Business is booming.

Махінації ОАСК з розподілом справ ставлять під загрозу державні інтереси в енергетиці

2 980

Ми вже писали, що Нікопольский завод феросплавів на початку 2020 року повністю припинив діяльність нікопольської сонячної електростанції ТОВ “Екотехнік-Нікополь”, яку було побудовано за кошти канадійського інвестора. І що паралельно з судовою боротьбою як суб’єкта господарської діяльності це підприємство з іноземними інвестиціями звернулося до відповідних державних органів з метою зафіксувати факти грубих порушень українського законодавства. Це дуже важливо розуміти, тому що результат господарської суперечки, яким би він не був, не несе тих наслідків як зафіксовані грубі порушення законодавства, оскільки за них передбачена і кримінальна відповідальність.

Тому нагадаємо деталі: Державна інспекція енергетичного нагляду України за дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля мала провести перевірку Нікопольського заводу феросплавів щодо законності відключення від мереж сонячної станції ТОВ “Екотехнік-Нікополь”. Було здійснено декілька спроб потрапити на територію заводу, але жодна не була вдалої, хоча інспектори мали законні повноваження провести огляд відповідного обладнання та мереж і, зрештою, встановити факт наявності чи відсутності порушень.

Зрештою, після невиконання приписів щодо усунення порушень, Державна інспекція енергетичного нагляду України склала акт про порушення законодавства, видала приписи щодо усунення цих порушень. А після невиконання цих приписів- застосувала штрафні санкції у розмірі 85 тисяч гривень. Штраф не вельми високий як для такого гіганту, як НЗФ, проте важливим є те, що в документах, які були складені Державною інспекцією з енергонагляду, детально розписано обставини підключення сонячної електростанції через мережі Нікопольського заводу феросплавів, описано законодавство та правила ринку електроенергії. Які визначають обов’язок забезпечувати безперебійне приєднання до мереж, що відповідає всім технічним умовам, договорам та законодавству. По суті, в своїх документах Енергонагляд встановив грубе і свавільне, мовою юристів, порушення правил ринку електричної енергії з боку НЗФ.

- Advertisement -

А це є небезпечним для НЗФ і його власника, бо відкриває шлях до встановлення справедливості у цій справі. І тому Ігор Коломойський вирішив піти одразу з козирів – було подано позов до найскандальнішого суду країни – Окружного адміністративного суду Києва. Як виявилося, цих позовів було декілька і вони подавалис рівно в тій кількості, щоб хоча б один потрапив до судді, який, вочевидь, влаштовував позивача. Так справа опинилася у дуже скандального судді Руслана Арсірія. Він і у “плівках Вовка” фігурує, і має за плечима не один десяток сумнівних рішень, і з доброчесністю не все ок. Так, наприклад, журналісти встановили проблеми з незадекларованою нерухомістю, дивними подарунками від 73-и річної матері на майже 10 мільйонів гривень, участь в судових засіданнях під час перебування за кордном тощо.

Власне, цей суддя зробив те, що від нього, вочевидь, очікував позивач – визнав справу малозначущою і призначив її розгляд в закритому режимі, без присутності преси та без долучення до розгляду в якості третьої сторони ТОВ “Екотехнік-Нікополь”, які як ніхто мають бути присутніми. Зрозуміло, що подібний формат розглду ставить під загрозу і сумлінність виконання своїх обов’язків представників Державної інспекції енергетичного нагляду України, яких скандальний олігарх може або чимось спокусити, або навпаки – залякати. І, що найдивніше, представники ТОВ “Екотехнік-Нікополь” станом на сьогодні навіть не знають, на якій стадії розгляду ця справа.

Судова система України однозначно потребує реформування, а Окружний адміністративний суд Києва – ліквідації. Ще в середині квітня 2021 року Президентом України Володимиром Зеленським як “невідкладний” до Верховної Ради був поданий законопроєкт №5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”, в травні він був підтриманий в комітетах Верховної Ради. А на початку червня – включений до порядку денного Верховної Ради. Проте депутати вже встигли сходити на канікули і повернутися, а про його розгляд – не чути.

Проте поки це все відбудеться, в конкретних справах, які зараз розглядаються, можуть відбутися рішення “іменем України”, які матимуть невідворотні наслідки. А в цій конкретній справі, оскільки мова йде про іноземні інвестиції – втрата довіри наших іноземних партнерів і погрішення економічної ситуації в країні. Тим більше, що ми писали про значний міжнародний резонанс, який викликала справа ТОВ “Екотехнік-Нікополь” .

- Advertisement -

Comments
Loading...