Business is booming.

Буданов і “вбивство” Макрона – масштабний за задумом, але примітивний за виконанням фейк росії: розбір та спростування

2 484

14 лютого російський сегмент інтернету почав рясніти повідомленнями про нібито спробу замаху на президента Франції Еманюеля Макрона. Його, начебто, готувався здійснити Президент України Володимир Зеленський, «операцію» курував Кирило Буданов, а запобіг замаху Валерій Залужний. Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA за допомогою систем відстеження наративів на базі штучного інтелекту перевірила цю інформацію.

Отже, в більшості публікацій від 14 лютого єдине джерело цієї “інформації” – відео дуже поганої якості з телевізора. Відео настільки погане, що переконатися чи це не діпфейк технічно неможливо.

Одразу звертаємо увагу, що на відео – російські субтитри, які ширше за телевізор в кадрі. Але ж за версією російської пропаганди, відео поширив користувач мережі X з ніком @Jose_FERNANDE8. І нібито це сюжет французького телебачення, France 24.

- Advertisement -

Користувач такий – є, а от сюжета на телебаченні – немає. Проте чи хвилює це росіян, зокрема – завжди натхненного в маячні так званого заступника голови Ради Безпеки російської федерації дмитра медведева.

Проте російські титри на відео з нібито Франції – не єдина прогалина цього фейку. Насправді, згадані у відео скріншоти з’явилися в мережі Телеграм ще 12 лютого.

Кожен, кому подобається вивчати недолугі “пекельні борошна”, може знайти тут щось для себе. Кожному в Україні зрозуміло, що навіть для суржика тут – занадто)

А ми публікуємо графік розвитку цього фейку та продовжуємо стежити за розвитком.

- Advertisement -

Comments
Loading...