Business is booming.

Українці збирають підписи з метою змусити Верховну Раду проголосувати за санкції щодо олігарха Коломойського

5 284

Останнє опитування суспільної думки, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 15-18 жовтня 2021 року, засвідчило, що про міжнародне розслідування Pandora Papers знають 61,7% українців. При цьому, для 77,1% респондентів це неприпустимо, щоб найвищі посадові особи в державі і провідні політики володіли офшорними рахунками закордоном. Вважають, що в цьому немає нічого поганого – 15,6%.

При цьому, незалежно від того, знали чи ні до інтерв’ю респонденти про це розслідування, 56,9% респондентів вірять, що Володимир Зеленський та його бізнес-партнери володіють  офшорними рахунками за кордоном, а Ігор Коломойський нібито виводив кошти з ПриватБанку, в тому числі через «95 квартал». Не вірять у цей 22,6% респондентів.

- Advertisement -


При цьому варто відзначити, що більшість респондентів – 61,7% – вважають, що справи в Україні рухаються у неправильному напрямку. Також соціологія  показує, що 92% українців вважають, що олігархи мають великий вплив на  українське суспільство (опитування КМІС, березень 2021 року), а засилля  олігархів в економіці країни українці відносять до трьох проблем, що  найбільше заважають розвитку України (опитування фонду “Демократичні  ініціативи” та Центр Разумкова, грудень 2019 року).Зрештою,  незалежність від олігархів українці називали другою за вагомістю  причиною свого голосування за Володимира Зеленського на президентських  виборах 2019 року.


– Здалека мені важко робити точні судження. Але зрозуміло, що певні  особи, такі, як пан Коломойський, відзначаються тим, що виграють багато  судів в Україні.Вони мають величезний ресурс для найму адвокатів, вони мають певний  авторитет в країні з огляду на активи, які вони контролюють. І в цих  умовах навряд чи дивно, що є судді, які не звикли робити незалежні  рішення і керуватися писаним законом, а звикли приймати телефонні  дзвінки від певних політиків або просто підіймати вгору палець, щоб  зрозуміти, куди дме вітер.

– сказав своєму інтерв’ю Радіо Свобода Джон Лоф, автор дослідження про українських олігархів під назвою «Українська система кланового капіталізму».

Покладаючи певні надії на новий “закон про олігархів”, українське суспільство та частина народних депутатів все ж таки вимагає від влади більш рішучих дій. А оскільки розслідування Pandora Papers засвідчило про зв’язки між чинним Президентом України та олігархом Ігорем Коломойським, то у Верховній Раді було зареєстровано постанову про накладення  щодо нього санкцій. І для прискорення розгляду цього питання в сесійній залі Рух опору капітуляції, який є фактичним співавтором цієї постанови, ініціював збір підписів під петицією на сайті ВР. При цьому важливо відзначити, що після набрання необхідної кількості голосів, розгляд цього питання в сесійній залі є обов’язковим, що вигідно відрізняє цей механізм петицій від аналогічних на сайті Офісу Президента чи інших державних установ.

5 жовтня її було зареєстровано в парламенті. Запропоновані обмеження позбавлять Коломойського доступу до ресурсів та контролю над десятками підприємств по всій країні. Відповідно до Закону “Про санкції”, Верховна Рада може вносити пропозиції щодо застосування санкцій на розгляд Ради національної безпеки та оборони. Саме це і буде зроблено після ухвалення постанови.

повідомляє Рух опору капітуляції.


Активісти також оприлюдниди інструкцію щодо того, як підписати петицію:

  1. Перейти за посиланням на сайт петицій Верховної Ради України: https://itd.rada.gov.ua/services/petitions
  2. Авторизуватися на сайті Верховної Ради . Якщо у Вас ще немає електронного кабінету на цьому сайті, зареєструватися.
  3. Для реєстрації потрібно натиснути відповідну кнопку у правому верхньому куті екрану та заповнити відповідну реєстраційну форму, вказавши свій номер телефону та електронну пошту. На них послідовно прийдуть коди підтвердження. Ви маєте слідувати інструкціям.
  4. Після цього ви маєте авторизуватися і перейти на сторінку петиції: https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/9833
  5. Натиснути кнопку “Підписати”.
  6. Вам на пошту надійде лист для підтвердження підпису. Відкрийте його та натисніть на посилання “Підтвердити підпис петиції”, яке знаходиться в кінці листа. Якщо такого листа не видно, не забудьте перевірити кошик зі спамом.


На сторінці Руху опору капітуляції міститься також заклик підписувати і поширювати петицію, а також відео, в якому пояснюється законність і доцільність цих санкцій:

- Advertisement -

Comments
Loading...