Business is booming.

Падіння Іл-76: важливі деталі

2 382

Коментар керівника Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA Юрія Гончаренка щодо інформаційної складової подій навколо падіння Іл-76 у Білгородській області.

Якщо прибрати білий шум російської пропаганди та спокійно проаналізувати різноманітні повідомлення щодо падіння Іл-76, можна помітити неочевидні, на перший погляд, але важливі деталі. 

Перші повідомлення з Білгородської області, ще о 10:00 цього дня стосувалися оголошення повітряної тривоги у Білгороді. Зрозуміло, що оголошення повітряної тривоги для населення нехарактерно у випадках роботи ворожого ППО по повітряних цілях. 
Майже одразу в білгородських телеграм-каналах почали з’являтися повідомлення про нібито наявність «українського безпілотника літакового типу» в небі над Білгородом. Вже за кілька хвилин в місцевих чатах повідомили про спрацювання російського ППО, а також сліди від вибуху ракет. Z-блогери бадьоро і оперативно відрапортували про «пресечение террористической атаки киевского режима с применением БПЛА самолетного типа по объектам Российской Федерации» і «уничтожения беспилотника над Белгородской областью». 
І відразу після того мережею поширилося відоме відео з падінням Іл-76 міноборони рф. 

- Advertisement -

Прикметно, що багато росіян у своїх коментарях відразу логічно припустили, мовляв, «невже ми знову збили власний літак?». Зайве казати, що станом на зараз ні повідомлень про повітряну тривогу на Білгородщині, ні інформації про «збитий український БПЛА» на російських пабліках вже немає: пости або видалені, або змінені. 

Справжнім подарунком для російської пропаганди стали деякі українські ЗМІ, які з посиланням на неназвані «джерела» заявили про нібито збиття Іл-76 українськими Силами оборони. Без жодних подробиць, звісно, лише хайпові заголовки. 

Однак виникає питання: чим міг бути збитий російський Іл у цій місцевості, окрім російського ж ППО? Подібну дальність ураження має хіба що Петріот. Проте якби ця система була присутня на цій ділянці фронту, ми б ледь не щовечора спостерігали збиття російських «сушок», які регулярно тероризують прикордоння Сумщини та Харківщини.

Проте вкрай нелогічною здається ситуація, за якої українські Повітряні сили ігнорують ворожі винищувачі та бомбардувальники, проте цілять транспортник саме в день запланованого обміну військовополоненими та саме поблизу місця, де обмін мав відбутися. 

Але російський «шакалячий експрес» уже розігнався: «українці вбили українців американськими ракетами, терористи-бандерівці» і все в цьому дусі. За тим самим лекалом російська пропаганда працювала й у випадку теракту в Оленівці, і після збиття MH17. 

Особливого присмаку всій ситуації додає те, що на борт Іл-76 в останній момент не піднялися представники переговорної групи Міноборони рф генерал Егоров і депутат госдуми Шамсаил Саралієв. Що такого вони знали, що так раптово змінили свої плани? 

Вся ця ситуація — рівняння з багатьма невідомими, яке нам ще доведеться вирішити. Одне ясно точно: максимально синхронна робота російської пропаганди, вочевидь по заздалегідь зробленим заготовкам практично виключає «несподіваність» події для росіян, а має все більше ознак ретельно спланованої спецоперації.

Джерело: блог Юрія Гончаренка

- Advertisement -

Comments
Loading...