Business is booming.

Фейкові діаспоряни з “Diaspora UA” – шахраї чи російське ІПСО?

3 411

Кого вважати українською діаспорою? Незважаючи на видиму “дитячість” цього питання, воно має цілком реальну основу. Оскільки останнім часом з’являються несподівані проєкти, чиїм завданням є саме розпорошити саме поняття українства за кордоном. І це також є відображенням війни, що точиться на теренах України. Тут росіяни діють за старим принципом: якщо процес неможливо зупинити, його треба очолити.

Зрозуміло, що українська діаспора це аж ніяк не монолітна структура з обмеженим доступом та централізованим управлінням. Тож практично будь-хто може оголосити себе українцем, який представляє національну спільноту за кордоном. В демократичному світі неможливо заборонити людині зареєструвати назву проєкту з використанням слів “Україна” і “діаспора”. Відтак, кидати в інформаційний простір маніпулятивні наративи “від імені” етнічних українців.

Москва, Калуга і Шарій

- Advertisement -

В множині подібних формувань, які виникли від початку великої війни, група “Diaspora UA” звертає на себе увагу використанням практично всього пропагандистського арсеналу РФ. Наразі вона позиціонує себе, як “група волонтерів” – громадян США, родом з України, яка запрошує “до дискусії про події, що відбуваються в США та Україні в часи боротьби за свободу та демократію”.

Склад учасників проєкту одразу викликає купу питань. В першу чергу тому, що більшість з них мають дуже віддалений стосунок до України як такої. Частина взагалі незрозуміло яким чином потрапила в число українців. Решту ж дуже складно віднести до числа активних прибічників української незалежності.

Найбільш відомі та медійно розкручені учасники “Diaspora UA” це Андрій Ілларіонов та Марія Максакова-Ігенбергс. Іларіонов – громадянин Росії, який нині мешкає у Вашингтоні. Колишній радник Путіна з економічних питань та його представник по зв’язкам з лідерами “Великої сімки”. Після конфлікту з “роботодавцем” імігрував до Америки.

Максакова – відома російська оперна співачка. Колишній депутат державної думи РФ від партії “Єдина Росія”. До 2016 року затята путіністка. Голосувала за постанову щодо анексії Криму, хоча згодом і намагалась це заперечувати. 2016-го разом з чоловіком Денисом Вороненковим (застрелений в Києві 2017-го) переїхала в Україну та почала активно критикувати діючий в РФ політичний режим.

Гаррі (Юрій) Табах – черговий колишній москвич. У 14-річному віці (1976 рік) батьки вивезли його в Австрію для лікування важкої психічної хвороби. Яким чином вони змогли це зробити в розквіт правління Брежнєва – достеменно невідомо. Служив у медичній службі флоту, був співробітником посольства США у Москві, займав посади в структурі НАТО, був першим офіцером Збройних Сил Сполучених Штатів, який народився СРСР.

Андрій Азаркін, народився в Киргизстані. Згодом переїхав до США та отримав американське громадянство. Протягом двох років проходив службу в сухопутних військах США. Нині – власник та директор компанії “ARVI Consulting”, яка займається “корпоративними розслідуваннями” (простіше – промисловий шпіонаж).

Серед усіх цих персон, які невідомим чином “затесалися” в ряди української діаспори, таки є декілька колишніх та нинішніх українських громадян. Зокрема, Юрій Підвальний та Юрій Кондеревич, які виїхали до США, отримали американське громадянство та періодично влаштовують дивні акції поблизу Білого дому з лозунгами “Україна всім набридла”. При цьому, активно роздають інтерв’ю російським медіа з аналогічними наративами.

Або ж, “провідний аналітик” youtube-каналу “Diaspora UA” Зоя Кускова. Харківська “активістка” партії Анатолія Шарія. Також вона разом з таким собі Жихарєвим Богданом Ільгар Огли (одним зі спонсорів політсили Генадія Кернеса) заснувала ГО “Харківщина разом”. Власне, ця ГО стала однією з ланок складного ланцюга, за допомогою якого харківський кримінальник Володимир Кацуба фінансував партію Шарія.

Про “експертів” і “експертність”

В цілому, можна було б і не зважати на дивну діяльність новоявлених “українців”. Подібних “остапів бендерів” нині хоч греблю гати. Втім, є декілька суттєвих “але”, які не дозволяють зневажити цей проєкт як такий. В першу чергу, варто відзначити саме медійну та громадську складові діяльності “Diaspora UA”.

Як вже згадувалося вище, учасники групи періодично світяться в якості організаторів публічних заходів. Щонайменше двічі на місяць у вихідні проходять міні-мітинги поблизу Білого дому у Вашингтоні. В них бере участь максимум 20 людей. Годі й говорити, що ці акції не отримали бодай щонайменшої підтримки з боку місцевої української громади. Основні гасла, які використовуються під час проведення акцій – “про Україну всі забули” і “де ленд-ліз”.

