Business is booming.

Маленька афера на мільйони

0 495

Історія, яку я розкажу, дуже проста, і в принципі, для бюджету сім’ї не принципова, проте в масштабах міста – це мільйони. Які ніхто не перевіряє… Але все по черзі.

Як відомо, влітку, переважно на кілька тижнів, в Києві відключають гарячу воду. В інших містах, наскільки я розумію, на більш довший час, але мова про Київ. Схема, графіки відключення, в теорії, публікуються на сайті «Київенерго», друкуються в газетах і вивішуються на дошках оголошень перед під’їздами. Цього року в нашому будинку це мало відбуватися з 12.07 по 21.07.

no-khe

- Advertisement -

Проте, без жодних попереджень (навіть оголошення на під’їзді було спочатку відсутнє) відключення відбулося 08.08.2016. Через це, а також тому, що станом на 22.08 гарячої води ще не було, я зареєстрував звернення до контакт-центру КМДА 1551:

no-khe-2

На сьогоднішній день отримав відповідь лише від ЖЕКу:

no-khe-3

Відповідь очікувана, оскільки за законом ЖЕК дійсно тут ні до чого, відповідальний  – сама компанія «Київенерго», а КМДА має здійснювати контроль за її діями. Проте, як видно з малюнку, статус звернення досі «в роботі», навіть через 2 місяці після отримання. Але справа в іншому.

Як відомо, на підставі Постанови КМУ № 203, від 23.03.2016 року « Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», постачальник газу (наразі це «Київгазенерджі») здійснює так зване коригування суми оплати за газ, яке ґрунтується на тому, що мешканці начебто більше споживають газ у період відсутності гарячого водопостачання. Хоч це і спірна теза, проте цілком законна.

В платіжках за серпень ми отримали суму коригування 86,28 грн. В принципі, на той момент я не знав як здійснюється розрахунок цієї суми, і в принципі думав – що все зроблено за діючими нормами і законами. З’ясовувати, чому саме така сума я став з іншої причини – на сайті «КиївГазЕнерджі» нам було нараховане коригування за лютий 2016 р., в розмірі 12,52 грн., хоча зрозуміло, що планових відключень в цей період не відбувається, а не планових, аварійних в нас не було.

З цього все і почалося. На сайті «КиївГазЕнерджі» я зареєстрував звернення з цього питання, і отримав наступну відповідь.

no-khe-4

Оскільки відповідь була, як кажуть, «ні про що», довелося звернутися ще раз. Відповідь була наступна:

no-khe-5

І ось тут стало цікаво. Як видно з відповіді, «КиївГазЕнерджі» рахував коригування, виходячи з того, що в нашому будинку було відсутнє гаряче водопостачання з 08.08.2016 по 31.08.2016 р. Хоча в реальності гаряче водопостачання відновили 23.08.2016 р. Тобто – зайві 8 днів, що дає, відповідно, зайві 28,76 грн. Сума, звісно, не критична, проте я можу фактично стверджувати, що як мінімум наш будинок переплатив приблизно 700 грн. Теж не критично, але якщо припустити, що подібна махінація (чи помилка) відбулася хоча б в половині київських квартир, то сума може скласти близько 10 мільйонів гривень.

Це вже непогана сума. І, головне, проконтролювати її ніяк не можливо, оскільки ніхто цього не перевіряє. А кому в нас належать  «Київенерго» та «КиївГазЕнерджі»? Перша – Ринату Ахметову, другу пов’язують з Юрієм Бойко, про що писали, наприклад, «Наші гроші».

Також, цитую: «3 липня наглядова рада ПрАТ «Компанiя Київенергохолдинг» призначила нового генерального директора – ним став Вiталiй Сергiйович Найдюк. Чому це важливо? Тому що «Київенергохолдинг» (КЕХ) – це та сама «прокладка», яка утримує контрольні пакети «Київводоканалу» і «Київгазу».

І ще: «У 2000-2004 р.р. Найдюк був начальником планово-економічного відділу «Київенерго», яким тоді безроздільно правив Іван Плачков. Нині Плачков у ролі голови наглядової ради компанії, що вже належить Ахметову, годує з підрядів «Київенерго» десятками мільйонів свою власну фірму «Київенергоремонт». І саме у цій фірмі в 2004-2006 р.р. Найдюк був заступником директора й очільником департаменту економіки й фінансів.»

Отже, можна побачити певний зв’язок між цими двома організаціями і, відповідно, припустити варіант змови. Наприклад, на рівні менеджменту, який поклав собі у карман десяток мільйонів гривень. Непоганий бонус? Звісно, на фоні мільярдів в інших корупційних сферах це дрібниця, проте чому ми маємо ці гроші дарувати?

З цього приводу я знову звернувся в Контактний центр КМДА 1551.

Наразі, відповідь наступна:

no-khe-6

Мало того, що вона обривається, так ще і знову «ні про що».

Я продовжую тиснути, щоб це питання вирішити, зокрема, через подальші звернення, і не тільки і не стільки як для себе, а в першу чергу для того, щоб прикрити цю шпаринку.

І тепер, оскільки я обмежений у впливах і доступу до інформації, мені б не завадила допомога. В першу чергу – народних депутатів та депутатів Київради. Також зайвими не будуть масові звернення до контакт-центру, в «КиївГазЕнерджі» з цього питання, до чого я і закликаю всіх киян.

Схема, за якою треба перевіряти, чи не обдурило Вас “КиївГазЕнерджі” на коригуванні за відсутність гарячого водопостачання:

  1. Згадати, коли у Вас було планове відключення гарячої води, головне – скільки днів воно тривало і в який період. Якщо Ви цього вже не пам’ятаєте – можна подивитись на сайті “Київенерго” за цим посиланням.
  2. Перевірити, яку саме суму Вам нарахували за це – або у платіжках, або – онлайн за цим посиланням. Якщо Ви не зареєстровані – зареєструватися.
  3. Порахувати, яке саме має бути коригування за формулою:

Сума = Кількість зареєстрованих осіб * Кількість днів відсутності води * 0,5992 грн

4.  Звірити цю суму з тією, що Вам нараховано.

5.  Якщо суми не збігаються, то пропоную написати звернення на сайті “КиївГазЕнерджі” та до Контактного центру КМДА.

 

- Advertisement -

Comments
Loading...