Business is booming.

Українська обмудсмен Денісова ігнорувала звернення щодо захисту прав незаконно ув’язненної лікарки Юлії Кузьменко, проте визнала справу Міхеіла Саакашвілі першочерговою (ДОКУМЕНТИ)

0 1 772

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вимагає невідкладно помістити Міхеїла Саакашвілі – голову Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України – у лікарню, яка обладнана для надання екстрених реанімаційних заходів. Вона заявила, що ЄСПЛ ухвалив, щоб грузинський уряд до 24 листопада поінформував його про стан здоров’я Саакашвілі, про лікування, яке він отримує, а також про те, що влада гарантує його безпеку загалом і надає належне медичне обслуговування. Про це пише Укрінформ.

«Справа Міхеїла Саакашвілі визнана першочерговою. Наступне засідання призначено на 24 листопада»

– повідомила вона.

Водночас на сторінці інціативи Free Dr Kuzmenko, яка з’явилася після незаконного затримання дитячого кардіохірурга Юлії Кузьменко за буцімто причетність до вбивства Павла Шеремета (без належних на то правових підстав), опубліковано звернення до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Денісовою Людмили Леонтіївни, в якому відзначається, що “23.04.2020 року захисник підозрюваної (прим. наразі обвинуваченої) Кузьменко Юлії у кримінальному провадженні, відкритому за фактом вбивства журналіста Павла Шеремета, адвокат Безпалий Тарас звернувся зі скаргою до Вас. У своїй скарзі адвокат просив звернути особливу увагу на низку грубих порушень, вчинених відносно Юлії, зокрема: незаконне затримання без належних на те правових підстав; упередженість органу досудового розслідування під час збирання та дослідження доказів; протиправне утримання Юлії під вартою понад розумно допустимий час і, при цьому, без дотримання стандарту обґрунтованої підозри; ставлення, що принижує гідність особи, під час утримання в ізоляторі тимчасового тримання; умисна та очевидна фальсифікація основного доказу – Висновку експертів за результатами проведення комплексної комісійної експертизи з ідентифікації особи за ознаками зовнішності (портретної, психологічної експертизи та криміналістичного аналізу ходи) тощо”.

- Advertisement -

У відповідь на вказані порушення листом від 05.05.2020 року адвоката Безпалого Тараса було проінформовано про здійснення Вами реагування у формі звернення до Головного управління Національної поліції в м. Києві із проханням організувати перевірку дотримання прав та свобод осіб, що утримуються в ізоляторі тимчасового тримання, та перенаправленням скарги адвоката до Офісу Генерального прокурора.

йдеться у зверненні.

Відзначається, що відповідно до ст. 21 Конституції України, усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Згідно із ст. 24 Конституції, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, проте Людмила Денісова надала справі Міхаела Саакашвілі більший пріоритет, ніж захисту прав Юлії Кузьменко, що прямо підтверджується наявним фактажем.

Відповідно, від повноваженої Верховної Ради України з прав людини вимагають публічних пояснень з цього приводу.

Повний текст звернення нижче:


Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Денісовій Людмилі Леонтіївні

Шановна Людмило Леонтіївно, звертаємось до Вас як до особи, яка відповідно до ст. 1 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, уповноважена на парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина та захист прав кожного на території України та в межах її юрисдикції на постійній основі.

Метою парламентського контролю, який здійснює Уповноважений, є, зокрема, захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України; додержання та повага до прав і свобод; запобігання їх порушенням або сприяння поновленню тощо.Досягнення цих цілей повинно здійснюватись Уповноваженим із дотриманням заборони будь-якої дискримінації, що передбачено ст. 24 Конституції України. Уповноважений зобов’язаний з однаковою пильністю ставитись до порушень прав та основоположних свобод кожної людини незалежно від її соціального чи правового статусу, застосовуючи, при цьому, усі доступні йому механізми захисту та превенції.

