Business is booming.

Нікопольська сонячна електростанція не працює через блокаду з боку підприємства Коломойського

2 397

Прохолодним ранком 21 вересня ми разом з директором Валентиною Бєляковою прибули на прохідну, яка веде до панелей нікопольської сонячної електростанції на околицях цього промислового міста. Валентина – директор ТОВ “Екотехнік-Нікополь”, підприємства, яке керує цією станцією.

Це підприємство – частина великого інвестиційного проєкту Майкла Юрковича, бізнесмена канадського походження, президента TIU Canada.

- Advertisement -

На жаль, приїхали ми не тільки для того, щоб перевірити роботу станції, але й щоб разом з правоохоронцями та експертами засвідчити факт незаконного перешкоджання господарській діяльності цього підприємства. Розпочався візит очікувано і класично – охорона сказала “вєлєно нє пущать” і певний час не пускала на територію, до власного майна, директора підприємства разом з адвокатами.

Проте присутність адвокатів та журналістів змусила охорону пропустити нас на територію станції. Враховуючи ситуацію, була викликана поліція і на місце приїхала слідчо-оперативна група. За участі спеціалістів, експертів з відповідного обладнання в електроенергетиці, вони оглянули станцію.

За допомогою спеціальної техніки було встановлено, що станція не перебуває під напругою, тобто – вона відключена від електричних мереж. А також встановлено, що сонячні панелі та інше обладнання станції перебувають в робочому стані. Тобто – станція може виробляти електричну енергію з сонячного світла, не забруднюючи навколишнє середовище. Що вкрай актуально для такого промислового міста як Нікополь.

Цей факт було оформлено відповідним протоколом огляду. І приєднано до кримінального провадження, яке розслідується за статтею 206 ч. 3 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про незаконне перешкоджання господарській діяльності, що спричинило велику шкоду. Це фактично і юридично констатує, що 17 місяць станція  від’єднана від електричних мереж. І це підтверджено слідчою дією за участі відповідних спеціалістів.

На жаль, це також свідчить про те, що держава не здатна забезпечити дотримання правил і законів, які регулюють ринок електричної енергії. Також, попри всі заяви, в тому числі й на міжнародних самітах, про сприяння іноземним інвестиціям, держава не здатна припинити свавільне порушення законів і правил цього ринку. Відповідно, страждає і конкретне підприємство та зазнає великих збитків, так і в цілому інвестиційний клімат країни.

В цьому контексті нагадуємо, що Нікопольський завод феросплавів є учасником ринку електроенергії. Відповідно до законодавства, він зобов’язаний надавати свої мережі та забезпечувати безперебійний доступ із сонячної електростанції до цих мереж, щоб вони могли постачати електроенергію споживачам. Процедура від’єднання дуже чітко регульована законодавством. Воно передбачає відповідні дозволи та погодження. Сама станція під’єднується за двома лініями, і відключення її від обох – це грубе порушення. Від’єднати одну лінію можна для ремонту, але тоді роботу станції має бути забезпечено використовуючи іншу лінію. Але в нашому випадку, співробітники заводу феросплавів без жодних підстав навмисне припинили господарську діяльність електростанції. Тобто тут навіть не можна сказати, що це якась випадковість. Той спосіб, в який станція буля від’єднанна, чітко вказує, що хотіли повністю припинити роботу об’єкта. Жодної об’єктивної потреби в цьому не було, як і відповідних погоджень та дозволів. Нікопольський завод феросплавів мав отримати підтвердження від операторів електромереж, від Укренерго. Ця процедура чітко визначена законом.

Також ми писали, що блокування підприємством Ігоря Коломойського канадського інвестиційного проєкту в Нікополі викликало потужний міжнародний резонанс.

А сьогодні було оприлюднене відео виступу Президента TIU Canada Майкла Юрковича на україно-американській безпекової конференції “Тридцятирічна ретроспектива української незалежності”, яка відбулася 18 вересня 2021 року в Нью-Йорку.

У виступі йдеться про енергетичну безпеку України та загрози в цій сфері з боку Росії. Окремий акцент – на необхідності захисту іноземних інвестицій і боротьбу TIU Canada проти рейдерства в особі олігарха Ігоря Коломойського. Ця боротьба може стати мотивувальним прикладом для інших і надихнути інших інвесторів, які також втратили чи втрачають від корупції та нереформованої судової системи.

Серед учасників конференції були провідні українські та американські дипломати, бізнесмени та політики, зокрема, Вікторія Нуланд, заступник держсекретаря США з політичних питань, Курт Волкер – колишній посол США в НАТО та спецпредставник в Україні та Джон Хербст, колишній посол США в Україні. Також в заході взяли участь представники аналітичного центру Американська рада зовнішньої політики, Jamestown Foundation, Harvard Ukrainian Research Institute, Belfer Center Harvard University, Potomac Foundation та Heritage Foundation.
Президент TIU Canada Майкл Юркович виступив спонсором та партнером заходу.

Автор: Віталій Поліщук

- Advertisement -

Comments
Loading...