Business is booming.

Скандал в США: у 2022 році СБУ під впливом ФСБ надавала ФБР хибні вказівки щодо видалення акаунтів в соцмережах і цензури інтернету (ДОКУМЕНТ)

660

10 липня 2023 року Юридичний комітет Палати представників та Підкомітет з озброєння федерального уряду оприлюднили доповідь під назвою «Співпраця ФБР зі скомпрометованою українською спецслужбою для цензури американських висловлювань», в якій йшлося про те, що через вплив російської агентури на Службу безпеки України, Федеральне бюро розслідувань (ФБР) на запит СБУ здійснювало тиск на американські кампанії соцмереж, змушуючи їх видаляти акаунти справжніх американців.

Про це пише Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA, публікуючи переклад доповіді.

- Advertisement -

Так, відзначається, що ФБР за запитом СБУ позначило й справжні американські облікові записи як такі що підлягають видаленню, включаючи верифіковані облікові записи Державного департаменту США та ті, що належать американським журналістам.

Після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Служба безпеки України (СБУ) з метою завадити ймовірним операціям російського впливу в соціальних мережах залучила ФБР для підтримки цих зусиль, передавши йому списки акаунтів у соціальних мережах, які нібито “поширювали російську дезінформацію”. ФБР, своєю чергою, регулярно передавало ці списки відповідним соціальним мережам, які поширювали цю інформацію всередині компанії серед своїх співробітників, відповідальних за модерацію контенту та дотримання правил. Наведений нижче графік ілюструє разючу частоту, з якою ФБР і СБУ надсилали запити американським соціальним мережам.

У доповіді також показується, як ФБР пропонувало Facebook та Instagram юридичне прикриття для видалення облікових записів, позначених СБУ як проросійські. Аналіз цих “дезінформаційних” реєстрів, проведений Комітетом, показав, що ФБР на прохання СБУ позначило для соціальних мереж автентичні акаунти американців, у тому числі верифікований акаунт Державного департаменту США та акаунти американських журналістів. ФБР і СБУ неодноразово вимагали видалити або призупинити роботу справжніх акаунтів, які висловлюють однозначно проукраїнські погляди.

В доповіді підкреслюється, що оскільки під час взаємодії з ФБР СБУ була скомпрометована мережею російських колабораціоністів, симпатиків і подвійних агентів, некритичне ставлення ФБР до запитів СБУ викликає глибоке занепокоєння. Включення американських акаунтів до списків СБУ свідчить про те, що ФБР або не належним чином перевіряло запити СБУ, або знало про їхній внутрішній характер і все ж виконувало їх.

Було встановлено, що ФБР отримувало інформацію через спеціального агента Олександра Кобзанця, який працював помічником аташе з правових питань в Києві у 2020-2022 роках і “дуже тісно співпрацював зі своїми українськими колегами з кібербезпеки з усіх питань”. Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року агент Кобзанець діяв як основний канал, що передавав запити про цензуру в соціальних мережах від СБУ до американських платформ соціальних мереж.

Масштаби російського впливу, що зберігається в СБУ сьогодні, незрозумілі. Згідно з інтерв’ю речниці ДБР у квітні 2023 року, “розвідники ФСБ Росії проникли як в українську службу безпеки СБУ, так і в місцеві органи влади, підриваючи Україну зсередини за допомогою промосковських українських чиновників-утікачів“. Далі речниця “припустила, що викриття, зроблені на сьогодні, можуть виявитися лише верхівкою айсберга”

.йдеться у доповіді.

Вся взаємодія ФБР з СБУ, про яку йдеться в цьому звіті, відбувалася до того, як Зеленський усунув Баканова з посади голови СБУ та заарештував Кулініча, “особистого радника Баканова”. Простіше кажучи, ФБР працювало з іноземною розвідувальною службою, яка, як відомо, на той час була скомпрометована Москвою, і від її імені, і безпосередньо сприяло спробам цензурування американців, які беруть участь у захищених висловлюваннях. У результаті дії агентів ФБР могли надати суттєву допомогу військовим зусиллям Кремля.

- Advertisement -

Comments
Loading...