Business is booming.

мінфін росії засекретив дані про витрати на війну в Україні

320

міністерство фінансів росії вирішило не публікувати звіт про бюджетні витрати за конкретними напрямками. В останній звітності відомство зазначило лише загальну суму. Таким чином витрати росії на розв’язану нею війну в Україні виявилися засекреченими.

Те, що це не помилка, а свідоме рішення, ухвалене “через західні санкції”, мінфін рф підтвердив виданню РБК. Тобто інформації щодо розділу “Національна оборона” не з’явиться і надалі.

“У зв’язку з тиском з боку США, ЄС, Великобританії та інших недружніх держав на російську федерацію… виникла необхідність часткового обмеження поширення інформації. У тому числі про формування бюджетної звітності”, – заявили в мінфіні рф.

- Advertisement -

Там зазначили, що це нібито допоможе “мінімізувати ризик запровадження додаткових санкцій”.

“Було корисно тепер давати громадськості якийсь орієнтир щодо термінів регулярного перегляду рішень про закриття тих чи інших даних”, – прокоментував таке рішення російський економіст Олександр Ісаков.

Справа в тому, що це далеко не перші статистичні дані, які вирішили засекретити в рф після повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, лише у квітні:

  • росія вже засекретила дані про видобуток нафти. Уряд країни пояснює таке рішення “захистом ринку”. Проте, найімовірніше, кремль спробував приховати невтішну статистику, адже експорт нафти із рф почав знижуватися ще до запровадження європейського ембарго.
  • федеральна митна служба росії вирішила не публікувати статистичні дані щодо імпорту та експорту. Там рішення аргументували бажанням не допустити “спекуляцій та різночитань”.
  • центробанк рф призупинив публікацію щоквартальних даних про графік погашення зовнішнього боргу росії.

Як повідомлялось, також у рф запропонували засекретити дані про золото-валютні резерви (ЗВР). Цю інформацію хочуть зарахувати до державної таємниці нібито для захисту від “недружніх держав”.

Відповідний законопроект розробило міністерство економічного розвитку рф. Документ уже отримав схвалення урядової комісії з законопроектної діяльності.

- Advertisement -

Comments
Loading...