Business is booming.

Долина страусів, льодяне озеро та локальні продукти. Ідеальний маршрут Київщиною для зимових вихідних

5 747

Що подивитися на маршруті Доріг смаку та вина за Ясногородським напрямком

Що робити, якщо є можливість вирватися з гамірного міста лише на один день? А хочеться свята, і щоб було не тільки смачно, а й цікаво? Тоді вам варто звернути увагу на маршрути “Доріг вина та смаку Київщини”.

Мандрівниця та тревел-блогерка Ганна Дубовська поділилася деталями поїздки по одноденному маршруту за Ясногородським напрямком.

- Advertisement -

Хоча він складається лише з двох пунктів, але насичений смаками та дивовижними емоціями з зимовими нотками.

Рибне місце. Озеро Михайлина у селі Горбовичі

Навіть якщо ви не рибалка, перший пункт подорожі вам припаде до душі – мальовниче озеро Михайлина у селі Горбовичі.

Історія та назва цієї водойми пов’язана з мільйонером і меценатом, цукрозаводчиком, нащадком козаків Михайлом Терещенком: ці землі належали колись його родині, у лісі за озером стояв маєток, з приходом “совєтів” Михайла Івановича заарештували, тільки завдяки викупу у 100 000 карбованців йому вдалося емігрувати до Європи. А люди у пам’ять про мецената назвали озеро Михайлиною.

Залишки маєтку у лісі були дощенту зруйновані 1972 року за наказом радянських чиновників, яким доповіли про те, що туди ходять селяни, вірогідно, вшановуючи пам’ять Михайла Терещенка.

На початку 2000-х озеро взяв в оренду Артем Саркісян під зариблення та облаштував територію навколо озера.

В озері рибу не вирощують: її щотижня сюди завозять, а шанувальники риболовлі будуть вражені кількістю видів риби в одній водоймі:

  • короп;
  • товстолоб;
  • білий амур;
  • щука;
  • сом;
  • веслоніс;
  • форель;
  • окунь;
  • йорж;
  • судак;
  • карась;
  • краснопірка;
  • осетр;
  • сиг.

І тут не обмежилися звичайними помостами для рибалок біля берега. Надійними містками можна вийти просто на середину озера.

На озеро вхід вільний, риболовля – платна, можна орендувати альтанку з мангалом або навіть будиночок у лісі. Якщо у риболовлі ви абсолютний «чайник», але хочеться стати асом, можна замовити майстер-клас.

А для тих, кому риболовні снасті брати в руки не хочеться, а риби поїсти кортить, є невеличкий, але дуже колоритний ресторанчик на березі озера. У ньому шеф-кухар Сергій Морозов готує страви з щойно виловленої з озера риби.

Так приємно пообідати біля панорамного вікна з озерним краєвидом і зігрітися ароматним глінтвейном з “Сікери”.

Зимові страуси. Екопарк “Ясногородка”

Другий пункт маршруту – сімейний екопарк “Ясногородка”. Раніше це місце називалося страусиною фермою “Долина страусів”. Я була тут дуже давно, мабуть, років вісім тому: страуси, мінізоопарк, корчма, де готували страви зі страусячих яєць і м’яса. З тих пір багато змінилося.

Однак змінилося не все: страуси та мінізоопарк – на місці. А от корчму замінив не так давно відкритий сучасний, стильний двоповерховий ресторан, побудували гарну сувенірну крамницю з незвичайним дитячим майданчиком з гігантських яєць, власне, дорослі його використовують як прекрасну тематичну фотозону. Іще тут побудували шикарний бенкетний зал.

І дітям, і дорослим буде цікава екскурсія: ви дізнаєтеся, що страуси особливі не тільки своїми розмірами, а й звичками. Можна замовити майстер-клас з розмальовування страусячого яйця. Яйце просвердлюють і видувають його вміст, який дорівнює вмісту 25-30 курячих яєць. Залишається дуже міцна оболонка, на якій можна не тільки малювати. Також роблять декупаж і витинанки різних рівнів складності.

Після насиченої емоціями прогулянки раджу зайти у ресторан та скуштувати страви зі страусячих яєць та м’яса. Цікаво, що яйця страусів не варять, бо результат виходить доволі гумовим, а от омлети просто чудові. Якщо ви щось чули про те, що страусятина не дуже смачна, бо страус – пташка нежирна та доволі жорстка, то це не про місцевий ресторан.

Було доволі складно знайти шеф-кухаря, який уміє готувати страусятину, але пошуки увінчалися успіхом, і ви можете оцінити чудові м’ясні страви: “Олів’є” зі страусятиною, страусиний паштет, равіолі, долму та страусячі медальйони. І ви будете здивовані, оскільки страусятина виходить не жорсткішою за телятину.

Також вечерю можна доповнити місцевими винами: в екопарку є виноградник, з винограду якого виробляють вино. До речі, улітку обіцяють облаштувати зони для пікніків і фотозони просто на винограднику.

Такий рибно-страусово-винний день із зимовою атмосферою можна провести на Ясногородському напрямку “Доріг вина та смаку Київщини”. Смачно та цікаво!

- Advertisement -

Comments
Loading...