5 блакитних або 5 чорних речей і перерахуйте їх вголос. Не забувайте продовжувати дихати та пити воду. Психолог радить частіше обійматися з близькими, просити в них підтримки, якщо відчуваєте у цьому потребу.

Як повідомлялось раніше, військовий психолог Андрій Козинчук пояснив, чому не всі громадяни України, уражені війною в той чи інший спосіб, отримають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). За його словами, це така “зручна страшилка”, яку може визначити лише лікар-фахівець.

- Advertisement -

Comments
Loading...