Business is booming.

Представники TIU Canada попередили про небезпеку прецеденту з безпідставним відключенням сонячної електростанції в Нікополі

233

15 вересня в інформаційні агенції “Інтерфакс-Україна” відбулася прес-конференція за участі керівництва компанії TIU Canada та їх адвокатів в процесі проти Нікопольського заводу феросплавів.

– Негативне судове рішення на користь Нікопольського заводу феросплавів у справі про відключення підприємства від сонячної електростанції TIU Canada у Нікополі створить в Україні надзвичайно небезпечний прецедент і фактично дасть змогу відключати безпідставно від мережі споживачів та виробників електроенергії, вважає адвокат GOLAV Катерина Цвєткова, що представляє інтереси ТОВ “Екотехніка Нікополь” (TIU Canada).

- Advertisement -

“Тому до цієї справи наразі прикута увага всієї світової громадськості, і вона має надзвичайно важливе критичне значення для інвестицій в українську енергетику”

– сказала Цвєткова на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” у середу.

Справу щодо відключення електростанції TIU Canada буде розглянуто на засіданні Північного апеляційного господарського суду 4 жовтня.

Як повідомлялося, НЗФ 2 березня 2020 року повністю відключив від електромережі сонячну електростанцію потужністю 10,5 МВт ТОВ “Екотехніка Нікополь” (TIU Canada). У TIU Canada зазначали, що НЗФ скористався тим, що СЕС підключена до розташованої на його території підстанції, а необхідність відключення пояснив ремонтними роботами.

У результаті ТОВ “Екотехніка Нікополь” (TIU Canada) подало позов на НЗФ, ПрАТ “НЕК “Укренерго” та АТ “ДТЕК Дніпровські електромережі” до Господарського суду Києва, який, у свою чергу, в січні 2021 року відхилив вимоги компанії до трьох перерахованих відповідачів. У відповідь на рішення суду “Екотехніка Нікополь” звернувся зі скаргою до Північного апеляційного господарського суду (ПАГС), який відкрив відповідне апеляційне провадження у березні 2021 року.

Засідання ПАГС з розгляду справи відбулося 26 липня, проте в засіданні була оголошена перерва через неявку представників НЗФ. Водночас повторне засідання суду щодо “нікопольської справи” 8 вересня було також перенесено на 4 жовтня через подачу НЗФ напередодні апеляційної скарги до ПАГС на січневе рішення Господарського суду Києва, яке НЗФ раніше підтримував.

У своїй апеляційній скарзі НЗФ вважає, що позовна заява “Екотехніки Нікополь” до “Укренерго” в рамках розгляду справи у Господарському суді Києва була штучною і не містила конкретних позовних вимог до НЕК, і саме з цієї причини справу мав розглядати Господарський суд Дніпропетровської області.

У свою чергу, як зазначила адвокат GOLAV Катерина Манойленко, відключення суб’єкта від доступу до електромережі потребує визначеної процедури і у випадку з відключенням СЕС TIU Canada у Нікополі, НЗФ, згідно із законодавством, мав отримати попередньо відповідні дозволи від “Укренерго” та “ДТЕК Дніпровські електромережі”.

“Укренерго” у цій справі є оператором системи передачі. І саме “Укренерго” мало надати або не надати дозвіл на відключення від лінії канадського інвестора”, – наголосила Манойленко, назвавши дії “Екотехніки Нікополь” із визначення трьох відповідачів в особі НЗФ, “Укренерго” і “ДТЕК Дніпровські електромережі” цілком обґрунтованими та правочинними.

“Справа мала розглядатися, і була розглянута Господарським судом міста Києва. Канадський інвестор вважає, що є три особи, – це основний відповідач – особа, яка здійснила незаконне відключення – НЗФ, – а також дві особи, які не здійснили жодних дій щодо захисту прав канадського інвестора”, – резюмувала адвокат.

Крім того, за словами Цвєткової, НЗФ під час подачі апеляційної скарги до ПАГС 7 вересня перевищив встановлений процесуальним законодавством 20-денний термін подачі апеляції учасником справи з моменту отримання тексту рішення суду.

“У цій справі терміни апеляційного оскарження згідно із Процесуальним кодексом закінчилися ще 28 лютого 2021 року”, – наголосила Цвєткова.

При цьому НЗФ аргументував терміни затягування подачі апеляції нібито обмеженим бюджетом на сплату судового збору, а також труднощами з юридичним супроводом судових справ.

Водночас, згідно з річним звітом ПрАТ “Нікопольський завод феросплавів” за 2020 рік, компанія отримала 456 млн грн чистого прибутку.

“Як ми вважаємо, подача такої апеляційної скарги є нічим іншим як затягуванням розгляду справи та зловживанням своїми процесуальними правами”, – стверджує адвокат.

Однак, ПАГС 8 вересня заявив про те, що приймає скаргу НЗФ до апеляційного провадження.

“У зв’язку з таким досить спірним рішенням суду ми подали відвід цієї колегії суддів”, – констатувала Цвєткова.

TIU Canada працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію СЕС 10,5 МВт у Нікополі в січні 2018 року, СЕС 11 МВт у Миколаївській області – у квітні 2019 року. Крім того, TIU Canada запустила СЕС 33 МВт в Одеській області. Інвестиції компанії, яка стала першим інвестором в Україні у рамках Канадсько-української угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA), в сонячну енергетику становлять понад $65 млн.

Нікопольський завод феросплавів контролюють група EastOne, створена восени 2007 року у результаті реструктуризації групи “Інтерпайп”, а також група “Приват” (обидві – Дніпро).

Джерело: Інтерфакс-Україна.

- Advertisement -

Comments
Loading...