Business is booming.

Перстень влади ОАСК: “орки” Ігоря Коломойського пішли в атаку на ДержЕнергонагляд України.

3 803

Триває боротьба між канадським інвестором Майклом Юрковичем, який захищає свою інвестицію у вигляді сонячної електростанції в Нікополі та українським олігархом Ігорем Коломойським. Який в прадавні часи захопив Нікопольський завод феросплавів, а тепер – і сонячну електростанцію ТОВ “Екотехнік-Нікополь”, яка розташована на території цього заводу. В цій боротьбі дуже багато різних фронтів і площин.

Так, позавчора ми писали, як директор і працівники станції з боями (і залученням ЗМІ та поліції) пробивалися до власного майна. Бо за відсутності уваги преси і поліції зазвичай туди нікого не пускають. При цьому не пускають не тільки працівників станції, але й інспекторів Державної інспекції енергетичного нагляду України, які за дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля мали провести перевірку Нікопольського заводу феросплавів щодо законності відключення від мереж сонячної станції ТОВ “Екотехнік-Нікополь”. Цих спроб було декілька, але жодна не була вдалої, хоча інспектори мали законні повноваження провести огляд відповідного обладнання та мереж і, зрештою, встановити факт наявності чи відсутності порушень.

Зрештою, після невиконання приписів щодо усунення порушень, Державна інспекція енергетичного нагляду України склала протокол та наклала штраф у розмірі 85 тисяч гривень. Штраф не вельми високий як для такого гіганту, як НЗФ, проте важливим є те, що в документах, які були складені Державною інспекцією з енергонагляду, детально розписано обставини підключення сонячної електростанції через мережі Нікопольського заводу феросплавів, описано законодавство та правила ринку електроенергії. Які визначають обов’язок забезпечувати безперебійне приєднання до мереж, що відповідає всім технічним умовам, договорам та законодавству. По суті, в своїх документах Енергонагляд встановив порушення правил ринку електричної енергії з боку НЗФ.

- Advertisement -

А це є небезпечним для НЗФ і його власника, бо відкриває шлях до встановлення справедливості у цій справі. І тому Коломойський вирішив піти одразу з козирів – було подано позов до найскандальнішого суду країни – Окружного адміністративного суду Києва. А справа потрапила до дуже відомого у вузьких колах судді – Руслана Арсірія. Він і у “плівках Вовка” фігурує, і має за плечима не один десяток сумнівних рішень, і з доброчесністю не все ок. Так, наприклад, журналісти встановили проблеми з незадекларованою нерухомістю, дивними подарунками від 73-и річної матері на майже 10 мільйонів гривень, участь в судових засіданнях під час перебування за кордном тощо.

Проте зрозуміло, що суддя – лише інструмент в руках володарів перснів влади, одним з яких є Ігор Коломойський. І зараз цей суддя має скасувати і штраф, і весь процес перевірки НЗФ. І ніхто не здивується, якщо цей недоліквідований суд ухвалить таке рішення “іменем України”, бо чого тільки в його стінах не ухвалювалося. А інвестиційний клімат, справедливість – явно нікому не цікаві в його стінах слова.

Також нагадуємо, що в середині квітня 2021 року як “невідкладний” до Верховної Ради був поданий законопроєкт №5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”, в травні він був підтриманий в комітетах Верховної Ради. А на початку червня – включений до порядку денного Верховної Ради. Проте депутати вже встигли сходити на канікули і повернутися, а про його розгляд – не чути. Натомість сьогодні ухвалено т.зв. “Закон про олігархів”, який, на думку багатьох експертів, ініційований самим Ігорем Коломойським і не створює для реальних олігархів жодних проблем, проте несе зовсім інші ризики. Про які ми поговоримо окремо.

- Advertisement -

Comments
Loading...