Business is booming.

Як росія може використати атаку дроном на танкер “Sig” — аналіз експерта

6 494

Український морський безпілотник вразив російський нафтовий танкер рано вранці в суботу біля окупованого Кримського півострова, що стало другою атакою українських морських безпілотників, яка завдала удару по російських кораблях у Чорному морі за два дні, пише The New York Times з посиланням на українських та російських чиновників.

Машинне відділення танкера було пошкоджено, але судно залишилося на плаву, розливу нафти не було і члени екіпажу не постраждали – повідомило у своєму Telegram-каналі Федеральне агентство з морського і внутрішнього водного транспорту РосіїВасиль Малюк, голова Служби безпеки України, заявив, що Україна бере відповідальність за атаку і що Сили оборони України продовжуватимуть атакувати будь-який корабель, який буде допомагати російським військовим.

В останні дні Сили оборони України активно атакують об’єкти ворога, у тому числі і великий десантний корабель поблизу Новоросійську. Однак в ніч на 5 серпня був завданий удар безпілотним апаратом по танкеру “Sig” біля Кримського мосту. Експерти відзначають це як суттєву відмінність від попередніх атак, оскільки Україна раніше не здійснювала операцій проти цивільних суден, навіть які допомагають російському війську. При цьому Служба безпеки України не тільки взяла на себе відповідальність за операцію, але й опублікувало відео атаки.

- Advertisement -

Військовий експерт Андрій Васильчук відзначив наступні моменти:

  • Цінність цілі. Перші повідомлення вказували на те, що ціль — Кримський міст. Що атака комплексна та успішна. Що танкер — побічний ефект, який неминучий в таких ситуаціях. Але відео чітко демонструє, що дрон полює саме на танкер, ще й порожній. Для чого? Враховуючи що ушкодження не критичні й ми його не потопили.
  • Україна не має порівнянних з росією ресурсів, щоб завдавати симетричні та більш потужні відповіді на атаку цивільної інфраструктури портів. Операція подібного рівня для нас — це величезні зусилля щодо розвідки, планування, маскування атаки іншими маневрами та й самі дрони в нас не нескінченні. А на фоні російських ударів по українських портах — це як укус мошкари у відповідь на прямий в голову. Проте за логікою міжнародних стосунків — це атака на цивільне судно. З відповідними наслідками, якими росія радісно скористається.
  • Можна припустити, що під час планування операції погано спрацювала розвідка, і ціль була іншою. І дрон «бив у те що побачив». Але для чого у цьому випадку заявляти про власну причетність?
  • Найбільш очевидний негативний наслідок — дуже складно тепер на перемовинах в Саудівській Аравії буде переконувати країни «глобального Півдня» щодо необхідності та ефективності тиску на росію в контексті відновлення «зернової угоди».  Ще один — тепер буде складно демонструвати «позицію жертви» на перемовинах з нашими партнерами по додатковому захисту засобами ППО нашої портової інфраструктури.
  • Також під питанням реакція Туреччини, яка контролює Босфор та небезпідставно вважає, що з її думкою щодо дій у Чорному морі варто рахуватися. Жодній державі не сподобається відкрите полювання на цивільні судна в акваторії. А як зреагує Ердоган — питання.

Атака на танкер має значний вау-ефект для українського суспільства, особливо — тилової частини, якій потрібні красиві перемоги з відеодоказами. Проте для фронту більш потрібна західна допомога озброєнням та боєприпасами. Українська дипломатії та перемовники від Міноборони зараз дотискають США щодо надання нам сучасних літаків. Чи не вплине атака на цивільний танкер на успіх цих перемовин? Чи не буде це аргументом трампістів, що Україна не виконує власних зобов’язань?

підкреслив він.

Джерело: Голос-інфо

- Advertisement -

Comments
Loading...