Втім, основну діяльність групи очікувано перенесено на он-лайн платформи. Головна з них – однойменний youtube-канал. Його контент – пекельний вінегрет божевільних теорій змов та відвертих маніпуляцій. При цьому, є цікава деталь: до початку 2023 року цей канал взагалі не мав стабільної аудиторії. Популярність викладених відео не дотягувала навіть до жалюгідного показника в тисячу переглядів. З нового року ситуація різко покращилась. Не можна сказати, що викладені відео отримують шалену популярність, але більшість з них набирають від 5 до 10 тисяч переглядів.

Також не багато. Але, схоже, що ці відео і не розраховані на масового глядача. Головне їхнє завдання – цитування у зацікавлених ЗМІ. В першу чергу це протрампівські американські джерела та російські пропагандистські проєкти. Всі вони використовують гучні цитати з “Diaspora UA”, як “доказ” зневіри та невдячності українців.

В цьому сенсі, тематика каналу цілком вкладається в загальний контекст російського “порядку денного”. Дикі маніпуляції добре сприймаються певною кількістю некритичних глядачів.

Наприклад, відео з промовистою назвою “Справжні цілі поїздки Зе в США” побудований на коментарях “знаної експертки” Зої Кускової. В своїх коментарях вона не обтяжується надмірною аргументацією: Зеленський поганий тому, що Байден виділив гроші на відновлення України. При цьому, ці гроші передав не напряму українським чиновникам, а у спеціальний фонд при МВФ. Чому це погано, зрозуміти важко. Але пані Кускова так швидко переходить до наступної тези, що подумати про це просто не вистачає часу.

Виявляється, до допомоги Україні долучена Хіларі Клінтон, яка бореться проти кліматичних змін і відстоює гендерне питання. І це дуже погано. А тому, така допомога Україні взагалі ні до чого.

Критикуються інвестиції в Україну. Аргумент: якщо хтось хоче інвестувати в Україну не чекаючи перемоги, то це означає, що інвестор згоден на перемогу Росії…

Традиційно піднімається тема відсутності ленд-лізу. Висновок “експертки”: “Результату немає тому, що немає тиску на владу. А тиску на владу немає тому, що люди, окрім нас, нічого не розуміють”.

Окремим рядком можна виділити тотальну травлю українського дипломатичного представництва в США. Оксана Маркарова виступає ледь не пекельним демоном. Звинувачення на її адресу прямі та не потребують додаткових пояснень: “Українське посольство в США працює проти України?”, “Мільярди, змова та пані Маркарова”, “Офшори та пані Маркарова”.

Загалом, тема невикористання ленд лізу чи не провідна тема для каналу та його “експертів” в цілому. І це цілком можна зрозуміти, адже це питання вкрай контраверсійне і заполітизоване. В межах цього тексту немає сенсу заглиблюватися в нюанси його надання і логіку погодження. Варто лише зазначити, що вирішення цього питання в будь-якому випадку залежить не від України. Американці цілком самостійно вирішують способи розподілу витратної частини власного бюджету. Під пильним наглядом платників податків (за сумісництвом – виборців).

Під кожним відео каналу обов’язково надається документ “Список Консервативних Медіа, які відсутні в інфопросторі України”. Це перелік найбільш одіозних трампівських ЗМІ, сповнених антиукраїнською агітацією. Зокрема, “Fox News”, “Newsmax” та “The Federalist”.

Окрім цього, з березня нинішнього року “Diaspora UA” активно поширює серед членів української діаспори Вашингтону листа зі звинуваченнями на адресу Посольства України в США. Основний посил відображає тематику каналу: “Нам стало відомо, що Посольство України в Сполучених Штатах Америки є противником наших мирних зібрань і мітингів, та розповсюджує фейки, начебто ці протести, якось шкодять Україні, та буцім-то є якісь міфічні домовленості з Адміністрацією Байдена, згідно котрих, потрібно “забути” про Закон про ленд-ліз! Також в цих фейках часто не правильно трактують саме Закон про ленд-ліз, чим відверто вводять людей в оману!” (збережено авторську орфографію).

Перераховувати далі діяльність “діаспорян” немає жодного сенсу, оскільки їхня риторика продовжує крутитися навколо питань “тотальної зради” українського керівництва та посольства у США. До цього додаються аналогічні звинувачення щодо американського президента.

Здається, що можна було б взагалі проігнорувати їхнє існування, зважаючи на невисоку популярність однойменних ресурсів. Але діяльність “Diaspora UA” має всі ознаки російської спецоперації. І питання не в тому, скільки саме переглядів має кожне окреме відео з найскандальнішою назвою. Проблема в тому, що так звані “експерти” активно входять в публічну площину. Їх цитують доволі відомі медіа-ресурси. Ці думки видаються за позицію начебто реальної української діаспори, яку більшість з учасників проєкту не можуть представляти в принципі.

Наразі це реальна загроза українській національній безпеці. І займатися протидією фейковій “діаспорі” мають не стільки критичні глядачі, скільки відповідна українська спецслужба.

Джерело: блог Юрія Смирнова для OBOZ

- Advertisement -

Comments
Loading...