Business is booming.

Санкції вдарили “по зубах” росії: її стоматологія на межі потужної кризи

269

У зв’язку з запровадженими проти неї санкціями, у росії очікується криза у сфері стоматології. Практично всі матеріали, розхідники, сировина та обладнання, що використовуються у російській стоматології, надходять з-за кордону, переважно з Європи. Багато чого з того, з чим і на чому працюють стоматологічні клініки, найімовірніше, постачатись до росії також не буде.

Про це повідомляє “Сибір.Реалії”. Зазначається: імпортні матеріали, що використовуються у російській стоматології, становлять 90-100%.

“Тримати колишні ціни жодним чином неможливо. Ні для кого не секрет, що 90% матеріалів і обладнання у всіх клініках без винятку імпортні. А реабілітаційна частина – імплантологія, протезування – побудована на імпорті на 100%. Пломбувальний матеріал, маски злиття, цемент для пломб і фіксації коронок, самі імпланти, шовні матеріали – все імпортне. Навіть метал для коронок – німецький”, – йдеться у матеріалі.

- Advertisement -

При цьому наголошується: попри те, що “прямих санкцій на все це наразі немає”, ланцюжки поставок зруйнувалися. Відповідно, “виникли проблеми і з асортиментом, і з цінами – американський пломбувальний матеріал Filtek до санкцій коштував 1800, а зараз дешевше 4300 не знайти”.

Складна ситуація і з обладнанням – воно все імпортне, переважно німецьке чи італійське. “Обладнання відносно нове, але обслуговування ніхто не скасовував. Плюс потрібно якось закуповувати комплектуючі”, – зазначається у матеріалі.

російське поганої якості

Переходити ж на вітчизняні аналоги російські стоматологи наразі не готові. Причина проста – їхня якість поступається імпортним оригіналам.

“З закордонними матеріалами поки що ніякого порівняння. Нашим виробникам ще рости і рости. В американських, німецьких, японських матеріалах ми були впевнені, а з нашими поки – російська рулетка. Причому не з одним патроном у барабані, а навпаки, коли лише один постріл мимо. Може, пощастить і постоїть пломба, але 90%, що ні”, – йдеться в матеріалі.

При цьому наголошується: самі стоматологи сподіваються вирішити проблеми через паралельний імпорт.

“Напевно, це коштуватиме набагато дорожче, але що робити?”, – зазначають вони.

- Advertisement -

Comments
Loading...