Business is booming.

Google забороняє stalkerware — програми для стеження за смартфонами

265

Як же ж було файно в ті часи, коли не було інтернету! Люди блукали лісами, працювали на полях, а діти гралися надворі. І не треба було жодних гаджетів. Утім, часи змінилися. Відтепер гаджети є ледь не продовженням людської руки, а отже, й ще однією частинкою її життя. Зловмисники цим ніколи не гребували, себто сьогодні ми поговоримо про «стежники», пише Токар.ua.

«Стежники» (stalkerware) — це різновид вірусів для комп’ютерів та смартфонів, які найчастіше використовують для того, аби шпигувати за представниками влади, бізнес-конкурентами, ненадійним чоловіком чи дружиною.

стежники

- Advertisement -

Ось що вміють «стежники»:

  • зчитування усіх натиснутих клавіш, зокрема паролів — постійні знімки екрана, відстежування розташування та підслуховування через мікрофон,
  • прихований режим — користувач не здогадуватиметься про те, що його відстежує програма,
  • прохання вимкнути антивіруси при встановленні програми.

З огляду на всі жахи подібного програмного забезпечення, Антанта з 10 ключових гравців на ринку кібербезпеки вирішила назавжди припинити існування «стежників». Щодня від «стежників» страждає приблизно 1,500 пристроїв.

Одним із найбільших партнерів антистежницької коаліції стала Google, яка зобов’язалася ретельно перевіряти усі застосунки у Play Market та змінити алгоритм інтеграції зі сторонніми сервісами. В ідеалі, «стежника» буде знищено, перш ніж він потрапить на ваш Android-пристрій.

За іронією, одним із партнерів коаліції також є російська компанія «Kaspersky Lab», яку авторитетне видання WIRED звинувачувало у співпраці із ФСБ. Із подібною заявою пізніше виступив і Bloomberg та Washington Post.

Утім, ми сподіваємося, що на цей раз обійдеться без Кремля, а отже, можна буде листуватися з дівчатами, не боячись журналістських фотоапаратів.

- Advertisement -

Comments
Loading...