Business is booming.

Польща спростила правила експорту дронів в Україну

240

З 28 квітня експорт дронів із території Польщі в Україну може здійснюватися на основі загального дозволу, наданого міністром розвитку і технології Польщі. Відповідне рішення було ухвалено урядом Польщі у відповідь на прохання України, повідомляє Міністерство економіки України.

“Збройні сили України для захисту нашої держави та перемоги над агресором вкрай потребують БПЛА, як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Уряд України зі своєї сторони спростив імпорт БПЛА. Паралельно Україна на всіх рівнях працювала з нашими партнерами на те, щоб відповідні спрощення були ухвалені й ними. Зокрема це питання порушувала під час зустрічей з польськими колегами перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко, а Міністерство економіки надіслало відповідного листа нашим партнерам. Сьогодні ми маємо результат роботи. Рішення уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БПЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором”, – зазначив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, згідно з рішенням міністра розвитку та технологій Польщі спільним дозволом для експорту БПЛА в Україну може скористатися будь-який суб’єкт, що має місцерозташування на території Польщі (комерційна або неприбуткова організація чи фізична особа). Запровадження загального дозволу звільняє від необхідності отримання індивідуального дозволу під час експорту кожної партії дронів.

- Advertisement -

Як наголосив Качка, рішення Польщі вкрай важливе для України ще й тому, що саме в цій країні волонтери закуповують основні обсяги БПЛА.

Дозвіл стосується лише певної категорії дронів, визначених у розпорядженні. А саме – безпілотних літальних апаратів, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора, з максимальною тривалістю принаймні 30 хвилин, але менше ніж 1 година, і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ у разі поривів вітру щонайменше 46,3 км/год.

Водночас загальний дозвіл не надають у разі якщо експортер або постачальник знає або був поінформований про те, що зазначені БПЛА призначені або можуть бути повністю або частково призначені для використання у зв’язку з розробкою, виробництвом, поводженням, експлуатацією, обслуговуванням, зберіганням, виявленням, ідентифікацією або розповсюдженням хімічної, біологічної або ядерної зброї, або у зв’язку з розробкою, виробництвом, обслуговуванням або зберіганням ракет, здатних доставляти таку зброю. Також дозвіл не надається в разі використання їх як частин або компонентів озброєнь, експортованих без або з порушенням необхідного дозволу.

- Advertisement -

Comments
Loading...