Business is booming.

Оприлюднено унікальні документи, що стосуються яхти путіна Graceful 

8 486

“Русмонітор” оприлюднив документи щодо яхти Graceful, яка належить президенту росії володимиру путіну. Видання стверджує, що знімки були люб’язно надані каналами Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР). На фотографіях видно, що судно перебуває на заводі “Янтар” у Калінінграді, що підтверджується не тільки розвідувальними даними, а й супутниковими знімками.

Деталі – в матеріалі дослідницько-аналітичної групи Infolight.UA

ЯХТА “GRACEFUL” (КОСАТКА). ФОТО НАДАНО ГУР МО УКРАЇНИ

- Advertisement -

ЯХТА “GRACEFUL” (КОСАТКА). ФОТО НАДАНО ГУР МО УКРАЇНИ
МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ЗАВОДУ “ЯНТАР”. КАРТИ GOOGLE

Серед інших документів, які потрапили в розпорядження журналістів, є документ під назвою Додаток №5 до Договору на поставку і виробництво дерев’яних виробів №2698 від 12.04.2022 на 1964000 євро. Ця сума в перерахунку на рублі становить близько 202 мільйонів рублів за курсом ЦБ рф. Характерно, що роботи проводили вже після початку повномасштабної війни між росією та Україною, коли сотні тисяч людей в Україні страждали від російських бомбардувань і окупації. Замовником проведення робіт є ТОВ “Сефтра”, а виконавцем ТОВ “Софія Декор Ексклюзив”, генеральний директор І.В. Черваненко. Журналісти не змогли виявити інформацію про знаходження цих підприємств та їхнього керівництва в міжнародних санкційних списках.

КОШТОРИС НА ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕРЕВ’ЯНИХ ВИРОБІВ ДЛЯ ЯХТИ “ГРЕЙСФУЛ”. ФОТО, НАДАНЕ ГУР МО УКРАЇНИ
ФОТО НАДАНО ГУР МО УКРАЇНИ

Яхта Graceful (після початку війни в Україні перейменована на Косатку) – це одна з найдорожчих і найрозкішніших яхт у світі. Її довжина становить 74 метри, а місткість – 18 осіб. На борту є басейн, сауна, кінотеатр, вертолітний майданчик і багато іншого. Вартість яхти оцінюють у 150 мільйонів євро, що дорівнює майже 15,5 мільярдів рублів.

Раніше про дороговартісний ремонт путінської яхти, який був проведений естонськими фірмами в обхід санкцій, писала “Медіазона” і “ФБК”. Однак, документи та фото, що опинилися в розпорядженні журналістів Русмонітору, ніде раніше не публікувалися.

Це не перша розкішна яхта путіна, яка викликає скандали та обурення громадськості. Раніше він уже володів яхтою Олімпус, яку подарував йому бізнесмен Роман Абрамович. Однак після розлучення з дружиною Людмилою Путіною він став користуватися новою яхтою Грейс, яка була спеціально замовлена для нього.

володимир путін, президент росії, володіє (через довірених людей) трьома розкішними яхтами, що коштують сотні мільйонів доларів, які він використовує для відпочинку та зустрічей з іноземними лідерами.

Що відомо про яхту

“Яхтою путіна” заведено називати 82-метрове комфортабельне прогулянкове судно океанського типу, яке починали будувати на сєвєродвінському “Севмаші”, а закінчували в Німеччині. На воду яхта була спущена 2014 року і була названа Graceful – тобто “Витончена”, або “Граціозна”, англійською. На ній є басейн, вертолітний майданчик, два поверхи апартаментів, гостьових кают і віталень. Можлива вартість оцінювалася у 100 млн доларів.

Замовником будівництва була компанія з багамських островів, а оператором після спуску на воду – кіпрська “дочка” державного “Совкомфлота”. “Яхтою путіна” судно назвали західні медіа та спеціалізовані портали на основі кількох непрямих фактів: наприклад, вони звертали увагу, що її будували на оборонному “Севмаші”, який взагалі-то спеціалізується на підводних човнах.

А потім яхту часто стали помічати в Сочі, де любить відпочивати російський президент і його оточення: вона навіть є в списку суден, яким місцевий порт надає агентські послуги. У 2018 році російське видання “Собеседник” проаналізувало дані про пересування яхти й знайшло збіги: 15 вересня 2016 року володимир путін вирушив до Керчі на засідання президії Держради, туди ж із Сочі вирушила і яхта.

Однак завдяки історії з відплиттям судна на тлі загострення відносин між Росією і Заходом медіа знову звернули на неї увагу – і це розкрило власника судна.

На яку компанію зареєстровано яхту

Восени 2021 року Graceful прибула в Гамбург на верф Blohm and Voss на модернізацію – зокрема, роботи планували провести в носовій і надпалубній частині.

яхта
GRACEFUL В ПОРТУ ГАМБУРГА

Однак на початку лютого яхта покинула Гамбург – не чекаючи закінчення всіх робіт. “За планом їх мали закінчити не раніше квітня”, – розповів Бі-бі-сі співрозмовник, який був причетний до ремонту.

“Зрозуміло, що вказівка негайно покинути верф надійшла від власника”, – каже свідок відплиття яхти. За його даними, закінчення ремонту було взагалі заплановано на кінець травня.

Через кілька днів її зняли на вході в Калінінградську затоку, де вона зараз і перебуває, випливає з даних сайту Marinetraffic, що відстежує рух суден.

Завдяки цьому тепер можна дізнатися, кому саме належить яхта, яка на стадії будівництва була записана на офшор з Багамських островів. Згідно з інформацією на сайті “Адміністрації морських портів Балтійського моря”, її власник – таке собі АТ “Аргумент”.

Телеграм-канал “Можем объяснить” знайшов таку саму інформацію про власника яхти і в базі суднових станцій Міжнародного союзу електрозв’язку ООН: туди подають дані всі судна, на яких стоїть система глобальної морської системи зв’язку під час лиха.

У Росії є три компанії з такою назвою і такою формою власності. Дві – московські – без слідів активної діяльності. Третя – з Геленджика – безпосередньо пов’язана з проєктом так званого “Палацу путіна”: розкішного комплексу поруч із селом Парасковіївка під Геленджиком, який був побудований потай від усіх нібито для президента росії.

- Advertisement -

Comments
Loading...