Business is booming.

Зеленський відреагував на ставлення до українців в Ізраїлі

5 910

На селекторній нараді 18 серпня Президент України Володимир Зеленський “заслухав доповідь Прикордонної служби, МЗС, розвідки щодо ставлення до наших громадян – переселенців, які перебувають у різних країнах, а також щодо візових режимів”. Про це йшлося у його вечірньому відеозверненні.

Керівники за напрямками отримали відповідні завдання. Права громадян України мають бути гарантовані.

– сказав Президент.

- Advertisement -

Це стало реакцією на нещодавні повідомлення про порушення прав українців, передовсім в Ізраїлі. Ця країна звертається до України з проханням створення “зелених коридорів” для хасидів, в зв’язку з майбутнім паломництвом до могили цадика Нахмана Брацлавського, який заповідав їм цю щорічну прощу на юдейський Новий рік, але у рази частіше з Ізраїлю стали депортувати українців, які прибувають до країни.

“На початку великої війни Ізраїль фактично вводив електронні візи для українських біженців – їх скасували через суд, розповідає посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Тепер людей завертають на кордоні за формальними ознаками: навіть у випадках, якщо вони мають зворотний квиток, зарезервований готель тощо. І йдеться переважно про жінок та дітей”.

Порядок, за яким пропускають наших громадян через кордон, є принизливим. У людей забирають паспорти, вони вимушені чекати понад 10 годин, – розповідає посол Корнійчук. – Понад 10% наших громадян зараз депортують в аеропортах. Люди сплять на підлозі, це жінки і діти… Мені це болить, ситуація кричуща

Нас відвели в кабінет за синьою стрічкою, звідки не дозволяли виходити. Тільки в туалет і тільки з супроводом їхнього співробітника. Ми просиділи так близько трьох годин. Була майже ніч, я попросила відвести мене в магазин, щоб купити дитині їжу, на що мені відповіли, що в них не ресторан і будемо сидіти доки не дозволять вийти. У в’їзді нам відмовили і запропонували квитки аж через 3 дні. Цей час ми мали провести в міграційній в’язниці. А також сказали, що ми можемо придбати квитки самі, якщо в міграційній службі нам дозволять. Нам дозволили і аби якнайшвидше поїхати звідти ми придбали квитки самостійно. Виліт був в обід наступного дня, тому ночувати нас і ще приблизно 10-ох українців відвели в коридор аеропорту на стільці

наводить приклад реальної історії експерт Інформаційного центру “Міжмор’я” Юрій Гончаренко.

Доручення Президента відкриває більш ширші можливості для українських дипломатів та інших служб, оскільки напередодні щорічного паломництва хасидів Україна поставила питання про можливість тимчасового призупинення безвізового режиму з Ізраїлем.

“На зустрічі послів в Ужгороді обговорювалося можливе призупинення туристичного безвізу з Ізраїлем, каже в коментарі LIGA.net Євген Корнійчук. – щоб взяти ситуацію під контроль. Аргументів на користь такого рішення є декілька”.

Безпека. Минулого року росіяни обстрілювали Умань напередодні та після святкування Рош Га-Шана. Провокації можливі й цього року.

Розпорошення сил. Для забезпечення порядку під час паломництва доведеться відволікати значні сили поліції, прикордонників, рятувальників, каже посол. До того ж Ізраїль припинив під час війни з росією відсилати на допомогу свою поліцію.

Заборони. В умовах воєнного стану в Україні заборонені масові зібрання.

Згідно зі статтею 7 міжурядової українсько-ізраїльської угоди про безвізовий режим, задля охорони громадського порядку, національної безпеки та охорони здоров’я населення Київ може на 30 днів призупинити дію документа. Йому лише потрібно за 48 годин попередити про це Тель-Авів. Рішення про призупинення угоди про безвіз має ухвалити Кабмін із подання МЗС або МВС.

Питання хасидів справді може створювати внутрішньополітичний тиск в Ізраїлі, каже головред ізраїльського порталу Деталі Еміль Шлеймович. Річ у тім, що до уряду Нетаньягу входять зокрема й представники ультрарелігійних партій. А українська влада, яка прагне підштовхнути Тель-Авів до постачання озброєнь Україні, думає про те, щоб зробити рішучий крок. Тим паче що в Києва є формальні підстави призупинити безвізовий режим.

“Загроза скасування безвізу є більш дієвою… Це правильний крок, хоча і доволі жорсткий, – впевнений журналіст. – Мені як ізраїльтянину він не подобається. Але відверто – Ізраїль на це заслужив”.

Цього разу в Києві, окрім погроз призупинити дію безвізового режиму, подумують і про те, щоб просити західних партнерів вилучити країну з учасників контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн». Проте у Тель-Авіві до цих витоків інформації в ЗМІ наразі ставляться скептично: там вважають, що Київ просто чинить тиск на ізраїльський уряд і не перейде від погроз до дій.

Нині й справді здається малоймовірним, що Тель-Авів, який відчуває за спиною підтримку Вашингтона, буде виключено з «Рамштайну». Хоча підстави вимагати цього в Києва є, оскільки Ізраїль, на відміну, наприклад, від Марокко та Кенії, не кажучи вже про США та Німеччину, не надає Україні жодної військової допомоги. Тель-Авів не відправляє інструкторів до нашої країни, не надсилає боєприпасів, не постачає засобів ППО. У межах «Рамштайну» ізраїльський міністр оборони не зустрічається з українським колегою, надаючи перевагу американському.

Почнемо з того, що будь-які дипломатичні контакти між Україною та Ізраїлем з початку 2022 року звелись, якщо не до абсолютного нуля, то до жалюгідного мінімуму. Із контактів більш-менш високо рівня можна згадати хіба що приїзд в Київ згаданого вище Елі Коена в лютому 2023-го. Міністр традиційно для закордонних гостей побував у Бучі, уважно вислухав пункти української Формули миру і… поїхав додому. Жодних видимих результатів цей приїзд не приніс

– нагадує Юрій Гончаренко.

- Advertisement -

Comments
Loading...