Business is booming.

На завтрашньому засіданні акціонерів Укрнафти може відбутися розподіл активів компанії на користь Ігоря Коломойського

1 916

Ми писали, що внаслідок поділу Укрнафти між акціонерами, а саме державою, яка має 50%+1 акція та структурами Ігоря Коломойського (42% акцій), найбільш привабливі активи можуть дістатися саме олігарху та пов’язаним з ним компаніям. Структура активів ПАТ «Укрнафта», якщо спростити, на 80% складається з нафти, і на 20% – з газу. При цьому мова йде і про самі родовища, і про відповідне устаткування, і про інші пов’язані активи. Окремо мова йде про 1540 заправок по всій Україні, що також є високоліквідним активом.

“ПАТ «Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальному видобутку нафти з газовим конденсатом в Україні в 2020 році склала 62,5%, частка у загальному видобутку газу – 5,7%. Станом на 01.01.2021 р. ПАТ «Укрнафта» володіє 85 спеціальними дозволами на видобування (промислову розробку родовищ) вуглеводнів. На балансі підприємства перебуває 15 бурових установок.” -повідомляється на сайті компанії.

Проте одночасно з цим триває суперечка між Укрнафтою та Нафтогазом України. В ній олігарх претендує на те, щоб через підконтрольні суди стягнути з держави України (в особі Нафтогазу) 9,7 мільярдів кубів газу. В цінах на сьогодні – це понад 20 млрд. доларів, або у вигляді газу, або в грошовому вимірі. Що однозначно означає дефолт держави України.

- Advertisement -

На думку експерта Антона Швеця, проводити ці збори зараз недоречно:

По перше, все ще йдуть суди по цим обсягам газу. Вони не закінчені. На останнє засідання не пустили журналістів і рішення досі не опубліковано, тому ми лише з чуток знаємо, що наступне засідання призначено на 18 січня. Немає ніякого сенсу підписувати мирову угоду до завершення цих судів. А загалом і до розгляду справи у Верховному навесні чи літом 2022 року. Як воно там буде невідомо, але навіщо поспішати незрозуміло. Літом і газ буде дешевший.

По-друге. Ціна на газ за останній рік зросла у 10 разів. Ціна на нафту лише у півтори рази. Бідь який аудит активів вам скаже, що зараз вартість газового бізнесу Укрнафти, який бажає отримати Нафтогаз буде космічною, бо ціна на газ 2000 баксів за 1000 кубів. А вартість нафтого бізнесу. Який бажає отримати Коломоський буде значно нижчою. За таких цін розподіл буде дуже на користь Коломойського. Навіщо це робити зараз?

По-трете. В США триває розслідування ФБР стосовно Коломойського. Навіщо щось робити до його результатів? Коломський під санкціями на всю групу Приват і з запитом на екстрадицію це один Коломойський, без цього інший. Але це ще не все. Літом розпочинаються слухання у Високому суді Лондона, де у Коломойського можуть відсудити активи на три мільярди баксів. Він вже їх показав лондонському суду, та вони заморожені. Відібрати їх – справа одного тижня після рішення Високого суда. Коломойський не любить розгляд у Високому суді Лондона, бо там треба давати покази особисто і казати правду. Минулого разу він відмовився від розгляду і віддав Пінчуку все, аби тільки не стояти на трибуні та не відповідати на складні питання. Навесні і літом позиції Коломойського будуть значно слабші. А ми пройдемо енергетичну кризу

Також варто наголосити, що перемога Коломойського в цій справі може остаточно поховати сподівання на будь-яку допомогу з боку США.

- Advertisement -

Comments
Loading...