23.04.2020 року захисник підозрюваної (прим. наразі обвинуваченої) Кузьменко Юлії у кримінальному провадженні, відкритому за фактом вбивства журналіста Павла Шеремета, адвокат Безпалий Тарас звернувся зі скаргою до Вас. У своїй скарзі адвокат просив звернути особливу увагу на низку грубих порушень, вчинених відносно Юлії, зокрема: незаконне затримання без належних на те правових підстав; упередженість органу досудового розслідування під час збирання та дослідження доказів; протиправне утримання Юлії під вартою понад розумно допустимий час і, при цьому, без дотримання стандарту обґрунтованої підозри; ставлення, що принижує гідність особи, під час утримання в ізоляторі тимчасового тримання; умисна та очевидна фальсифікація основного доказу – Висновку експертів за результатами проведення комплексної комісійної експертизи з ідентифікації особи за ознаками зовнішності (портретної, психологічної експертизи та криміналістичного аналізу ходи) тощо.

Суб’єктивність та упередженість органу досудового розслідування була настільки очевидною, що вказана справа набула надзвичайного суспільного розголосу та обурення. Внаслідок протиправних дій правоохоронних органів та принципового небажання здійснювати ефективне розслідування обставин вбивства Павла Шеремета, від здійснення своїх обов’язків була відсторонена на понад 1.5 роки провідний фахівець з унікальним для України 17-річним досвідом надання ендоваскулярної допомоги дітям з вродженими вадами серця Юлія Кузьменко.

У відповідь на вказані порушення листом від 05.05.2020 року адвоката Безпалого Тараса було проінформовано про здійснення Вами реагування у формі звернення до Головного управління Національної поліції в м. Києві із проханням організувати перевірку дотримання прав та свобод осіб, що утримуються в ізоляторі тимчасового тримання, та перенаправленням скарги адвоката до Офісу Генерального прокурора.

Очевидним є той факт, що не було вжито жодних ефективних заходів з метою своєчасного зупинення порушення прав Кузьменко Юлії та забезпечення їй належної правової процедури під час здійснення досудового розслідування, що гарантовано ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України. Оскільки із подібними скаргами та зверненнями до вказаних органів звертався та адвокат підозрюваної, що жодним чином не поліпшило ситуацію. На перевагу цьому, Вами було здійснено протягом двох тижнів понад 15 заходів, спрямованих на надання допомоги Міхеілу Саакашвілі, зокрема безпосередня зустріч із адвокатами Міхеіла, його батьками та ним безпосередньо, привернення уваги міжнародної спільноти до вказаної ситуації шляхом виступів на телеканалах, зустрічей з представниками інших країн, офіційних заяв Уповноваженого.

При цьому, у своєму повідомленні у ЗМІ Ви наголосили, що “справа Міхеіла Саакашвілі визнана першочерговою”. Водночас, чим обґрунтовується встановлення пріоритету у цій справі над іншими, а також очевидна нерівноцінність у зусиллях, що докладаються з метою захисту особи від протиправних дій?

Відповідно до ст. 21 Конституції України, усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Згідно із ст. 24 Конституції, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.Інститут омбудсмена в Україні покликаний на здійснення швидкого та гострого реагування на грубі порушення прав людини з боку правоохоронних органів. Незалежність Уповноваженого від подібних державних органів і є тією гарантією, яка забезпечує можливість ефективно запобігти такому ставленню до громадян, що суперечить ідеям та принципам правової та демократичної держави. Водночас саме омбудсмен зобов’язаний добросовісно та аполітично виконувати покладений на нього обов’язок незалежно від особистої, владної чи іншої зацікавленості.

Вимагаємо пояснень, чому посадові обов‘язки омбудсмена виконуються у повному обсязі у випадках відомих політичних діячів, але ігноруються у разі порушень прав людини звичайних громадян України, які тисячами знаходяться в полоні країни-агресора РФ, псевдореспублік ОРДЛО, Криму; які потерпають від свавілля правоохоронних органів на території України.

#FreeDrKuzmenko#FreeRiff#FreeDugar

- Advertisement -

Comments
Loading...