Business is booming.

У Фінляндії заявили, що готові воювати з росією у разі її вторгнення

233

Фінляндія десятиліттями готувалася до російського нападу і чинитиме жорсткий опір, якщо він станеться. Країна накопичила значний арсенал військової техніки, плюс фіни будуть мотивовані боротися.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив командувач Силами оборони Фінляндії генерал Тімо Ківінен. На його думку, вступ країни до НАТО дасть країні додаткові гарантії безпеки.

“Найважливіша лінія оборони – між вухами. Про що зараз свідчить війна в Україні”, – сказав Ківінен натякаючи на несамовите бажання українців чинити опір російській агресії.

- Advertisement -

Він нагадав, що у 1940-х роках Фінляндія вела дві війни проти свого східного сусіда, з яким вона має спільний кордон протяжністю 1300 км. У тих війнах північна країна втратила 100 тисяч своїх громадян і десяту частину території.

У Фінляндії про це пам’ятають, тому після Другої світової війни Гельсінкі підтримував високий рівень військової готовності.

“Ми планомірно розвивали нашу військову оборону саме для такого виду війни, який ведеться в Україні – з масованим використанням вогневої потужності, бронетехніки, а також повітряних сил”, – сказав Ківінен.

Він пояснив, що у 5,5-мільйонній Фінляндії чисельність військовослужбовців становить близько 280 000 осіб, а 870 000 пройшли підготовку як резервісти. Крім того Фінляндія не скасувала військовий призов для чоловіків, як це зробили багато інших західних країн після закінчення холодної війни.

“Близько 82% респондентів в опитуванні міністерства оборони, проведеному 18 травня, заявили, що готові брати участь у національній обороні, якщо Фінляндія зазнає нападу”, – сказав Тімо Ківінен.

Також Фінляндія створила одну з найпотужніших артилерій у Європі та має крилаті ракети з дальністю дії до 370 км. Вона витрачає 2% свого ВВП на оборону, що вище, ніж у багатьох країнах НАТО.

Країна замовляє чотири нові військові кораблі, а також 64 винищувачі F-35 у американського оборонного гіганта Lockheed Martin. Також планує замовити до 2000 безпілотників, власну висотну зенітну техніку і будує бар’єри на кордоні з росією.

Плюс колись позаблокова країна тепер подає заявку на вступ до військового альянсу НАТО. Це відбувається в першу чергу через побоювання, що росія може напасти на Фінляндію, як напала на Україну 24 лютого.

“Я вітаю рішення Фінляндії подати заявку на вступ до НАТО. Фінляндія виграє від стримування, якщо вона є частиною Альянсу, в якому напад на одного члена є нападом на всіх його членів. Проте, основну відповідальність за оборону Фінляндії все одно буде нести Фінляндія”, – наголосив командувач Силами оборони країни генерал Тімо Ківінен.

- Advertisement -

Comments
Loading...