Business is booming.

Очищення Свободи в Броварах

0 628

18 березня в м. Бровари, яке є фактично передмістям Києва, під час позачергової сесії міськради відбулася знакова подія – секретар міськради, обраний від ВО Свобода, був змушений стрибати з другого поверху та тікати дворами від своїх однопартійців, які перед тим виключили його з партії. Причина – перехід на бік колишнього регіонала, представника кримінала, якого в 90-і розшукувала міліція за вбивство, мера Броварів Ігоря Сапожка.

Передісторія:

- Advertisement -

Як і в багатьох інших містах України, в Броварах революція 2013-2014 рр. не призвела до очищення влади від представників режиму Януковича. Вони перечекали, перефарбувалися – і починають повертати собі колишні керівні місця. У випадку Броварів – вони і не втрачали цих позицій. Мер міста Ігор Сапожко – сумно відома та одіозна особа, в 90-і був членом кримінального угрупування, був в офіційному розшуку за співучасть у вбивстві (див. фото).

Крайній справа – Ігор Сапожко, мер Броварів

Після – став регіоналом, наближеним одночасно як до колишнього прем’єра Азарова – так і до російського прем’єра Медвєдєва. Здавалося – в сучасній, постреволюційній та воюючій з Росією Україні в нього немає жодних шансів? Але, як показали місцеві вибори 2015 року, це не так.

На жаль, восени 2015 року Сапожко був обраний мером. Проте, для повного хазяйнування в місті, йому не вистачало також лояльної міськради та, в першу чергу, її секретаря. Тут було складніше, оскільки формально на виборах міськради більшість отримали його противники. Проте дуже швидко з’ясувалося, що партії, які на загальноукраїнському рівні, в медіа є начебто патріотичними, в Броварах – на боці регіоналів. Мова йде про “УКРОП”, Радикальну партію Ляшка та Батьківщину. Ці три партії одразу після виборів утворили коаліцію з регіоналами. Але і цього було недостатньо – тому Сапожко почав купувати окремих депутатів інших фракцій. Одним з перших продався депутат від ВО Свободи Олексій Здоровець, за що і отримав посаду секретаря міськради.

Деякі підозрювали, що продалася також вся фракція, оскільки ще один її член вступив до регіоналівської коаліції, проте події 18 березня довели, що на щастя все не так погано.

Як повідомляє кореспондент місцевої газети “Маєш право знати” Андрій Качор, під час сесії відбулося наступне:

Можливих силових сценаріїв у міській раді цього дня, вочевидь, очікували: ще на вході до другого поверху будівлі, де зазвичай відбуваються сесії, був встановлений поліцейський «блок-пост». На ньому в усіх бажаючих потрапити на сесію просили продемонструвати посвідчення особи, декого обшукували за допомогою металошукача, один з правоохоронців фіксував все на відео.
Загалом пускали всіх, хто мав із собою паспорт або інший документ. Поруч стояла група чоловіків у військовій формі, котрі дотепер не з’являлися на сесії. У коридорі безпосередньо перед залою у цей час також перебувало близько п’ятницяти «силовиків»: як правоохоронців, так і невідомих осіб у формі.
У самій сесійній залі поблизу президії та трибуни також перебували чоловіки у камуфляжі: дехто з них традиційно ходить на подібній засідання у якості силової підтримки Ігоря Сапожко, дехто з’явився тут уперше. Зрештою до президії зайшов міський голова Сапожко у супроводі секретаря міської ради Олексія Здоровця, відразу за ними вхід до зали заблокували чоловіки у камуфляжі, після цього мер оголосив сесію відкритою та зазвучав національний гімн.
Щойно гімн завершився, до трибуни підійшов голова фракції «Свободи» у міській раді Олег Шевчук: він зачитав чергову заяву партії. Цього разу в ній йшлося про те, що згідно з рішенням політвиконкому центрального апарату партії «Свобода» Олексія Здоровця вслід за Василем Кочубеєм виключено з лав партії та фракції. Формулювання: “за порушення партійної дисципліни та підтримку працівників КГБ та екс-регіоналів”.
У цей час до зали намагалися прорватися прихильники «Свободи», в т.ч. партійці з Києва. Зокрема у натовпі з боку «свободівців» був помічений депутат Київради Руслан Андрійко, голова київської міської організації ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, перший заступник Олега Тягнибока Андрій Мохник та група осіб у камуфляжі, зокрема представники підрозділу «Легіон Свободи». (також був присутній народний депутат Юрій Левченко – прим. К.Друговича)

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Прибічники мера намагалися не пустити до зали «свободівців», однак їх вистачило всього на кілька секунд: з коридора в сесійну залу розпилили сльозогінний газ, одночасно з цим через двері до зали увірвалася група чоловіків, які кинулися до секретаря міськради Олексія Здоровця. В цей момент Ігор Сапожко оголосив про завершення сесії «у зв’язку з неможливістю її проведення» та швидко полишив залу у супроводі своїх охоронців, в той час як Здоровець залишився заблокований в президії. Екс-однопартійці Здоровця вимагали у нього, аби він негайно написав заяву про складання депутатського мандату. На цих словах Олексій Здоровець схопився за серце та впав на підлогу, а звідти – заліз під стіл президії міської ради. Звідти Здоровця силоміць почали витягати «свободівці», а сам Здоровець намагався втекти із зали.
В момент просування до дверей Здоровцю наносили удари, поки секретар міськради не прорвався до приймальні мера і звідти – з вікна другого поверху – вистрибнув на вулицю. За Здоровцем також стрибнули представники броварських футбольних ультрас, розпочалась погоня. Екс-свободівець швидко перебіг шосе на бульварі Незалежності і за тим зник у дворах за шаховим клубом.
Як повідомили згодом свідки подій, правоохоронці безпосередньо у коридорі намагалися затримати окремих учасників сутички, через що штовханина виникла знову. «Свободівці» та ультрас почали пробиратися крізь коридор до сходів, виштовхуючи правоохоронців, котрі намагалися їх затримати.
Зрештою, увесь натовп вийшов на вулицю та за декілька хвилин розійшовся кожен по своїх справах. Таким чином рішення про виділення 9 мільйонів з міської бюджету на реконструкцію парку «Перемога» за рахунок зменшення витрати на благоустрій міста лишилося не прийнятим.
Доля депутатів екс-свободівців Василя Кочубея та Олексія Здоровця станом на зараз лишається невідомою. Протягом сутички з’явилась інформація про те, що Олексій Здоровець нібито отримав ножове поранення, однак пізніше ця інформація була спростована.

Наразі немає офіційних повідомлень від учасників подій, проте ми будемо слідкувати за розвитком.

 

 

- Advertisement -

Comments
Loading...