Business is booming.

На Волині у картоплі виявили рак: більше гектару угіддя фермер вимушений знищити

3 000

Він збирався відправляти урожай до Білорусі.

Житель села Жиричі Ковельського району викликав фахівця, щоб зробити документи для продажу картоплі до сусідньої держави. Провівши аналізи, фахівець заявив про невтішні результати –  у цьогорічного врожаю виявили рідкісну хворобу. Рак підтвердили і в лабораторії. Відповідно до рекомендацій, фермер повинен знищити картоплю, а на території, де вона росла, оголосили про карантин. Він повинен закопати врожай більше, ніж на метр вглиб грунту, та знезаразити поле.

Очільниця Ковельської РДА Ольга Черен прокоментувала цю ситуацію так: 

- Advertisement -

Протягом 20 років фермер не має права продавати і на насіння картоплю висаджувати. На сусідніх територіях люди мають теж поміняти картоплю свою на сорти, більш стійкі до цих хвороб. 

Фермер  засіяв поле, де росла картопля, ріпаком. Щодо заробітку на продажі картоплі  вже й не мріє. Але не хоче викидати  тонни урожаю, тож сказав, що їстимуть всією родиною її.  Скільки триватиме карантин, фахівці поки не говорять. Кажуть, що усе залежатиме від того, чи з’являться на території села нові випадки.

Додамо, ознаками зараженої картоплі є:  утворення наростів на бульбах, кореневій шийці, рідше – на стеблі, листках і квітах.  Нарости, що утворюються під землею, – білого кольору, на наземних частинах рослин – зелені. Наприкінці вегетації картоплі нарости темніють та загнивають. На заражених бульбах ракові утворення розвиваються і в сховищах, якщо урожай вирощений на зараженій ділянці.

Цисти можуть зберігатися у грунті протягом 30 років. Оптимальна температура для розвитку гриба – 16,6-17,7 °С, максимальна – 21,1 °С. Збудник відноситься до вологолюбивих організмів. Знаряддя обробітку ґрунту, гній та тара також можуть стати причиною появи нового вогнища. Втрати врожаю від хвороби можуть сягати 60%

Як врятувати картоплю? Можете звернутися до фахівців із захисту рослин, щоб вони провели передпосівне знезаражування бульб, вирощених на зараженій ділянці. Для цього бульби обробляють 1% суспензією фундазолу або 0,5 % суспензією бенлейту (беномілу). Усього півгодинне витримування бульб у суспензії повністю знезаразить їх від раку картоплі. До того ж обробка поліпшить схожість бульб, значно підвищить урожайність і зменшить ураженість рослин іншими захворюваннями.

Загрози така картопля для організму людини не становить.

- Advertisement -

Comments
Loading...