Business is booming.

Чи є результати перемовин в Стамбулі ударом в спину ЗСУ? Аналіз та прогнози

5 859

За підсумками перемовин української та російської делегацій у Стамбулі 29 березня було зроблено багато публічних заяв. Так, представник російської делегації Володимир Мединський заявив, що російська армія “кардинально скоротить” наступ на чернігівському та київському напрямках.

Голова української делегації Давід Арахамія на брифінгу після завершення перемовин, зокрема, сказав:

“Про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був договір, який будуть підписувати всі гаранти безпеки, ратифікувати, щоб не повторювати помилку, що в Будапештському меморандумі, коли це виявився просто папірець”

- Advertisement -

При цьому Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що “він не бачив ознак того, що переговори між Україною та Росією “просуваються ефективним шляхом”, а заява Росії про скорочення бойових дій навколо Києва може бути “засобом, за допомогою якого Росія знову намагається відвернути увагу та обдурити людей, щоб вони думали, що вона не робить того, що робить”.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що “сигнали, які ми чуємо з переговорного майданчика, можна назвати позитивними. Але ці сигнали не заглушають розривів російських снарядів”. І дійсно, фактично одразу по завершенню перемовин російські війська завдали удар по Старокостянтинову Хмельницької області, а за пару годин сигнали повітряної тривоги охопили всю Україну.

Координатор Руху опору “Вільна Україна” Андрій Левус вважає, що варто вдаватись до аналізу “пунктів мирного договору”- поки що це все “маневри”.

“У мене питання по суті. Чому коли весь світ визнає росію винуватцем агресії, саме Україна повинна виконувати політичні вимоги агресора? Чому Україна взагалі має обгворювати ганебний ультиматум Путіна?

пише він.

Його підтримує і колишній бранець кремля та лідер УНА-УНСО Микола Карпюк:

Як тепер дивитися в очі Героїчним Маріупільчанам, Харків‘янам, Одеситам, Сумчанам, Чернігівчанам?.. Як дивитися в очі нашим славетним воїнам, батькам загиблих?..Це – гра на порятунок московщини!!!

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров дуже категорично висловив ставлення свого народу:

“Усім, хто погоджується з путіним та іншими російськими бандитами на певний “переговорний період” по статусу Криму , пропонується негайно піти за російським військовим кораблем”

Жодних домовленостей з вбивцями! Договір з окупантами можливий тільки після перемоги та їх капітуляції з трьох пунктів:
1. Деокупація усіх територій України.
2. Компенсація усіх збитків, матеріальних та моральних.
3. Передача Путіна, його оточення та військових злочинців гаазькому трибуналу.

– дуже категорично висловився Олег Сенцов

Віце-президент Фонду сприяння демократії Юрій Гончаренко вважає, що “нам кинули «цукерочку» у вигляді відведення військ від Києва і Чернігова (начебто). Але це є пасткою. Оскільки це не деескалація, а перегрупування. Росія знає, що не здатна взяти зараз Київ, в них немає резервів на півдні, щоб утримати навіть те, що захопили. Відповідно, вони відводять, наприклад, 95% техніки і військ від Києва, лишаючи на розстріл гарматне м’ясо. Якщо ми атакуємо — нас додатково ще роблять на весь світ ледь не звірами. Якщо не атакуємо — їх позиції дозволяють фактично зі звичайної артилерії лупити по Києву”.

В цілому, по санкціях. За цих обставин, якщо буде якийсь спільний договір з гарантами — росія вийде з-під усіх санкцій. Відновиться від втрат. За пару років набере нової сили і, зробивши висновки з помилок цієї кампанії, піде в новий наступ. Жодні папірці її не стримають.

Може навіть бути і інший сценарій: напад станеться поки триватиме процес ратифікації безпекової угоди. Оскільки ще не діятимуть юридичні зобов’язання гарантів, ми лишимося сам на сам з ворогом. В якого значно більше ресурсів, щоб відновитися.

пише він

Відомий доброволець та блогер Євген Дикий пише:

“Всім відома цитата Черчиля про те, що обираючи між ганьбою та війною обрали ганьбу, але отримали і ганьбу і війну. Здається, Україна збирається побити рекорд, і вже навіть не маючи вибору, а маючи повноцінну війну, притому війну далеко не програну, хоче добровільно обрати ганьбу на додаток до цієї війни. Умови миру, які сьогодні оголосили Подоляк, Арахамія та Чалий – це умови де-факто нашої капітуляції, для якої нема жодної підстави з точки зору військової ситуації”.

В той момент, коли готувався цей матеріал, з’явилася інформація про удар українською Точкою-У по російському складу боєприпасів в Бєлгороді. І хоча майже одразу що в російських, що в українських ЗМІ з’явилося спростування, про начебто “людський фактор” як причину підриву, ми схильні оцінювати цю подію як відповідь українських збройних сил на результати перемовин в Стамбулі.

“…моя оцінка брифінгу за підсумками перемовин: я не вірю, що Росія піде на те, що ми почули. Ми для путіна екзистенційна загроза, бо “давши задню” він самознищиться.Тому війна триватиме до нашої перемоги. Інших шляхів до миру поки немає”

підсумовує Юрій Гончаренко.

- Advertisement -

Comments
Loading...