Business is booming.

21 вересня: Яке сьогодні свято

329

ДЕНЬ 575 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ – DAY 575 RUSSIAN AGRESSION

21 вересня в Україні та на планеті відзначають Міжнародний день миру.

Православна церква вшановує пам’ять святого апостола Кодрата.

- Advertisement -

Міжнародний день миру

Міжнародний день миру встановлено резолюцією Генасамблеї ООН від 30 листопада 1982 року. Спочатку відзначали у 3-й вівторок вересня; пізніше, резолюцією 55/282 від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ухвалила, що починаючи з 2002 року Міжнародний день миру щорічно відзначатимуть 21 вересня.

Асамблея заявила, що День Миру відзначатиметься як день глобального припинення вогню і відмови від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримуватися припинення військових дій протягом цього дня.

Генеральна Асамблея закликала всі держави-члени ООН, регіональні та неурядові організації й окремих людей відповідним чином відзначати День, зокрема шляхом просвіти та інформування громадськості, і співпрацювати з Організацією Об’єднаних Націй.

У центральних установах Організації Об’єднаних Націй цей День щорічно розпочинається спеціальною церемонією біля Дзвона миру.

Дзвін Миру встановлений у західній частині саду, у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату. Зазвичай о 10 год. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. за Гринвічем), Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй, перш ніж вдарити в дзвін, виступає зі спеціальним зверненням і закликає народи всього світу замислитися на мить над значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради.

Ще цього дня:

1922 – Американський президент Воррен Гардінг підтримав ідею створення єврейської держави в Палестині;

1933 – У Лейпцигу розпочався судовий процес над комуністами за обвинуваченням у підпалі Рейхстагу;

1940 – У Лондоні ухвалено рішення використовувати метро як бомбосховище;

1940 – Відкрито Львівський театр опери та балету;

1991 – На референдумі 99 % виборців проголосували за незалежність Вірменії;

1998 – На американському телебаченні транслювали запис допиту президента США Білла Клінтона у справі Моніки Левінські;

2000 – Американська співачка Барбара Стрейзанд оголосила про те, що вона залишає сцену;

2019 – Старт українського фестивалю “Comic Con Ukraine 2019” у Києві;

2022 – Президент Росії Володимир Путін після невдалої спроби захопити Україну оголосив мобілізацію.

Церковне свято

День апостола від 70-ти Кодрата

Святий апостол Кодрат був одним із сімдесяти учнів Господа Ісуса Христа, які проповідували Євангеліє по всьому світу. Він народився в Анатолії в першому столітті і став єпископом Афін після мученицької смерті святого Публія.

Був високоосвіченим і талановитим письменником, який написав “Апологію” – твір на захист християнства перед імператором Адріаном. Він також є автором послання до Діогнета, яке вважається одним із найкращих зразків ранньохристиянської літератури.

Він був свідком хресної смерті Христа і Його воскресіння, і довго жив після цих подій, давши своє свідчення багатьом людям. За віру його переслідували, били камінням і помістили до в’язниці, де Кодрат помер від голоду.

Він перший із грецьких апологетів і один із найпочесніших святих православної церкви.

Іменини: Олександр, Андрій, Валентин, Василь, Володимир, Вольдемар, Данило, Дмитро, Іван, Йосип, Костянтин, Лаврентій, Нестор, Петро, Ян.

- Advertisement -

Comments
Loading...