Business is booming.

Іран визнав, що “помилково збив” український літак. Про політичні і безпекові наслідки – думки експертів.

223

Іранські військові заявляють, що “ненавмисно” збили український пасажирський літак “Міжнародних авіаліній України”. Як повідомляє “Європейська правда”, про це написав у Twitter глава МЗС Ірану Мухаммед Джавад Заріф.

“Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування збройних сил: людські помилки під час кризи, спричинені авантюризмом США, призвели до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народу, родинам усіх жертв та іншим постраждалим країнам”

– написав міністр.

Президент авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ), яка вважається що повністю належить Ігорю Коломойському, Євгеній Дихне заявив, що в МАУ не сумнівалися в тому, що їхній літак і екіпаж не могли стати причиною авіакатастрофи 8 січня.

- Advertisement -

Ми на жодну секунду не сумнівалися в тому, що наш екіпаж і наш літак не могли стати причиною цієї страшної, жахливої ​​авіакатастрофи.

– написав він у Фейсбук.

У Генеральному штабі Збройних сил Ірану пояснили пуск ракети по українському Boeing у Тегерані.

Ця обставина (дії США – ред) стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони. У результаті людської помилки цей літак був випадково збитий, що, на жаль, призвело до загибелі співвітчизників та іноземних громадян

— йдеться у заяві військового відомства.

Також у іранському генштабі пообіцяли, що всі причетні будуть притягнуті до відповідальності.

“Під час польоту літак опинився у безпосередній близькості від одного з важливих військових об’єктів Корпусу вартових Ісламської революції, за формою і по висоті польоту нагадував ворожий об’єкт”

– пояснюють у заяві іранські військові .

Українські експерти також оцінили “підводні камені” цієї події, зокрема експерт Інформаційного центру Міжмор’я Юрій Гончаренко написав у себе на сторінці на Фейсбук:

“В цьому контексті, звісно, є багато питань:

  1. Чи не став наш літак тією “сакральною жертвою”, необхідною США для того, щоб почати або війну проти Ірану, або операцію з повалення режиму мулл. Американських громадян там не було, а всі інші їх теоретично не цікавлять. Тим більше, збивало ж точно не ЦРУ.
  2. В будь-якому випадку Трамп використає цю ситуацію щоб показати який він красавчєг, розпочавши силові дії та санкції.
  3. Поміркована опозиція всередині Ірану може спробувати зробити лайт-революцію, усунувши від влади агресивних радикалів та змінити систему правління. КВІР точно очікують важкі часи, де вони або зникнуть, або навпаки – встановлять в країні геть фундаменталістський режим.
  4. Україна. Те, що в нас не існує реальної зовнішньої розвідки та стратегічного планування – давно відомий факт. Половині фейсбуку зрозуміло, що коли в Ірані почалися подібні події, коли іранці атакували американські об’єкти – рівень готовності їх ППО буде максимальним і літати там – це смертельна лотерея. Чому не скасували рейс чи не відклали його?”

Також він зазначив, що “Зеленський – не здатний адекватно виконувати функції Президента. І він, і Пристайко після вчорашнього брифінгу виглядають дебілами”

Відомий журналіст і екс-народний депутат Сергій Висоцький вважає чинного Президента профнепридатним:

“Зеленський боїться будь-якого справжнього, а не награнного конфлікту. В світі глобальної політики він до сих пір почуває себе самозванцем, маленькою дитиною, мета якої – ні в якому разі не прогнівати дорослих.
Беззубий президент у ступорі – це критично небезпечна для нас ситуація. Адже в політичного лідера є по суті тільки одна функція – він повинен приймати рішення. Вислуховуючи думки команди, аналізуючи інформацію. Але приймати рішення і брати на себе відповідальність. Президент, який нездатен приймати рішення – профнепридатний”

- Advertisement -

Comments
Loading...