Business is booming.

Негативні наслідки арешту Геннадія Труханова. Чому про них забули?

2 777

Одеського міського голову Геннадія Труханова взято під варту – цією новиною сьогодні вибухнули стрічки новинних сайтів.

“Вищий антикорупційний суд обрав меру Одеси запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 13 млн 420 тис. грн застави”, – сказала у коментарі Укрінформу прессекретар суду Олеся Чемерис.

Вона додала, що мера Одеси взяли під варту у залі суду. Суть справи в тому, що за  даними НАБУ, у 2016 році Одеський міський голова Труханов спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн.

- Advertisement -

Сторона захисту Одеського міського голови Геннадія Труханова готує апеляцію щодо оскарження вироку ВАКС, за яким мера взяли під варту. Про це Укрінформу повідомив адвокат мера Одеси Олександр Лисак.

«Таке рішення має бути оскаржене, добре, що це можливо. Завтра ми подамо апеляцію», – повідомив Лисак. Адвокат додав, що його клієнт не буде вносити призначену заставу та зараз перебуває у СІЗО.

Припускаємо, що два роки тому це рішення викликало б шквал схвальних відгуків, і в Україні, і на Заході, де вже зачекалися реальних результатів роботи антикорупційної вертикалі. В яку інвестовано мільйони платників податків, передовсім США. Проте сьогодні травень 2023 року, в країні другий рік – повномасштабна війна надвисокої інтенсивності, і одна з головних цілей росії окупація півдня України, що без Одеси – неможливо.

Нагадаємо, що рік тому загроза висадки десанту та міських боїв була надзвичайно високою. Ворог розраховував на п’яту колону, яка б з квітами вийшла зустрічати окупантів. Але Одеса зустрічала протитанковими їжаками на Дерибасівській. І всі міфи про Одесу як «російське місто» розвіялися. Неважко здогадатися, що роль міського голови в цьому не остання.

Восени ворог здійснив ще одну спробу змусити Одесу до капітуляції, щоденно та вкрай жорстко атакуючи енергетичну інфраструктуру. Місту було важко, але воно встояло. Чи можливо було б це якби Труханов був за росію? По суті, від нього просто вимагалося нічого не робити, і місто б на місяці занурилося б в темряву. За якою прийшла б росія.

Не можемо заперечувати законність та правомірність рішення судів, коментувати суть обвинувачення – це мають робити юристи та адвокати. Проте ризики від арешту Труханова зараз – величезні. Буквально вчора російські пропагандисти кричали про необхідність захоплення Одеси, без якого «сво» не може бути успішної. Зрозуміло, що відсіч ворогу дають Сили оборони України, проте ефективна робота тилу – також важлива. Особливо коли тил не зовсім і тил і від окупантів місто відділяє лише море. І коли саме Одеса є ключовим елементом зернової угоди.

Тому варто хоча б не тиснути на судовий процес через медіа. І дати можливість перемогти росію. Спільними зусиллями.

Андрій Васильчук, спеціально для “Поштар”.

- Advertisement -

Comments
Loading...