Business is booming.

Білоруський дизайнер видає книгу про треш в архітектурі міста Гродно

573

Білоруський дизайнер Ігор Варкулевич спільнокоштом збирає гроші на видання книги про стилістичні особливості сучасної архітектури міста Гродно, яку він називає «агротрешем», пише Хмарочос.

Ілюстроване видання «50 відтінків поросячого. Неповний довідник з гродненського агротрешу» планують випустити наприкінці літа. У книгу увійшли 50 прикладів «трешових» будівель, які сфотографувала Ірина Варкулевич.

У вступі до альбому Варкулевич зазначає, що спершу планував серйозно обговорювати ці «перлини архітектурної думки», але у процесі роботи над матеріалом зрозумів, що обговорювати немає чого. Тож книга переважно висміює сучасну стилістику архітектури міста.

- Advertisement -

Автор зауважує, що проблема стосується всієї країни, проте він краще може її пояснити на прикладі рідного міста.

За його словами, поняття агротреш / агрогламур / агродекаданс тощо у Білорусі почали використовувати ще наприкінці 1980-х для позначення нового стилю. Саме з того часу у Гродно цей стиль почав витісняти історичну забудову, яку раніше не зуміли знищити війни.

Жартома Варкулевич формулює п’ять особливостей гродненського агротрешу: 1) використання гродненського ордера (в якому функції колон виконують труби); 2) абсолютне заперечення законів пропорцій та використання недоладних кольорів, зокрема поросячого; 3) повне нехтування досвідом архітектури та особливо сучасними тенденціями; 4) використання примітивних об’ємів і прийомів 3D-моделювання; 5) східчаста форма вікон.

- Advertisement -

Comments
Loading...