Business is booming.

Сьогодні День пам’яті захисників України

1 517

В Україні сьогодні вшановують пам’ять полеглих захисників незалежності та суверенітету нашої країни. Дату Дня пам’яті захисників України, загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, обрано невипадково – вона пов’язана із Іловайською трагедією 2014 року, пише Дзеркало тижня.

Сім років тому, після масштабних боїв під Іловайськом, військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення. Президент РФ Владімір Путін запропонував підконтрольним Росії НЗФ відкрити гуманітарний коридор. Однак бойовики і російські військові обстріляли коридор, яким виходили українські військові, за офіційними даними під Іловайськом загинуло 366 військових, 429 були поранені.

Щороку у День пам’яті захисників України оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання (о 10:00 ранку) , на державних установах приспускають прапори.

- Advertisement -

Президент України Володимир Зеленський поклав квіти до Стіни пам’яті біля Михайлівського собору в Києві. Участь у церемонії вшанування пам’яті також взяли спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, прем’єр-міністр Денис Шмигаль і голова ОПУ Андрій Єрмак.

У штабі операції Об’єднаних сил закликали українців вшанувати пам’ять героїв. «Ми схиляємо голови у пошані і вдячності перед тими, хто поклав своє життя, захищаючи волю та незалежність України. Герої живі, поки ми пам’ятаємо про них. Закликаємо всіх українців вшанувати пам’ять полеглих Героїв хвилиною мовчання», – зазначили військові.

У Генштабі ЗСУ нагадали про символіку Дня пам’яті – квітку соняшника. Саме полями соняшника проходили так звані гуманітарні коридори, які насправді  стали для захисників України «коридорами смерті».

«Цей день встановлено як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію. 29 серпня 2014 року, під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом, російське керівництво порушило домовленості та ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні. Смертельний для наших захисників «зелений коридор» пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха», – наголошують військові.

День пам’яті захисників України встановлений указом президента у серпні 2019, метою пам’ятної дати є увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину, і нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедії.

- Advertisement -

Comments
Loading...