Business is booming.

Громадськість сформулює свої пропозиції до Річної національної програми Україна – НАТО на 2022

738

15 грудня відбулося експертне обговорення «Чи ефективно Україна використовує інструмент РНП на шляху до НАТО?», організоване Радою громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми Україна-НАТО. Експерти дискутували щодо того, якою має бути пріоритетність задач при формуванні Річної національної програми та як оцінювати прогрес реалізації передбачених нею реформ. Про це повідомляється на сторінці Української стратегічної ініціативи.

Обговорення щодо реалізації РНП особливо актуальне на тлі заяви Путіна від 10 грудня, в якій він вимагає від НАТО скасувати рішення Бухарестського саміту 2008 року про майбутнє членство України та Грузії в альянсі. Це означає, що необхідно посилити наші кроки для руху в НАТО. Єдиний шлях – отримання Плану дій щодо членства в альянсі. Для цього потрібне виконання Річної національної програми, адже вона передбачає широкий спектр реформ – від сектору безпеки і оборони до антикорупційних і антимонопольних дій, реформи судової та правоохоронної сфери, системи державного управління, енергетики та екології. Всі ці зміни потрібні для інтеграції в НАТО.

В заході взяли участь Ігор Коліушко (директор Центру політико-правових реформ) та Роман Куйбіда (експерт Центру політико-правових реформ), Михайло Жернаков (директор фундації DeJure), Олена Галушка (експерт Центру протидії корупції). А також – члени РГН: Сергій Квіт (професор НаУКМА), Антон Сененко (старший науковий співробітник Інституту фізики Національної Академії Наук України), Стефан Романів (перший віцепрезидент Світового Конгресу Українців).

- Advertisement -

Учасники обговорення вступили з пропозицією таких кроків:

– Запропонувати Кабінету Міністрів України провести публічний звіт виконання РНП за 2021 рік.

– Запропонувати КМУ розглянути пропозиції експертів та членів РГН до плану виконання РГН на 2022 рік.- Залучити експертну спільноту для підготовки урядового плану виконання РНП на 2023 рік.

– Розглянути пропозиції до змін до Положення про розробку РНП, щоб унеможливити втрату часу щодо введення РНП в дію та закріпило публічність звіту про його виконання.

До 30 грудня Рада громадського нагляду проведе додаткове експертне опитування онлайн, а до 12 січня 2022 року – погодить спільне звернення від експертної спільноти. На 12 січня учасники заходу домовилися провести наступну експертну зустріч, щоб сформувати кінцевий список пропозицій для Кабміну щодо плану заходів на 2022 рік.З

аповнивши цю форму, можна внести пропозиції щодо формування РНП на 2022 рік для їх подальшого спрямування до Кабінету Міністрів: https://bit.ly/3F1wBh6

Трансляцію обговорення можна переглянути за посиланням:

Українською:

Англійською:

Рада громадського нагляду (РГН) виконання Річної національної програми Україна-НАТО – громадська ініціатива, покликана шляхом моніторингу, експертного аналізу та адвокації сприяти реалізації реформ, передбачених Річною національною програмою.

- Advertisement -

Comments
Loading...