Business is booming.

“Ми втрачаємо Нікополь?!”: з’явилися нові факти щодо деградації колись потужного промислового центру

3 032

Нікополь – це місто обласного значення в Україні, у Дніпропетровській області. Четверте за чисельністю населення місто області, центр Нікопольського марганцевого басейну, у місті працюють два підприємства металургійної та декілька машинобудівної промисловості. Найбільш відоме підприємство міста, навколо якого регулярно виникають скандали – Нікопольський Завод Феросплавів. Особливо багато скандалів стало виникати після того, як контроль над підприємством захопив Ігор Коломойський.

Ми писали, що місту загрожує колапс з опаленням житлових будинків через дуже велику ймовірність того, що через скасування пільгових тарифів на електроенергію для мешканців 30-и кілометрової зони навколо АЕС, більшість мешканців не зможуть сплачувати за опалення. Також в місті дуже багато підприємств або не працює, або – знаходяться на межі виживання.

Наскільки я розумію, більшість підприємств в місті, які я пам’ятаю з дитинства, зараз не працюють. Населення від часів, які я пам’ятаю, скоротилося майже на третину. Але і цих людей може скоро не лишитися, якщо в місті не буде де працювати. А роботи не буде, якщо в місто не прийдуть інвестори. А вони не прийдуть, якщо не буде гарантій збереження вкладеного. Здається, банально. Проте коли влада контролюється олігархом-рейдером, їх не цікавить довгострокова перспектива.

– пише в своєму блозі громадський діяч, який довго жив в Нікополі, Юрій Гончаренко.

- Advertisement -

Мова йде про канадську компанію TIU, яка інвестує в зелену енергетику по всьому світу. У 2017 році компанія прийшла в Україну, збудувавши у Нікополі сонячну електростанцію, яка давала місту чисту відновлювальну енергією. Це був перший проєкт із сонячної енергетики в Нікополі, а вкладені компанією майже 60 мільйонів доларів – найбільшою закордонною інвестицією за осяжний період.

Проте, як розповів директор компанії «Голосу Америки», станцію відключили від електромережі під приводом ремонту.

«Наша станція була незаконно від’єднана від електромережі Нікопольським заводом феросплавів, який належить українським олігархам Ігорю Коломойському, Геннадію Боголюбову і Вікторові Пінчуку. Вони стверджували, що Нікопольський феросплавний має здійснити певний ремонт, заміну електроліній. Проте відколи наша електростанція була від’єднана в березні 2020 року, вони не проводили ніяких ремонтів»

– розповідає Влад Лізунов в коментарі для Радіо Свобода.

Коли рік тому за 5 кілометрів від міста впав міст, через який йшла важлива траса на захід, я не міг не звернути на увагу. Коли кілька років тому в Нікополі та містах супутниках відмовилися від централізованого опалення, замінивши його електричним, я теж не міг це не помітити, як і ситуацію, що склалась зараз. Бо скасування пільг на електроенергію (для мешканців 30-и кілометрових зон навколо атомних станцій) плюс підвищення цін на електрику робить ситуацію майже катастрофічною.

Днями я дізнався, що зарплати на флагмані міста – Нікопольському Заводі Феросплавів – становлять переважно 10–15 тисяч гривень. При тому, що робота ця дуже важка і шкідлива. А іншої в місті майже не лишилося.

Що в цій ситуації має робити держава? Стимулювати інвестиції та створення робочих місць. Тим більше що чинна влада так багато про це говорить і навіть інвестнянь пообіцяло. Але мене добила ще одна новина з Нікополя – що сонячну електростанцію, яку побудував на території НЗФ канадський інвестор, заблокували спільними зусиллями нинішнього власника заводу, Коломойського, та його заклятого друга, ДТЕК Ахметова. Як мені пояснили, станцію просто відрубали від зовнішнього світу і можливості постачати електрику.

Мені складно сказати достеменно, для чого це Коломойському (мотив ДТЕК більш зрозумілий, бо зовсім поруч вони навздогін за канадцями побудували свою станцію). Проте цілком логічно, що знаючи методи цього олігарха, мотив один – забрати дешево або взагалі безкоштовно те, що побудували інші. А оскільки владу в місті також контролює він, плюс вплив на центральну – перспектива цілком реальна.

А для Нікополя це може бути точка неповернення.

– стверджує Юрій Гончаренко.

Читайте також: Вашингтон буде використовувати загрозу перенесення візиту, щоб змусити Зеленського на конкретні дії проти Коломойського

 <div class=

- Advertisement -

Comments
Loading...