Business is booming.

Громадськість та експерти формують пропозиції президенту до Річної національної програми Україна-НАТО на 2022 рік

1 021

12 січня Рада громадського нагляду(РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО провела експерте обговорення з узагальненням пропозицій змін до Річної національної програми на 2022 рік. Об’єднаний перелік пропозицій став результатом експертних обговорень та консультацій, з врахуванням позиції громадськості, яку було залучено до обговорень. За результатами обговорення, РГН ініціювала збір підписів під зверненням до президента, яке включає об’єднаний список пропозицій до РНП-2022.

Учасники обговорення дійшли висновку, що потрібно переглянути принципи та алгоритм формування Річних національних програм:

- Advertisement -

  • Формувати РНП, відповідно до цілей та завдань, а не шляхом міжвідомчого погодження;
  • Зосередитися на обмеженій кількості інституційних реформ, замість закладання в РНП поточної діяльності міністерств та відомств;
  • Формувати РНП в єдиному центрі та єдиною групою фахівців;
  • Залучати до формування та обговорення РНП представників громадянського суспільства та експертів;
  • Публічно звітувати про виконання РНП.

В результаті обговорень та консультацій, було визначено пріоритетні пропозиції, які варто внести в проект РНП на 2022 рік, який має бути затверджено Президентом України після 31 січня 2022 року:

  • Реформа Служби Безпеки України: позбавлення нехарактерних функцій, посилення контррозвідувального напрямку, забезпечення парламентського та громадського контролю над діяльністю спецслужб.
  • Реформи для забезпечення безперебійної роботи антикорупційних органів: забезпечення інституційної незалежності НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Реформи судової системи та Конституційного суду: оновлення складу Вищої ради правосуддя, відновлення системи військової юстиції, відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в новому складі, реформа КСУ.
  • Реформи в оборонних закупівлях: приведення до стандартів НАТО системи державної таємниці, забезпечення прозорості оборонних закупівель, управління оборонними ресурсами за системою ППБВО (планування, програмування, бюджетування, виконання та оцінки).
  • Вживання невідкладних заходів щодо енергетики: створення додаткового оперативного запасу паливно-мастильних матеріалів, консультації з NATO Energy Security Center of Excellence, створення запасів енергоресурсів для проходження опалювального сезону 2022-2023 рр.
  • Реформа антимонопольного законодавства: забезпечення незалежності Антимонопольного комітету, розширення повноважень АМКУ.

Також, враховуючи думку громадськості та експертного середовища, Рада громадського нагляду рекомендує Кабінету Міністрів України:

  • Провести публічний звіт виконання Річної національної програми за 2021 рік;
  • Розглянути внесення змін до чинного Положення про річні національні програми під егідою комісії Україна-НАТО, щоб конкретизувати термін затвердження РНП та залучити громадськість до формування і моніторингу виконання програми.

В обговоренні взяли участь Ігор Корж, Олена Галушка, Михайло Жернаков, Роман Смалюк, Артур Переверзєв, Михайло Гончар, Агія Загребельська, Андрій Левус, Остап Кривдик, Дмитро Бібік.

Ці пропозиції ще можливо включити до Річної національної програми на 2022 рік, оскільки відповідно до Положення про РНП, уряд має подати проект Річної національної програми на поточний рік до 31 січня 2022 року. Тому РГН ініціювала збір підписів до звернення президента з вищевказаними пропозиціями.Рада громадського нагляду за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО має на меті шляхом моніторингу нормативно-правових дій, надання експертної оцінки та адвокації сприяти реалізації реформ та заходів, передбачених Річною національною програмою для наближення України до отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Установче засідання РГН відбулося 29 листопада 2021 року. До складу РГН увійшли Сергій Квіт, Ігор Козак, Михайло Гончар,  Йосиф Зісельс, Володимир Огризко, Юрій Бутусов, Антон Сененко, Юлія Кузьменко, Олексій Гарань, Ігор Коліушко, Стефан Романів

Джерело: КурсНАТО

- Advertisement -

Comments
Loading...