Business is booming.

Співзасновник адвокатського бюро OK Legal Микола Ореховський про боротьбу в суді канадської компанії TIU Canada проти Нікопольського Заводу Феросплавів Коломойського

2 341

Про ситуацію навколо незаконного відключення сонячної електростанції в Нікополі, про яке ми вже писали, поспілкувалися з відомим адвокатом Миколою Ореховським.

Який ваш статус у справі TIU Canada? І чому Ok Legal взялася за неї?

Ми є адвокатами, представниками інтересів ТОВ «Екотехнік Нікополь», яке було створене на кошти, інвестовані TIU Canada. Компанія запустила в Нікополі сонячну електростанцію. Чому виникла потреба в правовій допомозі? З порушенням законодавства, а саме  – правил ринку електроенергії України, цю станцію було від’єднано від мереж, за якими вона може постачати вироблену нею електроенергію споживачам. Вже 16 місяців станція не працює і зазнає серйозних збитків. А Нікопольський завод феросплавів, який відповідно до договорів давав доступ до своїх мереж для передачі електроенергії, незаконно від’єднав станцію від електромереж. Ми як адвокати займаємося зараз тим, щоб спонукати контролюючі та відповідальні органи державної влади  до того, щоб провести перевірку порушень законодавства на ринку електроенергії та притягнути до відповідальності правопорушників. І найголовніше – відновити дотримання законної процедури і прав ТОВ «Екотехнік Нікополь». Щоб станція знову була під’єднана до електромережі й працювала, як це визначено договорами і законодавством.

- Advertisement -

Що саме порушив у законодавстві Нікопольський завод феросплавів, і яка мала б бути відповідальність?

Завод є учасником ринку електроенергії. Відповідно до законодавства, він зобов’язаний надавати свої мережі та забезпечувати безперебійний доступ із сонячної електростанції до цих мереж, щоб вони могли постачати електроенергію споживачам. Процедура від’єднання дуже чітко регульована законодавством. Воно передбачає відповідні дозволи та погодження. Сама станція під’єднується за двома лініями,і відключення її від обох – це грубе порушення. Від’єднати одну лінію можна для ремонту, але тоді роботу станції має бути забезпечено за рахунок іншої лінії. Але в нашому випадку, співробітники заводу феросплавів без жодних підстав навмисне припинили господарську діяльність електростанції. Тобто тут навіть не можна сказати, що це якась випадковість. Той спосіб, в який станцію було від’єднанно, чітко вказує, що хотіли повністю припинити роботу об’єкта. Жодної об’єктивної потреби в цьому не було, як і відовідних погоджень та дозволів. Нікопольський завод феросплавів мав отримати підтвердження від операторів електромереж, від Укренерго. Ця процедура чітко визначена законом.

Ви неодноразово бралися за справи, де шансів на успіх було небагато через тиск. Зокрема – з боку влади. Це одна з таких непростих справ. Чи є тут шанси на перемогу?

Я вважаю, що ті, хто боряться, мають шанси на перемогу. Ті, на чиєму боці закон і правда, мають ще більше шансів на перемогу. Підприємство «Екотехнік Нікополь» зробило все за законом й від держави Україна, як гаранта дотримання законів, від президента й інших відповідальних органів влади хоче законних рішень. І я думаю, що якщо з’явиться відповідна воля, закон дуже легко виконати. На боці нашого підприємства – закон, і органи державної влади мають цей закон виконати. Порушення вже встановлені Державною інспекцією енергетичного нагляду. Тих порушень багато. Але поки що жоден орган влади поки не наважився захистити закон, в межах своїх компетенцій. Я нагадаю, що в даній ситуації, рішення можуть ухвалити декілька відомств. Антимонопольний комітет може давати оцінку діям Нікопольського заводу феросплавів як учаснику ринку електроенергії. Це може робити також національна комісія, яка є наглядовим органом в сфері енергетики. Вона дає ліцензії учасникам цього ринку на здійснення господарської діяльності. Комісія має право та обов’язок реагувати на такі порушення. І так само, Державна інспекція енергетичного нагляду так само має повноваження провожити перевірки, встановлювати порушення, притягувати порушників до відповідальності. Є правила, їхні порушення встановлені, ми чекаємо тільки на реакцію на дії правопорушника. Вважаю, що перспектив для успіху у нас достатньо.

Читайте також: “Ми втрачаємо Нікополь?!”: з’явилися нові факти щодо деградації колись потужного промислового центру

Чим можливе досудове вирішення цієї справи? І що має зробити Нікопольський завод феросплавів для цього?

Зараз є господарський спір. Він ще вирішується, і законного рішення, яке б вступило в силу, поки немає. Вирішити проблему поза судом можна через органи влади, про які я вже згадував. Є встановлене порушення, за яке має настати відповідальність. Винного треба притягнути до відповідальності, щоб він в такий спосіб зрозумів, що подальші порушення матимуть для нього негативні наслідки, відповідно до закону. Держава має змусити порушника дотримуватися закону. Щодо суду. Судових спорів тут може бути багато. Є ще питання збитків. Станція весь цей час не могла продавати вироблену електроенергію. Тому ці збитки за 16 місяців не можна просто пробачити. Це теж відповідальність винного у порушенні правил ринку.

Журналісти пишуть, що це справа не лише про окремого інвестора, а й про інвестиційний клімат в Україні в цілому. Наскільки це справедливо?

Безумовно, справедливо. Будь-яка приватна особа, яка захистила своє право від порушника, захистила аналогічне право інших громадян, бо вони зможуть посилатися на ту саму норму права і так само. А в даному випадку, така асоціація матиме ще більш глобальне значення, адже інвестором є канадська компанія, яка є стратегічним партнером України, підтримує нас на міжнародній арені, дбає про те, щоб Україна відбулася як правова держава. Ця інвестиційна канадська компанія довірила свої кошти українській економіці, інвестувавши в будівництво електростанції. Але через півтора роки діяльності деякі особи з керівництва Нікопольського заводу феросплавів вирішили, що вони можуть просто взяти, порушити закон і припинити діяльність підприємства. Таке свавільне порушення закону стосовно канадійського інвестора дуже сильно б’є по іміджу  України як правової держави та країни, де існує закон, а інвестори можуть бути певні в безпеці їхньої власності. В даному випадку, ця справа показує, що Україна не може гарантувати безпеку власності для бізнесу. Тому вирішення цієї проблеми покаже, що в Україні суспільство і бізнес можуть добиватися від влади рівності всіх перед законом.

Що потрібно змінити в законодавстві, щоб таких ситуацій не повторювалося?

Варто вдосконалити процедуру проведення перевірок на ринку електроенергії та збільшити відповідальність за порушення. Якщо, наприклад, штраф за не допуск інспекції складає умовні 1000 гривень, то власник великого заводу може дозволити собі 10 разів не пустити до себе інспекцію. Так він уникне відповідальності. Без перевірки не буде відповідних документів для притягнення порушника до відповідальності. Порушник зможе за невелику суму уникнути відповідальності в умовно законний спосіб. Тому за не допуск перевірок та порушення на ринку електроенергії варто підняти відповідальність і спростити процедуру самих перевірок.

Спілкувався Ілля Сидорчук.

Читайте також: Канадський інвестор українського походження записав відеозвернення до Зеленського через вкрадене в нього підприємство

- Advertisement -

Comments
Loading...